Ivatherm

Pielea sensibilă: simptome, cauze, prevenție și tratament

Pielea sensibila simptome cauze preventie si tratament

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar principalul său rol este de apărare a organismului. Din acest motiv se află, în permanență, în contact cu diferite substanțe și trebuie să facă față factorilor de mediu, care pot slăbi bariera de protecție a pielii.

Pielea sensibilă este una dintre cele mai comune probleme cutanate și este cauzată de iritarea terminațiilor nervoase din stratul superior al pielii, care se întâmplă când bariera naturală a pielii este slăbită sau distrusă de diverși factori.

Pielea sensibilă se manifestă, cu precădere, prin eritem (roșeață) și prurit (mâncărime). Aceasta este definită, pe scurt, ca fiind pielea care este mai predispusă la inflamații. Cauzele sunt diverse: de la cele înnăscute până la cele ce țin de anumite afecțiuni. Persoanele cu o predispoziție nativă pentru pielea sensibilă pot avea reacții adverse la anumite produse cosmetice, precum și la unii factori de mediu (soare, frig, poluare).

Cu toate acestea, sensibilizarea pielii poate fi ușor de prevenit și tratat, prin schimbarea stilului de viață.

Ce este pielea sensibilă?

Pielea sensibilă este definită ca o reacție senzorială declanșată de factori de mediu, de obicei fără o manifestare clinică vizibilă.

Această problemă a fost descrisă, pentru prima dată, în 1987, de medicul dermatolog Howard Maibach, care i-a dat denumirea de sindromul de intoleranță cosmetică. Studiile au arătat faptul că printre factorii declanșatori se numără și cei de mediu (căldură, frig, raze solare, poluare, umiditate), drept urmare terminologia a fost extinsă la sindromul pielii sensibile.

Persoanele cu piele sensibilă au, de regulă, reacții locale la substanțele chimice, coloranții și parfumurile prezente în produsele cosmetice pe care le folosesc. De asemenea, pot avea erupții cutanate sau iritații de la anumite obiecte vestimentare.

Pielea sensibilă poate fi, totodată, un simptom al unei afecțiuni. Bolile care provoacă pielea sensibilă sunt rareori grave. De obicei, manifestările pot fi ținute sub control cu câteva modificări simple ale rutinei de îngrijire a pielii.

Identificarea factorilor declanșatori și a modalităților de a calma pielea iritată ajută persoanele cu pielea sensibilă să găsească alinare și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Multe persoane nici nu conștientizează că au pielea sensibilă până când nu au o reacție neplăcută la un produs cosmetic, precum săpunul, crema hidratantă sau fondul de ten.

Mai multe studii globale au arătat că aproximativ 50% până la 61% dintre femei și 30% până la 44% dintre bărbați au piele sensibilă.

Pielea sensibilă: simptome

Semnele pielii sensibile apar după ce bariera de protecție a pielii a fost deteriorată. Acest lucru poate fi cauzat de factori de mediu, de deshidratare sau o afecțiune subiacentă.

Pielea sensibilă se poate manifesta sub două forme: obiectivă și subiectivă.

Așadar, simptomele pot fi atât la nivel estetic, observabile de ceilalți, cât și la nivel fizic, resimțite doar de persoana cu piele sensibilă.

Printre manifestările care caracterizează această problemă cutanată se numără:

Pielea sensibilă: cauze

În majoritatea cazurilor, pielea sensibilă nu este un motiv de îngrijorare, deoarece este o consecință a unei alergii minore sau a unei afecțiuni dermatologice comune. Este important însă ca, oricând apar semne care indică sensibilizarea pielii, să fie consultat un medic specialist, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru ținerea sub control a simptomelor, precum și pentru a identifica mai ușor factorii declanșatori.

Pielea sensibilă este reactivă, fiind ușor iritată de factori de mediu (vânt, soare, căldură, frig etc.) sau de produse cosmetice cu aplicare locală. Alți posibili factori declanșatori pot fi hormonii, lipsa somnului sau o calitate slabă a odihnei, precum și aerul poluat.

De la dispoziția nativă la cele mai comune afecțiuni ale pielii, cauzele pentru pielea sensibilă pot fi numeroase.

Dispoziția înnăscută

Unele persoane au o predispoziție pentru pielea sensibilă, fără să aibă afecțiuni care să le cauzeze această problemă. Astfel, se pot confrunta cu iritații cutanate după expunerea la:

Totodată, în cazul persoanelor care au o dispoziție înnăscută pentru pielea sensibilă, riscul de a avea reacții adverse după folosirea anumitor produse cosmetice sau când poartă anumite articole vestimentare este mai mare.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o afecțiune a pielii care se manifestă prin apariția unei erupții cutanate când pielea intră în contact cu anumite substanțe. Există trei tipuri de dermatită de contact:

Dermatita de contact se numără printre cele mai cunoscute tipuri de eczemă și poate fi una dintre cauzele pielii sensibile. Erupțiile cutanate, pruritul, senzație de arsură, usturime și sensibilitate la locul erupției sunt printre manifestările acestei afecțiuni dermatologice.

Rozaceea

Rozaceea este o boală cronică a pielii, care provoacă eritem și noduli inflamatori. De obicei, afectează zona centrală a feței, respectiv bărbie, nas, obraji și frunte.

Pielea sensibilă este un simptom al rozaceei, o afecțiune cutanată de care suferă, în special, persoanele cu pielea deschisă la culoare și cele care au antecedente ale bolii în familie.

Acneea

Acneea este o altă afecțiune cutanată care poate sensibiliza pielea. Deși este mai frecventă în perioada adolescenței, acneea poate apărea la orice vârstă. Cele mai afectate zone sunt fața și gâtul, spatele, umerii și pieptul, însă manifestările acestei boli de piele pot fi vizibile pe tot corpul.

Simptomele sunt diverse, dar punctele negre și punctele albe, cunoscute sub termenul medical de comedoane, sunt cele mai frecvente leziuni acneice.

Pielea uscată

O persoană cu pielea uscată poate avea, în același timp, pielea sensibilă. Deoarece nu este suficient hidratată, pielea tinde să devină mai sensibilă. Cele mai afectate zone sunt fața și brațele, întrucât sunt cele mai expuse atât radiațiilor ultraviolete, cât și factorilor alergeni.

Pielea excesiv de uscată provoacă iritație și mâncărime, ceea ce sensibilizează epiderma.

Utilizarea zilnică a loțiunilor hidratante și a cremelor faciale, dar și consumul a cel puțin doi litri de lichide sunt măsuri care pot contribui la prevenirea pielii sensibile.

Cauze mai puțin frecvente

Cauzele mai puțin frecvente ale sensibilității pot ține de vârstă, de anumite medicamente sau de poluare.

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde umiditatea și poate deveni uscată și crăpată, ceea ce crește riscul de a căpăta o sensibilitate la nivel cutanat.

Anumite medicamente, precum cele care tratează hipertensiunea arterială, pot provoca deshidratare, uscăciune și iritații ale pielii.

Modificările hormonale, cum ar fi cele din timpul ciclului menstrual, pot afecta pielea, creând anumite sensibilități.

De asemenea, fumatul accelerează îmbătrânirea prematură a pielii și poate provoca apariția ridurilor și a iritațiilor. Și poluarea este una dintre cauzele pentru pielea sensibilă.

Nu în ultimul rând, unele produse cosmetice pot fi responsabile pentru sensibilizarea pielii.

Diagnosticul și tratamentul pielii sensibile

Un medic dermatolog poate identifica posibilele cauze ale pielii sensibile în timpul anamnezei, ceea ce presupune o discuție cu pacientul despre simptome, urmată de o examinare amănunțită a pielii afectate.

În cazul în care sensibilitatea apare din cauza unei alergii, se poate realiza un test cutanat (patch test), astfel încât să fie identificați factorii care provoacă această problemă.

Deoarece pielea sensibilă poate fi provocată de foarte mulți factori, uneori este dificil de stabilit cauza exactă.

În ceea ce privește tratarea pielii sensibile, există o mulțime de opțiuni, însă este important ca un medic dermatolog să fie consultant înainte de a lua o decizie cu privire la îngrijirea pielii. Tratamentul pentru pielea sensibilă are, de obicei, trei componente:

Cu ajutorul unor schimbări ale stilului de viață, se poate observa o îmbunătățire semnificativă a simptomelor pielii sensibile. Printre măsurile care ajută atât la prevenirea, cât și la tratarea pielii sensibile se numără:

Pe lângă aceste măsuri, este recomandată folosirea produselor cosmetice destinate pielii sensibile.

A avea pielea sensibilă nu este, întotdeauna, un semn al unei afecțiuni grave, iar astăzi există produse cosmetice special concepute pentru pielea sensibilă.  Unii oameni sunt, pur și simplu, mai sensibili la produsele și substanțele care intră în contact cu pielea. Însă, este important de reținut totuși că sensibilitatea pielii, pe lângă faptul că poate fi inestetică și inconfortabilă, poate semnala și o afecțiune a pielii, cum ar fi eczema sau rozaceea, precum și o alergie. De aceea, identificarea rutinei corecte de îngrijire a pielii, cu ajutorul unui specialist, dar și a factorilor declanșatori ar trebui să reprezinte o prioritate pentru persoanele care sunt mai sensibile la nivel cutanat.

Exit mobile version