Resveratrolul este un compus natural, care se găsește în unele plante, în fructe, în suplimente alimentare și în produsele de îngrijire a pielii. Zeci de ani, cercetătorii au studiat potențialele beneficii ale resveratrolului pentru sănătatea generală a organismului. Concluziile au fost favorabile: resveratrolul susține sănătatea inimii, a creierului și a pielii, datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.
Principalele surse alimentare pentru resveratrol sunt fructele de pădure și strugurii. O concentrație mai mare a acestui compus se găsește în coaja și semințele strugurilor și ale fructelor de pădure.
În ceea ce privește suplimentele alimentare, extractele sunt derivate dintr-o plantă asiatică numită Polygonum cuspidatum. Rădăcina acestei plante conține o cantitate mare de resveratrol, însă nu poate fi consumată în stare naturală.
Cuprins
Ce este resveratrolul?
Resveratrolul face parte dintr-o clasă de micronutrienți vegetali numiți polifenoli și este unul dintre cei mai eficienți antioxidanți în neutralizarea radicalilor liberi.
Polifenolii sunt substanțe chimice organice pe care plantele le produc pentru a supraviețui secetei sau altor amenințări. Acești compuși se găsesc în alimentele vegetale și au numeroase beneficii pentru sănătate.
Resveratrolul este, de asemenea, o fitoalexină, respectiv un antibiotic protector pe care plantele îl produc în condiții de stres. Fitoalexina este o substanță cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante, care ajută plantele să se refacă în urma atacurilor fungice, a radiațiilor ultraviolete și a altor situații amenințătoare.
Resveratrolul este prezent în peste 70 de specii de plante, însă o cantitate mare se găsește în coaja și semințele strugurilor roșii. De aceea, vinul roșu se numără printre produsele alimentare considerate surse importante de resveratrol. Există cantități – mult mai mici – de resveratrol și în vinul alb. Însă, vinul roșu conține de trei până la zece ori mai mult resveratrol în comparație cu cel alb.
Resveratrol: beneficii asupra sănătății organismului
Polifenolii, categorie în care este inclus și resveratrolul, sunt importanți pentru menținerea stării de sănătate a organismului, întrucât contribuie la combaterea efectelor radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt molecule instabile pe care organismul le produce când transformă alimentele în energie, când este supus unui efort fizic sau când este expus la radiațiile ultraviolete sau unor niveluri ridicate de poluare. O cantitate prea mare de radicali liberi în organism provoacă un dezechilibru, numit stres oxidativ, care poate deteriora celulele, poate provoca afecțiuni cronice sau asociate vârstei.
Datorită proprietăților sale antioxidante, resveratrolul acționează ca o folie de protecție pentru organism, ajutându-l să lupte împotriva bolilor.
O dietă bogată în alimente cu un conținut ridicat de antioxidanți favorizează un nivel ridicat de HDL (colesterol bun) și un nivel scăzut de LDL (colesterol rău). Alimentele consumate zilnic influențează întregul organism: de la celule la organe. Cu cât conținutul de antioxidanți este mai mare, cu atât organismul este mai bine protejat de afecțiuni și poate suprima inflamațiile.
Așadar, resveratrolul are numeroase beneficii asupra sănătății organismului, în special datorită proprietăților sale antioxidante.
Protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi
Resveratrolul este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi. Stresul oxidativ a fost asociat cu numeroase afecțiuni, printre care cele cardiovasculare, cele neurodegenerative (boala Alzheimer, boala Parkinson), diabetul și cancerul. Prin neutralizarea radicalilor liberi, resveratrolul poate ajuta la diminuarea riscului de a suferi de astfel de afecțiuni.
Datorită acțiunii sale antioxidante, resveratrolul poate proteja organismul de stresul oxidativ, menținând sănătatea celulelor.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Cercetători au ajuns la concluzia că resveratrolul este un micronutrient valoros pentru organism, care poate preveni bolile de inimă în rândul persoanelor din categoria de risc și poate ajuta la tratarea pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare.
Unele studii au arătat că resveratrolul contribuie la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism. De asemenea, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea circulației sangvine, prin protecția oferită împotriva deteriorării vaselor de sânge. Totodată, resveratorul poate reduce nivelul colesterolului și preveni formarea cheagurilor de sânge. Astfel, riscul de a suferi de boli de inimă este mai mic.
Îmbunătățește funcția cognitivă
Unele cercetări au arătat că resveratrolul poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate întârzia declinului funcției cerebrale asociat vârstei. Astfel, probabilitatea de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, este mai mică.
Datorită proprietăților sale, resveratrolului ține sub control inflamația în tot corpul, inclusiv în creier. Inflamația la nivelul sistemului nervos reprezintă unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea problemelor cerebrale, cum ar fi demența și scleroza multiplă.
Mai multe studii au sugerat că vinul roșu, consumat cu moderație, poate contribui la încetinirea declinului cognitiv asociat vârstei. Acest lucru se datorează într-o mare măsură activității antioxidante și antiinflamatoare a resveratrolului.
Previne complicațiile asociate diabetului
În urma cercetărilor, s-a observat o îmbunătățire a nivelurilor de lipide serice (colesterol) și de glucoză (zahăr) după tratarea pacienților cu diabet de tip 2 cu resveratrol.
Studiile arată că resveratrolul reduce nivelul de zahăr din sânge și scade tensiunea arterială, o problemă pe care o au multe persoane cu diabet.
Reduce riscul apariției afecțiunilor cronice
S-a demonstrat că proprietățile antiinflamatoare ale resveratrolului pot contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor cronice. Inflamația cronică este una dintre cauzele unor afecțiuni grave, printre care boli cardiovasculare, diabet și cancer.
Așadar, resveratrolul poate avea o serie de beneficii pentru sănătatea întregului organism – în special datorită proprietăților sale antioxidante -, printre care îmbunătățirea sănătății inimii, o mai bună funcție cognitivă și reducerea inflamației.
Resveratrol: beneficii asupra tenului
În ultimii ani, cercetările privind beneficiile resveratrolului asupra sănătății pielii au impus acest ingredient pe piața dermatocosmeticelor.
Această fitoalexină polifenolică, prezentă în cantități mari în strugurii roșii și în fructele de pădure, are o serie de proprietăți, printre care antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene, care sprijină sănătatea cutanată.
S-a demonstrat că formulările cu resveratrol pot stimula proliferarea fibroblastelor și pot contribui la creșterea concentrației de colagen din piele. În plus, resveratrolul protejează celulele împotriva daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi și încetinește procesul de foto îmbătrânire a pielii.
Resveratrolul protejează pielea de efectele radicalilor liberi
Resveratrolul este un puternic antioxidant, care protejează pielea de radicalii liberi dăunători, ce pot provoca deteriorarea celulelor și pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii.
Pielea este cel mai mare organ din corp și funcționează ca prima linie de apărare a organismului împotriva microorganismelor dăunătoare. Folosirea unor produse de îngrijire care conțin un antioxidant precum resveratrolul ajută la întărirea barierei naturale a pielii, astfel încât să-și mențină sănătatea.
Resveratrolul reduce roșeața și inflamația
Resveratrolul are proprietăți antiinflamatoare, care pot contribui la reducerea roșeții și a umflăturilor asociate cu iritațiile pielii și cu diferite afecțiuni cronice, precum acneea, eczema și psoriazisul. Datorită proprietăților de calmare ale resveratrolului, nivelul de roșeață și inflamația sunt reduse.
Totodată, resveratrolul are capacitate antimicrobiană, astfel încât poate preveni infecțiile cutanate cauzate de bacterii și fungi.
Resveratrolul sprijină producția de colagen și încetinește îmbătrânirea pielii
Colagenul este principala proteină structurală a pielii, esențială pentru menținerea elasticității și fermității. Studiile au arătat că resveratrolul poate contribui la creșterea producției de colagen, ceea ce face ca pielea să-și păstreze aspectul tânăr, fără riduri.
Resveratrolul acționează la nivel celular pentru a combate procesul de îmbătrânire, prin stimularea proliferării celulelor sănătoase. Efectele sale antiîmbătrânire derivă din capacitatea sa de a stimula producția de fibroblaste – celule care produc colagen.
Testează:
- Cremă antirid pentru riduri profunde și fine – conține Viniferol® (un complex obținut din viniferină și resveratrol), ulei de Macadamia, unt de Karite, Alpha-Bisabolol, apă termală Herculane și Vitaminele A, C și E.
- Cremă contur de ochi, antirid și anticearcăn – conține Viniferol®, Aldavine 5x™ (un complex polizaharidic de alge brune și alge roșii), unt de Karite, Alpha-Bisabolol și apă termală Herculane.
Resveratrolul oferă protecție împotriva razelor ultraviolete
Un alt beneficiu pe care resveratrolul îl are asupra pielii este că o protejează împotriva daunelor provocate de razele UV, care pot duce la apariția liniilor fine, a ridurilor, a petelor pigmentare și chiar a cancerului de piele.
Resveratrolul ajută la îmbunătățirea nivelului de hidratare a pielii
Nu în ultimul rând, resveratrolul poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de hidratare a pielii. Când pielea are parte de o hidratare optimă, riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor este mai mic. Pielea uscată accelerează procesul de îmbătrânire.
Așadar, o piele intens hidratată are un aspect aspect sănătos și luminos.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, consecvența este cheia. Utilizarea produselor cu resveratrol în fiecare zi contribuie la menținerea sănătății pielii. Deoarece resveratrolul este un antioxidant, se recomandă utilizarea lui în rutina de dimineață, pentru ca pielea să fie protejată de daunele provocate de radicalii liberi, pe tot parcursul zilei.
Întrucât expunerea la soare contribuie la deteriorarea radicalilor liberi, care, la rândul lor, afectează celulele pielii, este necesară aplicarea unei creme cu factor de protecție solară, în fiecare zi.
Care sunt principalele surse de resveratrol?
Resveratrolul este un compus natural care se găsește în fructe și plante, în suplimente alimentare, dar și în produse de îngrijire a pielii.
Strugurii, afinele, alunele și vinul roșu se numără printre cele mai cunoscute surse alimentare de resveratrol.
În ceea ce privește produsele cosmetice, resveratrolul poate fi un ingredient de bază în creme hidratante, serumuri și măști pentru față. Prin aplicarea locală a produselor cu resveratrol, pielea beneficiază de proprietățile antioxidante, antiinflamatoare și de hidratare ale acestui ingredient.
Resveratrol: efecte secundare
Nu există restricții de folosire a resveratrolului în rutina de îngrijire, fiind un ingredient noniritant și bine tolerat de piele. În cazuri rare, unele persoane pot avea reacții alergice la resveratrol, caracterizate prin erupții cutanate, urticarie și prurit (mâncărime). De aceea, este bine ca, înainte de a fi inclus în rutina de îngrijire a pielii, să fie realizat un test alergologic cutanat.
Când sunt consumate alimente care conțin resveratrol și/ sau suplimente nutritive într-o doză mare, pot apărea probleme gastrointestinale cu simptome precum greață, balonare și diaree. Însă, cantitatea de resveratrol conținută în mod natural în alimente este considerată a fi sigură pentru consumul zilnic.
În concluzie, resveratrolul este unul dintre ingredientele bine tolerate de piele care influențează pozitiv sănătatea cutanată. Mai mult decât atât, resveratrolul joacă un rol esențial în menținerea bunăstării întregului organism.
Resurse:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-resveratrol#
https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol
https://health.clevelandclinic.org/resveratrol-benefits/
https://www.verywellfit.com/benefits-of-resveratrol-89581
https://www.medicalnewstoday.com/articles/resveratrol-benefits
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737899/#
https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/a37376842/resveratrol-for-skin/
https://www.byrdie.com/resveratrol-for-skin-4777485
https://healthnews.com/beauty/skin-care/benefits-of-resveratrol-for-skin/