Ivatherm

Dermatita de contact: cauze, simptome, prevenție și tratament

Dermatita de contact cauze simptome si tratament

Dermatita de contact este o afecțiune a pielii care se manifestă prin apariția unei erupții cutanate când pielea vine în contact cu o substanță alergizantă. Pruritul (mâncărimea), eritemul (înroșirea pielii) și durerea în zona afectată se numără printre simptomele acestei afecțiuni.

Dermatita de contact este o afecțiune comună, factorii iritanți și potențialii alergeni fiind la tot pasul. Este posibil să suferi mai des de dermatită de contact în cazul în care ai și o altă suferință cronică, precum dermatita atopică, ori o sensibilitate ridicată a pielii.

Orice parte a corpului care intră în contact cu un agent iritant poate fi afectată, însă, de regulă, dermatita de contact afectează mâinile, brațele și fața.

În rândurile următoare, vei afla care sunt cauzele dermatitei de contact și cele mai frecvente simptome, ce metode de prevenție există și cum poate fi tratată, dar și ce complicații pot apărea, dacă nu soliciți ajutor de specialitate la timp.

Ce este dermatita de contact?

Dermatita (eczema) este termenul medical pentru inflamarea sau iritarea pielii. Dermatita de contact se numără printre eczemele comune și este o reacție alergică sau iritantă, care se manifestă prin erupții cutanate dureroase sau care provoacă mâncărime. Așa cum sugerează și numele, această boală de piele apare ca urmare a contactului cu un alergen (de exemplu, iedera otrăvitoare) sau un agent iritant (de exemplu, o substanță chimică).

Dermatita de contact se împarte în trei tipuri, două dintre ele fiind mai comune:

  1. dermatita de contact alergică;
  2. dermatita de contact iritativă;
  3. dermatita de fotocontact.

Dermatita de contact alergică

Dermatita de contact alergică apare ca urmare a unei reacții a organismului după expunerea la o substanță (alergen) la care ai o anumită sensibilitate. De regulă, este afectată doar acea zonă a corpului care intră în contact cu alergenii, însă dermatita de contact alergică poate fi declanșată și de anumite substanțe care ajung în organism prin intermediul alimentelor sau medicamentelor. După expunere prelungită, organismul eliberează mediatori ai inflamației , care pot provoca iritații și mâncărimi la nivelul pielii.

Printre cei mai frecvenți alergeni care pot provoca dermatită alergică se numără:

De la expunerea la aceste substanțe până în momentul apariției primelor simptome (mâncărime, erupție cutanată) pot trece câteva zile. Odată ce ai dezvoltat o alergie la o substanță, chiar și o cantitate mică poate provoca o reacție.

Dermatita de contact iritativă

Dermatita de contact iritativă este cel mai frecvent tip de dermatită de contact. Această erupție dureroasă tinde să apară rapid ca urmare a contactului cu o substanță iritantă, care afectează celulele pielii.

Printre substanțele care pot provoca dermatita de contact iritativă se numără:

Dermatita de contact iritativă poate apărea și când pielea intră în contact cu materiale sau substanțe care nu sunt neapărat toxice, precum apa. Persoanele care lucrează în domenii în care trebuie să intre frecvent în contact cu apa, precum coafezele, barmanii și personalul din domeniul sănătății, suferă, adesea, de dermatită de contact iritativă la nivelul mâinilor.

Unele persoane reacționează la factorii iritanți puternici după o singură expunere. În cazul altora, simptomele pot apărea după expuneri repetate chiar și la substanțe iritante ușoare. De asemenea, unii oameni dezvoltă o toleranță la substanțe, după o perioadă.

Dermatita de fotocontact

Dermatita de fotocontact este mai puțin frecventă și apare ca urmare a unei reacții care se întâmplă când ingredientele active dintr-un produs cosmetic sunt expuse la soare și provoacă iritații.

Simptomele dermatitei de contact

Dermatita de contact apare, de obicei, pe zonele corpului care au fost direct expuse la substanțe care provoacă reacții. Erupția cutanată se poate dezvolta în primele minute de la expunere sau după câteva ore și poate persista între două și patru săptămâni.

Printre simptomele caracteristice dermatitei de contact se numără:

În cazul în care pielea este mai deschisă la culoare, petele pot fi de culoare roșie, în timp ce, dacă pielea este mai închisă, erupția poate fi maro închis, violet sau gri. Simptomele pot apărea în orice zonă a corpului, însă părțile cele mai expuse sunt mâinile, brațele și fața.

Manifestările dermatitei de contact pot avea un puternic impact asupra calității vieții, provocând, printre altele, tulburări de somn, dificultăți de concentrare, probleme în îndeplinirea sarcinilor la locul de muncă sau la școală.

Cauzele dermatitei de contact

Dermatita de contact este provocată de o substanță la care ești expus și care îți irită pielea sau declanșează o reacție alergică. Există două tipuri de substanțe care pot provoca dermatita de contact:

Unele dintre substanțe – atât din categoria alergenilor, cât și a factorilor iritanți – pot cauza atât dermatită de contact iritativă, cât și dermatită de contact alergică.

Persoanele care fac muncă manuală sunt mai expuse riscului de a dezvolta dermatită de contact, pentru că sunt expuse, zilnic, anumitor substanțe cu potențial alergen. Printre persoanele cu un risc ridicat de a avea dermatită de contact se numără:

Diagnosticul dermatitei de contact

Medicul specialist poate diagnostica dermatita de contact și identifica ce o cauzează în urma unei discuții cu pacientul despre simptome (anamneză) și a unei examinări amănunțite a pielii afectate.

Examenul clinic poate dezvălui indicii privind diagnosticul dermatitei de contact. Monitorizarea acțiunilor zilnice și a substanțelor cu care intri în contact ușurează procesul de diagnosticare a acestei afecțiuni. Următorul pas ar fi evitarea contactului cu substanțele presupuse iritante, pentru a vedea dacă acea iritație pe piele dispare. Dacă acest lucru nu este posibil, se vor face investigații suplimentare.

Pentru cazurile de dermatită alergică, cu ajutorul unui test cutanat (patch test) poate fi identificată cauza de bază a acestei afecțiuni. Acest test presupune purtarea unor plasturi pe piele, care conțin substanțe chimice cunoscute ca fiind declanșatori pentru diferite reacții alergice. După 48 de ore, medicul verifică felul în care pielea reacționează la acele substanțe.

Pentru cazurile de dermatită iritativă nu există un test anume, însă medicul poate determina ce cauzează erupțiile pe baza tipurilor de factori iritanți sau chimici cu care intri în contact în mod frecvent.

Dermatita de contact: tratament

De cele mai multe ori, dermatita de contact nu reprezintă un motiv de îngrijorare, nefiind o afecțiune care să pună în pericol viața. Însă, este recomandat să soliciți asistență medicală, mai ales dacă iritația este foarte aproape de gură sau de ochi ori dacă acoperă o zonă mare a corpului.

Dacă substanța care provoacă dermatita de contact poate fi identificată și evitată, simptomele ar trebui să se amelioreze și cele mai multe să dispară complet.

Însă, dacă din pricina profesiei sau din alte motive substanțele care cauzează dermatita de contact nu pot fi evitate, există câteva tratamente care contribuie la reducerea manifestărilor bolii.

În funcție de cât de severe sunt simptomele, medicul dermatolog poate prescrie:

Cele mai multe cazuri de dermatită de contact dispar de la sine, odată ce substanța declanșatoare nu mai este în contact cu pielea. Așadar, dacă simptomele nu sunt severe, poți trata pielea lezată acasă. Pentru a calma pielea, câteva dintre remediile simple, dar eficiente sunt următoarele:

Dermatita de contact: prevenție

Cea mai eficientă metodă de a evita apariția dermatitei de contact este să identifici factorii declanșatori și să îi ții la distanță. În cazul în care pielea intră în contact cu un alergen sau o substanță iritantă, este necesar să cureți zona cu apă cât mai rapid, pentru a reduce reacția sistemului imunitar.

În situația în care nu știi care sunt cauzele exacte pentru apariția erupțiilor cutanate, încearcă să pui în aplicare următorii pași:

Dermatita de contact: complicații

Dermatita de contact se manifestă, de regulă, sub forma unei iritații care apare într-o anumite zonă a corpului și care dispare în două sau trei săptămâni. Însă, există situații când erupția cutanată este persistentă sau severă și se extinde pe părți mari ale corpului. În cazuri rare, dermatita de contact poate duce la complicații.

Infecții

Pielea umedă sau leziunile deschise prin grataj sunt factori de risc pentru dezvoltarea unei infecții cu bacterii și fungi. Cele mai comune forme de infecție sunt cele cu stafilococ și streptococ. Acestea pot provoca o afecțiune numită impetigo (bube dulci), care afectează stratul superior al pielii (epiderma). Majoritatea infecțiilor provocate de bacterii și fungi pot fi tratate cu antibiotice și medicamente antifungice.

Neurodermatita

Gratajul sau mâncărimea crește nevoia de scărpinare. Din acest motiv, textura pielii se poate schimba devenind mai groasă, solzoasă și decolorată. Acestea sunt simptome ale neurodermatitei, una dintre cele șapte tipuri de eczeme. Tratamentul pentru neurodermatită poate cuprinde creme cu corticosteroizi și medicamente anti-prurit.

Celulita infecțioasă

Celulita este o infecție bacteriană a pielii. Cel mai adesea, este cauzată de bacterii precum streptococi sau stafilococi. Printre simptomele celulitei infecțioase (care este diferită de pielea cu aspect de coajă de portocală – problemă cunoscută sub numele celulită – care se dezvoltă, în special, pe coapse, fese, sâni sau abdomen) se numără febra, precum și roșeața și durerea în zonele afectate. În cazul în care sistemul imunitar este slăbit, celulita infecțioasă poate fi fatală. Tratamentul pentru celulita infecțioasă se face cu antibiotice orale.

Anafilaxia sau șocul anafilactic

Este o reacție alergică severă care se poate produce în câteva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, de obicei alimentar. Șocul anafilactic are loc imediat după expunerea la o substanță alergică și se manifestă prin edeme, umflarea țesuturilor, apariția unor erupții cutanate, scăderea tensiunii arteriale și îngustarea căilor respiratorii, ceea ce face respirația dificilă. Este o urgență majoră și necesită internarea de urgență și injectarea de epinefrina. 

Scăderea calității vieții

Dacă simptomele dermatitei de contact sunt severe și persistente sau cauzează cicatrici, calitatea vieții poate fi afectată. Imposibilitatea de a realiza sarcinile zilnice sau jena legată de aspectul pielii pot afecta stilul de viață. De aceea, este important să previi ori să tratezi din stadii incipiente dermatita de contact.

În concluzie, dermatita de contact este un tip de eczemă declanșată când pielea intră în contact cu o anumită substanță. Deși nu este contagioasă și nu pune în pericol viața, dermatita de contact poate influența calitatea vieții, cauzând, printre altele, tulburări de somn, dificultăți de concentrare și probleme în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Drept urmare, este recomandat să consulți un medic dermatolog, imediat ce observi schimbări semnificative la nivelul pielii.

Exit mobile version