Pielea bebelușului: îngrijire, afecțiuni, prevenție și tratament

Pielea bebelușului: îngrijire, afecțiuni, prevenție și tratament


Pielea bebelușilor este, de regulă, moale și delicată. Însă, pentru că sistemul imunitar nu este suficient de puternic, riscul ca cel mic să dezvolte anumite afecțiuni ale pielii este ridicat.

De fapt, pielea unui bebeluș este cu 20% mai subțire decât cea a unui adult, ceea ce o face mai susceptibilă la schimbările de mediu. De exemplu, pielea bebelușului își va pierde umezeala mai repede dacă aerul este uscat și va suferi arsuri solare cu o expunere mai mică la radiațiile ultraviolete decât în cazul unui adult.

Mulți copii sunt predispuși la iritații ale pielii în primele luni de viață. Cu toate acestea, există metode de prevenție și tratament, astfel încât prichindelul să nu simtă niciun disconfort la nivel cutanat și să aibă pielea sănătoasă și catifelată.

Bubite bebelusi

Detalii bine de știut despre pielea bebelușului

Pielea unui nou-născut este delicată, la fel ca și sistemul imunitar (ce luptă împotriva virusurilor și bacteriilor), care este în curs de dezvoltare. Când pielea bebelușului intră în contact cu substanțe noi, străine, cum ar fi coloranții sau parfumurile, sistemul imunitar trebuie să identifice mai întâi substanța ca fiind benefică sau periculoasă și apoi să acționeze în consecință. Uneori, sistemul imunitar al bebelușilor este supraprotector, declanșând reacții fizice ca o modalitate de a indica pericolul cu o frecvență mai mare sau ca răspuns la molecule inofensive.

Deși în primul an de viață este firesc ca riscul bebelușului de a dezvolta erupții cutanate să fie mai mare, o atenție deosebită trebuie acordată substanțelor chimice, parfumurilor și coloranților din îmbrăcăminte, detergenți și produse cosmetice, întrucât acestea pot provoca iritații, uscăciune și alte probleme ale pielii.

La naștere, bebelușul are pielea ridată și un înveliș protector, numit vernix, care se desprinde, în mod natural, în prima săptămână.

Prima baie a bebelușului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă amânarea primei băi a bebelușului până la 24 de ore după naștere sau așteptarea a cel puțin 6 ore dacă o zi întreagă nu este posibilă din motive culturale.

Există câteva motive pentru care este recomandată amânarea primei băi a bebelușului.

  • Temperatura corporală și zahărul din sânge. Bebelușii care fac baie imediat după naștere prezintă un risc mai mare să răcească și să dezvolte hipotermie. Stresul minor al unei băi realizate prea devreme îi poate face, de asemenea, pe unii micuți mai susceptibili de a suferi o scădere a concentrației de glucoză din sânge (hipoglicemie).
  • Conexiunea cu mama și alăptarea. Dacă bebelușul este îmbăiat prea devreme, legătura dintre mamă și copil este întreruptă, iar succesul alăptării timpurii poate fi afectat. Un studiu a arătat o creștere cu 166% a succesului alăptării în spital după o întârziere de 12 ore a primei băi a bebelușului, comparativ cu îmbăierea în primele două ore de la naștere.

Pielea uscată: Vernix, substanța albicioasă care acoperă pielea bebelușului înainte de naștere, acționează ca un hidratant natural și poate avea proprietăți antibacteriene. American Academy of Pediatrics recomandă ca vernixul să fie lăsat o perioadă pe pielea nou-născuților, pentru a preveni uscarea pielii delicate. Acest lucru este deosebit de important pentru prematuri, deoarece pielea lor este predispusă la leziuni.

Cât de des trebuie spălat bebelușul?

Îmbăierea copilului este o experiență pe care mulți părinți o prețuiesc. Este un moment grozav pentru a crea o legătură puternică, în timp ce micuțul se bucură de senzația de apă caldă pe piele. Însă, acest ritual obișnuit vine, adesea, cu numeroase întrebări despre când și cum ar trebui realizat.

Părinții sunt, de multe ori, tentați să spele bebelușul o dată pe zi ori după fiecare masă. Adevărul este că bebelușii nu au nevoie de băi frecvente în primul lor an de viață. Nou-născuții nu au nevoie de baie în fiecare zi, întrucât rareori transpiră sau se murdăresc suficient pentru o spălare completă.

Potrivit American Academy of Pediatrics, pentru majoritatea bebelușilor, trei băi pe săptămână sunt suficiente. Dacă prichindeii sunt spălați mai des, pielea poate deveni uscată.

Câteva sfaturi de care părinții ar fi bine să țină cont când îi fac baie bebelușului:

  • apa să fie caldă, nu fierbinte;
  • pentru spălarea feței nu se folosesc produse de îngrijire, ci doar apă;
  • produsele folosite pentru spălarea corpului nu trebuie să conțină coloranți sau parfumuri;
  • la spălarea scalpului se folosește o perie moale și o cantitate mică dintr-un produs de curățare delicat.

Ce se întâmplă cu cordonul ombilical?

Unul dintre primele lucruri pe care părinții le observă este că o parte a cordonului ombilical este încă atașată de burtica bebelușului. Acea secțiune mică, denumită bont ombilical, se va usca și în cele din urmă va cădea singură. De regulă, rămâne atașată între o săptămână și trei săptămâni de la naștere. Până cordonul ombilical se desprinde, este important ca acea zonă să fie în permanență uscată și să fie evitată în timpul spălării. În aceste condiții, este recomandată spălarea bebelușului folosind un burete de baie (și nu scufundarea lui în cadă) sau a unor șervețele de curățare.

Bubite rosii pe corp

Pielea sensibilă a bebelușilor

Bebelușii au, în mod natural, pielea mai sensibilă decât cea a copiilor mai mari și a adulților, ceea ce face mai greu pentru părinți să detecteze când copilul are sensibilități specifice.

De pildă, erupțiile cutanate provocate de căldură și pielea uscată nu sunt neapărat semne ale pielii sensibile și sunt foarte frecvente în timpul copilăriei.

Unii bebeluși au pielea uscată și dezvoltă erupții cutanate după contactul cu diferite substanțe. Printre simptomele care apar în cazul celor cu pielea sensibilă se numără:

  • reacțiii după o baie cu săpun;
  • reacții după aplicarea loțiunii, care ar putea fi cauzate de parfumuri sau alte ingrediente;
  • reacții după contactul cu anumite materiale, posibil cauzate de detergenți sau coloranți.

În general, dacă apar modificări sau reacții ale pielii în timpul sau după activități obișnuite, care ar putea implica contactul cu un detergent, săpun sau parfum, acestea ar putea fi semne ale pielii sensibile a bebelușului.

Sfaturi utile dacă bebelușul are pielea sensibilă

Este important ca părinții sau persoanele care au grijă de copil să identifice substanțele la care cel mic este sensibil. În cazul în care există incertitudini cu privire la acestea, sunt recomandați următorii pași:

  • evitarea utilizării detergenților cu parfum sau coloranți;
  • folosirea unor săpunuri blânde;
  • păstrarea zonei scutecelui curată și uscată.

Cum se schimbă, în timp, pielea bebelușului?

La naștere, pielea bebelușului va avea, de regulă, o culoare violet-roșiatică. Pe măsură ce începe să respire pe cont propriu, pielea ar trebui să treacă la o culoare mai roșie, care se va estompa în prima zi după naștere.

În primele câteva zile până la câteva săptămâni de viață, bebelușul poate dezvolta o formă de acnee pe față. Acest lucru este normal și problema ar trebui să dispară de la sine.

De asemenea, unii bebeluși au porii obturați, o problemă medicală cunoscută sub numele de milia. Porii arată ca niște coșuri mici, dar nu reprezintă un semn de infecție. Dispar de la sine pe măsură ce bebelușul crește.

Pielea unui bebeluș este, de asemenea, susceptibilă la erupții cutanate termice.

În cazul în care bebelușul dezvoltă eczeme, este posibil ca semnele să apară mai întâi pe obraji și pe față.

Pielea bebelușului în timpul iernii

Aerul uscat și rece din timpul iernii face ca pielea să rețină mai puțină umiditate. Acesta este motivul pentru care mulți oameni observă că pielea lor este mai uscată în această perioadă a anului.

Bebelușii au pielea mai delicată și mai sensibilă decât adulții. Din acest motiv, sunt mai predispuși la pierderea umidității, ceea ce înseamnă că pielea lor se poate usca rapid.

În timpul iernii, bebelușii pot manifesta mai multe simptome la nivelul pielii:

  • buze crăpate – o problemă comună pentru bebeluși, mai ales dacă salivează mult;
  • obraji roșii –  pielea se poate irita cu ușurință când este expusă la aer rece, mai ales într-o zi cu vânt, de aceea este recomandată folosirea produselor hidratante înainte și după ieșirea afară;
  • piele uscată și mâncărime – din cauza faptului că pielea reține mai puțină apă, pielea devine uscată, ceea ce poate cauza mâncărime (prurit) pe tot corpul.
Bubite ca niste cosuri la copii

Ghid de îngrijire a pielii bebelușului

Pentru că pielea bebelușului poate suferi modificări, odată cu trecerea timpului, este important ca soluțiile de îngrijire să fie adaptate vârstei.

Nou-născuți (0 – 2 luni)

În primele săptămâni de viață, bebelușul va avea nevoie de îmbăiere de maximum trei ori pe săptămână. Spălarea trebuie să fie delicată, axată pe zona scutecelui și a gâtului, unde se poate acumula murdăria. Este recomandată folosirea unor produse de îngrijire blânde, hipoalergenice, fără parfum.

  • Ivahidra+ Gel de spălare emolient asigură curățarea și hidratarea pielii uscate, calmează senzația de mâncărime și iritația. Cu o formulă nondetergentă, cu o înaltă toleranță, îmbogățită cu activi hidratanți, asigură igiena zilnică a pielii uscate și sensibile a bebelușilor, copiilor și adulților.

De asemenea, aplicarea unei creme hidratante, care să protejeze pielea este necesară în primele luni. Pe lângă faptul că masarea bebelușului, în timpul aplicării cremei, este o oportunitate grozavă de conectare părinte-copil, hidratarea pielii reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cutanate.

Un alt aspect important în ceea ce privește îngrijirea pielii nou-născuților este spălarea tuturor țesăturilor cu care prichindeii intră în contact. De la prosoape și lenjerie de pat până la hainele purtate, este esențial ca toate materialele care vor atinge pielea celui mic să fie spălate. Sunt indicați detergenții fără parfum și fără coloranți.

Nu în ultimul rând, este esențial ca nou-născuții să nu fie expuși la soare, întrucât riscul de arsuri solare este mai ridicat decât în cazul adulților. American Academy of Pediatrics nu recomandă expunerea copiilor la lumina directă a soarelui până la vârsta de 6 luni.

Sugari (2 luni – 1 an)

Pe măsură ce bebelușul crește, bucuria din timpul băii este mai mare. Distracția din cadă îi poate determina pe unii părinți să prelungească timpul alocat spălării. Însă, pentru a evita uscarea pielii bebelușului, este bine ca băile să fie limitate la maximum 10 minute. În plus, apa folosită trebuie să fie călduță, nicidecum fierbinte.

Și în această perioadă din viața bebelușului, hidratarea joacă un rol esențial. Chiar dacă cel mic prezintă mai puține semne specifice pielii sensibile sau uscate, hidratarea nu trebuie exclusă din rutina de îngrijire.

Pe măsură ce bebelușul trece la alimente solide și devine mai activ, gradul de murdărie crește. Folosirea șervețelelor de curățare este recomandată în această perioadă, pentru a îndepărta murdăria de pe pielea bebelușului.

După vârsta de 6 luni, copilul poate fi expus, cu atenție, la soare, Însă, pentru a proteja pielea bebelușului, este necesară aplicarea unei creme cu factor de protecție solară, atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB.

Bubite de la caldura

Pielea bebelușului: cele mai frecvente afecțiuni

Pielea bebelușilor este predispusă la erupții cutanate. Multe dintre acestea trec de la sine și nu necesită tratament.

Există câțiva factori declanșatori comuni pentru erupțiile cutanate, în special pentru bebelușii cu piele sensibilă.

  • Căldura. Bebelușii nu își pot regla temperatura corpului la fel de eficient ca adulții și nici nu pot elimina cu ușurință excesul de transpirație. Drept urmare, bebelușii expuși la temperaturi ridicate și aer umed vor avea, adesea, erupții cutanate termice. În astfel de cazuri, glandele sudoripare blocate creează pete roz sau roșii pe față sau în pliurile pielii de pe gât, piept, brațe și picioare.
  • Saliva în exces. Una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii bebelușului apare ca răspuns la expunerea îndelungată la salivă pe bărbie, obraji, gât sau piept. Erupțiile cutanate apar, adesea, sub forma unor pete roșii.
  • Materialele textile. Țesăturile aspre pot provoca erupții cutanate, mai ales în rândul copiilor cu pielea sensibilă.

Printre cele mai frecvente probleme ale pielii cu care se pot confrunta bebelușii se numără:

  • acneea bebelușilor, caracterizată prin erupții, asemănătoare coșurilor, care apar pe față;
  • dermatita de contact, caracterizată printr-o erupție cutanată ce apare după ce pielea bebelușului a intrat în contact cu anumite produse cosmetice sau materiale textile;
  • dermatita seboreică (crusta de lapte) se manifestă prin apariția unor cruste de culoare galbenă, solzoase, la nivelul scalpului;
  • dermatita de scutec sau iritația de scutec apare în jurul organelor genitale sau feselor, în urma contactului cu urina sau materiile fecale;
  • eczema, caracterizată prin mâncărime (prurit), piele uscată și solzoasă;
  • eritemul toxic sau iritația nou-născutului este o erupție, cu papule (bubițe) roșii sau galbene, care apare, de obicei, în a doua zi de viață;
  • alergia la căldură (miliaria) se manifestă prin apariția unor puncte roșii (bubițe de la căldură) cauzate de supraîncălzirea pielii bebelușului (fie iarna când este îmbrăcat prea gros, fie vara din cauza temperaturilor ridicate);
  • milia se caracterizează prin apariția unor puncte albe foarte mici pe fața bebelușului.

Dacă erupția cutanată nu dispare de la sine după câteva zile, dacă bebelușul manifestă disconfort evident sau are o temperatură mai mare de 37 grade Celsius, este important să fie consultat de un medic.

Erupțiile cutanate sunt frecvente în perioada copilăriei, însă este bine să fie identificați din timp eventualii factori declanșatori.

Acneea bebelusilor

Prevenție și metode de tratament pentru pielea bebelușului

Cei mai mulți bebeluși vor avea pielea uscată și vor dezvolta erupții cutanate sau alte afecțiuni ale pielii în primele luni de viață. Dacă bebelușul are pielea sensibilă, poate avea reacții la substanțe care pe alți micuți ar putea să nu-i deranjeze, cum ar fi coloranții și parfumurile.

Evitarea factorilor declanșatori poate contribui la prevenirea reapariției erupțiilor cutanate. Cel mai adesea, tratamentele presupun curățarea zonei afectate și menținerea pielii hidratate, folosind produse recomandate de medicul pediatru.

Totodată, este esențial ca cel mic să fie protejat de razele ultraviolete. Până la vârsta de 6 luni este bine să fie ținut, mai ales, la umbră, întrucât riscul de arsuri solare este mai mare. Ulterior, folosirea produselor cu factor de protecție solară și evitarea plimbărilor la orele de vârf (între 10.00 și 16.00) contribuie la menținerea sănătății pielii bebelușului și evitarea dezvoltării unor probleme cutanate.

Cel mai important este ca produsele folosite pentru îngrijirea pielii bebelușilor să aibă eficiență și tolerabilitate pediatrică dovedită. Pentru a lua cele mai bune decizii în privința îngrijirii pielii copilului, este bine ca părinții să ceară sfatul unui medic specialist.

Îngrijirea pielii bebelușului poate fi o provocare, cu atât mai mult cu cât acesta manifestă unele sensibilități. Însă, cu produsele potrivite și cu o rutină de îngrijire eficientă, pielea copilului poate fi sănătoasă și delicată în orice perioadă a anului.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/baby/tips-for-protecting-baby-skin#Summary

https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-baby-skin-care

https://www.webmd.com/parenting/baby/skin-care-tips

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/newborn-skin-101

https://caringforkids.cps.ca/handouts/pregnancy-and-babies/your-babys-skin

https://www.aveeno.com/journal/what-you-need-know-about-your-babys-sensitive-skin

https://kidsclinic.sg/pd-guides/parenting-tips/five-common-skin-conditions-rashes-babies-children/

https://www.nhs.uk/conditions/rashes-babies-and-children/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6951-skin-conditions-in-children

https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-skin-rashes

https://www.healthline.com/health/how-to-spot-and-take-care-of-your-babys-rash#signs-to-see-a-doctor

https://www.parents.com/baby/care/skin/how-to-care-for-baby-skin/

https://www.healthline.com/health/baby/baby-skin-care-tips#

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23635002/

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/bathing-skin-care/Pages/Bathing-Your-Newborn.aspx

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

Nu ai niciun produs în coș.