Ivatherm

Totul despre vergeturi: tipuri, cauze, prevenție și tratament

Totul despre vergeturi tipuri cauze preventie si tratament articol

Vergeturile sunt cicatrici sub forma unor dungi care apar pe diferite părți ale corpului, dacă pielea se întinde sau se micșorează prea repede.

Vergeturile sunt foarte comune, estimările sugerând că până la 90% dintre oameni au astfel de cicatrici pe piele. De obicei, apar în perioada de creștere, respectiv la pubertate, în timpul sarcinii ori după naștere sau când au loc modificări bruște sau rapide ale greutății. De exemplu, adolescenții, a căror creștere este rapidă, ar putea observa unele vergeturi, la fel și persoanele care se antrenează cu greutăți, dacă mușchii se dezvoltă foarte repede.

Vergeturile nu sunt dureroase și nu afectează starea de sănătate, dar unii oameni le consideră inestetice. În timp, se pot estompa, însă niciodată nu vor dispărea complet.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile reprezintă un tip de cicatrici care se dezvoltă atunci când pielea se întinde sau se micșorează rapid. Schimbarea bruscă face ca fibrele de colagen și elastină, care asigură elasticitatea pielii, să se degradeze. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea vergeturi, însă aceste cicatrici pe piele nu se formează la toată lumea. Nivelurile hormonale fluctuante par să joace un rol important în apariția cicatricilor.

Vergeturile apar, cu precădere, în următoarele perioade ale vieții:

Când pielea nu poate reveni la forma inițială, după o perioadă de creștere intensă, pot apărea vergeturi. Peste 50% dintre femei au vergeturi în timpul sarcinii.

Cel mai frecvent, vergeturile apar pe abdomen, pe sâni, pe șolduri, pe fese, în zona lombară și în partea superioară a brațelor. La început, vergeturile pot apărea sub forma unor linii roșiatice sau purpurii care au o textură diferită de pielea din jurul lor. Vergeturile nu necesită tratament și, de multe ori, se estompează în timp, cu sau fără ajutorul unor produse cosmetice sau proceduri specifice.

Cu toate că vergeturile nu afectează sănătatea fizică, pot avea efecte negative asupra bunăstării mintale. Persoanele care au vergeturi se pot îngrijora cu privire la modul în care sunt percepute de ceilalți. De asemenea, vergeturile pot cauza probleme cu imaginea de sine și pot provoca stări de anxietate, depresie și stres. Pentru unele persoane, vergeturile reprezintă o preocupare estetică semnificativă, ce le poate afecta viața de zi cu zi.

Tipuri de vergeturi

Vergeturile pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de formarea și aspectul lor:

Semne specifice vergeturilor

Vergeturile nu seamănă între ele. Semnele variază în funcție de cât timp a trecut de la apariție, de ce anume le-a cauzat, de locul în care se află pe corp, de nuanța naturală a pielii și de sănătatea și elasticitatea pielii.

Vergeturile proaspăt dezvoltate pot avea o formă ușor ridicată și pot cauza prurit (mâncărime) și iritații. La început, vergeturile sunt rozalii sau roșiatice și, odată cu trecerea timpului devin albăstrii, purpurii sau maronii (în funcție de cât de pigmentată este pielea). În forma finală, sunt albe și seamănă mai bine cu niște cicatrici.

Vergeturile pot deveni mai puțin vizibile, odată cu trecerea timpului, dar acest lucru poate dura ani.

De ce apar vergeturile: cauze și factori de risc

Principala cauză a vergeturilor este întinderea pielii. Severitatea lor depinde însă de mai mulți factori, inclusiv genetica și nivelul de stres. Cortizolul, un hormon produs de glandele suprarenale, poate avea un rol în apariția vergeturilor, întrucât slăbește fibrele elastice ale pielii. Când pielea se întinde sau se micșorează rapid, fibrele de elastină și colagen se rup. Principalul rol al elastinei este de a permite pielii să se întindă, în vreme ce colagenul oferă structură, rezistență și sprijin. Pe măsură ce pielea se vindecă, apar vergeturi în zonele în care fibrele de elastină se degradează.

Vergeturile: factori de risc

O serie de factori de risc au fost asociați cu dezvoltarea vergeturilor, printre aceștia numărându-se:

Tratament vergeturi

Vergeturile nu necesită neapărat tratament. Sunt inofensive și, cel mai adesea, se estompează în timp. La întrebarea „Cum sa scapi de vergeturi?“ nu există un răspuns care să mulțumească pe deplin persoanele care au astfel de semne pe corp.

Într-adevăr, anumite tratamente pot contribui la scăderea vizibilității și intensității lor, însă este posibil ca vergeturile să nu dispară niciodată complet.

Printre tratamentele care și-au dovedit eficiența în tratarea vergeturilor se numără:

Cum pot fi prevenite vergeturile?

Pentru a preveni apariția vergeturilor, sunt necesare câteva schimbări sau adaptări în ceea ce privește stilul de viață.

Vergeturile pot fi inestetice, dar reprezintă o problemă comună și, adesea, temporară. Principala cauză a formării acestora este distensia pielii și există anumite perioade când dezvoltarea lor este mai frecventă. Femeile însărcinate sunt mai predispuse să aibă vergeturi, însă riscuri există și în cazul bărbaților și al copiilor. Deși nu reprezintă un pericol pentru sănătate pe termen lung și nu necesită tratament, pot fi luate măsuri de ameliorare a cicatricilor, pentru a îmbunătăți imaginea de sine a persoanei care are vergeturi.

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/diagnosis-treatment/drc-20351144

https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear

https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/

https://www.healthline.com/health/stretch-marks

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651

https://kidshealth.org/en/teens/stretch-marks.html

https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-stretch-marks

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10785-stretch-marks

Prevention
Exit mobile version