Cinci greșeli de evitat în îngrijirea tenului

Cinci greșeli de evitat în îngrijirea tenului


Pielea este expusă, în fiecare zi, la numeroase amenințări, de aceea rutina de îngrijire joacă un rol important în menținerea sănătății cutanate. Pentru a-și putea îndeplini rolul, acela de barieră împotriva factorilor dăunători, pielea are, la rândul său, nevoie de protecție.

Atât respectarea celor mai importante etape din rutina de îngrijirea (demachiere, curățare, hidratare, protecție solară), cât și alegerea corectă a produselor cosmetice sunt pași esențiali pentru a avea un ten luminos și sănătos, la orice vârstă.

Sunt însă câteva greșeli comune pe care oricine le poate face, fie în ceea ce privește factorii de mediu care pot afecta sănătatea pielii, fie în legătură cu produsele dermatocosmetice folosite.

În acest articol, discutăm despre cele mai frecvente greșeli în îngrijirea tenului, care ar trebui evitate pentru menținerea elasticității și fermității pielii.

Curățarea incorectă a pielii

Există o serie de greșeli pe care le facem, fără să ne dăm seama, atunci când încercăm să ne îngrijim tenul. Unele dintre aceste greșeli pot avea un efect negativ asupra aspectului pielii, iar altele pot să agraveze anumite sensibilități. Din fericire, există o serie de soluții simple pentru a evita aceste greșeli și pentru a ne asigura că îngrijirea tenului este corect realizată.

În primul rând, curățarea tenului este o etapă care trebuie realizată în fiecare zi, atât dimineața, cât și seara. Îndepărtarea impurităților și a machiajul este necesară. În caz contrar, porii se pot înfunda și pot apărea erupții acneice. Dimineața, spălarea feței doar cu apă este, de multe ori, suficientă.

Seara, dacă machiajul nu este îndepărtat corespunzător, crema sau serumul hidratant nu va pătrunde eficient în piele.

Respectarea acestui ritual, de curățare a pielii, ajută la menținerea tenului luminos și împiedică agravarea anumitor afecțiuni cutanate, precum acneea și rozaceea.

Sanatatea pielii

Folosirea unor produse de curățare dure

Îngrijirea tenului trebuie făcută în mod corespunzător, pentru a evita apariția unor probleme ale pielii.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este folosirea unor produse de curățare prea agresive, prea puternice. Acestea pot irita tenul și pot duce la apariția unor erupții cutanate sau la agravarea unor probleme ale pielii. De aceea, este important să fie folosite produse de curățare blânde, fără alcool și fără parfumuri, care nu vor irita tenul.

Există mai multe mituri legate de produsele de îngrijire. Unul dintre acestea este că utilizarea unui demachiant dur va curăța pielea mai eficient. Însă, produsele de curățare dure îndepărtează uleiurile naturale, lăsând pielea uscată și iritată. În schimb, un produs de curățare blând va curăța pielea fără să o usuce.

Exfoliere

Supraexfolierea

Exfolierea este o etapă importantă în îngrijirea tenului, pentru că ajută la eliminarea celulelor moarte și la stimularea circulației sangvine. De asemenea, exfolierea îndepărtează impuritățile și sebumul, care se acumulează pe suprafața pielii. Dacă pielea nu este exfoliată în permanență, porii se pot bloca, ceea ce duce la apariția erupțiilor acneice. Este bine ca produsele exfoliante să fie folosite de două ori pe săptămână.

Supraexfolierea sau exfolierea excesivă a pielii poate duce la iritarea și uscarea pielii și, uneori, la apariția unor leziuni. Roșeața este, de asemenea, un simptom al exfolierii excesive. Din cauza supraexfolierii, funcția de barieră a pielii poate fi deteriorată.

Alegerea produselor folosite pentru exfoliere depinde foarte mult și de tipul de ten și de nivelul de sensibilitate. Drept urmare, este bine ca, înainte de a introduce în rutina de îngrijire ingrediente noi, să cerem sfatul unui specialist.

Descuamarea pielii

Lipsa hidratării

Hidratarea este esenţială pentru menținerea sănătății pielii. Atât prin produsele cosmetice folosite, cât și prin alimentație, putem evita uscarea și descuamarea pielii. O piele hidratată va fi mai rezistentă la temperaturile extreme și va face față factorilor de mediu dăunători.

În cazul în care nu este hidratată, pielea va fi deshidratată, mai predispusă la iritaţii şi la apariţia ridurilor premature.

Atât dimineața, cât și seara, este necesară folosirea unor produse hidratante (serumuri, creme), după ce pielea a fost bine curățată.

Totodată, pentru a avea o piele hidratată, specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi.

Organismul are nevoie de apă, pentru a elimina toxinele, dar şi pentru a menţine tenul hidratat. Apa este necesară pentru toate celulele corpului. Consumul insuficient de apă se va reflecta în aspectul pielii.

SPF

Expunerea la razele ultraviolete fără protecție solară

Expunerea la radiații ultraviolete fără factor de protecție solară este una dintre cele mai frecvente greșeli când vine vorba de îngrijirea pielii.

Radiațiile ultraviolete pot provoca leziuni ale pielii în mai multe moduri. Pe de o parte, expunerea prelungită la soare fără protecție poate duce la arsuri solare. Pe de altă parte, radiațiile UV pot deteriora ADN-ul, provocând îmbătrânirea prematură a pielii. Nu în ultimul rând, expunerea la radiații ultraviolete crește riscul de a dezvolta cancer de piele.

Există câțiva pași simpli pentru a proteja pielea de radiațiile ultraviolete. Folosirea unor produse cu factor de protecție solară este cea mai importantă măsură pe care o putem lua. Protecția solară este importantă pe tot parcursul anului, pentru a evita îmbătrânirea prematură a pielii.

Soarele accelerează procesul de îmbătrânire, denumit fotoîmbătrânire, contribuind la apariția liniilor fine, a ridurilor și a petelor pigmentare, precum și la pierderea elasticității, prin descompunerea fibrelor de elastină și colagen.

De asemenea, este important să evităm expunerea la soare în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 – 16.00, mai ales în timpul verii, și să purtăm haine și accesorii care să protejeze pielea (bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi, ochelari de soare, pălării cu boruri largi).

Respectarea rutinei de îngrijire și folosirea produselor cosmetice adecvate ne ajută să menținem fermitatea și elasticitatea pielii și să avem un ten luminos la orice vârstă.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.