Ce sunt arsurile solare și cum le previi?

Ce sunt arsurile solare și cum le previi?


Arsurile solare apar după expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV). Pentru a le preveni, este necesară hidratarea și folosirea unor produse cu factor de protecție solară.

Arsurile solare nu doar că provoacă disconfort și durere, dar pot avea și efecte pe termen lung asupra sănătății pielii. Arsurile solare repetate pot duce la formarea ridurilor și la dezvoltarea cancerului de piele.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, tot ce ai nevoie să știi pentru a preveni și trata arsurile provocate de expunerea la soare.

Arsuri solare

Ce sunt arsurile solare?

Arsurile solare, care pot varia de la ușoare la grave, apar atunci când pielea este supraexpusă la radiații ultraviolete (UV) de la soare sau de la surse artificiale, cum ar fi aparatele de bronzat.

Radiațiile UV determină pielea să producă mai mult pigment numit melanină pentru a se proteja. Din acest motiv, pielea își schimbă culoarea și devine mai închisă. Atunci când te expui la mai multe radiații UV decât poate face față melanina din piele, se va forma o arsură solară.

Radiațiile UV care pot afecta sănătatea pielii sunt de două tipuri: UVB și UVA. Razele UVB sunt responsabile de apariția arsurilor solare și a cancerului de piele, în timp ce razele UVA pătrund adânc în piele și contribuie la îmbătrânirea prematură.

Radiațiile UV deteriorează ADN-ul din celulele pielii, declanșând un răspuns defensiv care duce la inflamație, roșeață, durere și, în cazuri severe, la apariția unor umflături seroase (flictene) și descuamarea pielii.

Gravitatea unei arsuri solare depinde de durata și intensitatea expunerii la razele UV, tipul de piele și măsurile de protecție luate. Cu toate că orice persoană poate suferi de arsuri solare, cele care au pielea mai deschisă la culoare sunt mai predispuse acestui risc.

Arsurile solare sunt mai frecvente vara, când intensitatea razelor UV este mai mare. Însă, poți suferi de arsuri solare și în timpul iernii. Acest lucru se întâmplă pentru că lumina soarelui se reflectă pe zăpadă, gheață sau apă și arde pielea.

Pe lângă simptomele care apar după expunerea la radiații ultraviolete, arsurile solare pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Totodată, ele pot determina, în timp, apariția liniilor fine, a ridurilor, a petelor pigmentare și a pistruilor.

Care sunt simptomele arsurilor solare?

Arsurile solare reprezintă cel mai evident semn că ai stat prea mult timp afară. Cu toate acestea, daunele provocate de soare nu sunt întotdeauna vizibile.

La nivel celular, arsurile solare sunt asociate cu modificări microscopice ale pielii. În timpul acestui proces, se formează noi celule induse de arsuri și se diminuează numărul celulelor Langerhans și a mastocitelor, care joacă un rol esențial în apărarea organismului. Noile celule formate în urma arsurii solare pot deveni canceroase.

Cât de repede apare o arsură solară depinde de: tipul de piele, intensitatea radiațiilor ultraviolete și timpul petrecut în lumina directă a soarelui.

Arsurile solare implică o inflamație, care duce la eritem (roșeață) și edem (umflătură cauzată de o acumulare excesivă de lichid seros în spațiile intercelulare).

În urma expunerii, pielea poate deveni sensibilă la atingere, iritată, iar locul afectat va cauza durere și prurit. De asemenea, pot apărea bășici pe suprafața de piele arsă de soare.

Pielea mai deschisă la culoare poate deveni roșie, în timp ce pielea mai închisă la culoare devine mai maronie.

Dacă arsurile solare sunt severe, acestea pot fi însoțite de simptome la nivelul întregului organism. Printre acestea se numără:

  • febră;
  • frisoane;
  • dureri de cap;
  • greață și vărsături;
  • o stare generală de rău.

În cazuri extreme, se poate ajunge la epuizare din cauza căldurii sau, mai grav, la insolație.

Primele simptome – erupțiile cutanate – apar, de regulă, la 2-6 ore după expunerea la soare. Punctul de maximă intensitate are loc între 12 și 24 de ore de la expunere. După 4-7 zile de la expunere, pielea începe să se descuameze.

Cum previi arsurile solare?

Principala modalitate prin care poți preveni arsurile solare este evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete, în timpul orelor de vârf, fără protecție.

Iată, așadar, câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja de razele solare:

  • Aplică o cremă cu factor de protecție solară și spectru larg de acoperire, cu 15-30 de minute înainte să ieși din casă. Reaplică produsul o dată la două ore, dacă realizezi exerciții fizice solicitante și transpiri sau dacă înoți.
  • Ferește-te de soare când intensitatea razelor UV este mai mere, respectiv între orele 10.00 și 16.00. Dacă ești în aer liber, caută să stai la umbră sub o umbrelă, sub un copac sau sub o copertină.
  • Poartă îmbrăcăminte și accesorii vestimentare care să-ți protejeze pielea de razele UV: pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi, pălării cu boruri largi și ochelari de soare.
  • Evită aparate de bronzat care emit radiații UV și pot crește riscul de arsuri solare și cancer de piele.
  • Consumă cel puțin doi litri de apă pentru a-ți menține pielea hidratată. Expunerea la soare poate duce la deshidratare.

Expunerea moderată la soare este necesară pentru ca organismul să poată produce vitamina D, însă este esențial să iei măsuri de protecție pentru a evita arsurile solare, îmbătrânirea prematură și cancerul de piele.

Protejează-ți pielea de radiațiile ultraviolete cu produsele Ivatherm!

  • Sunlight 360°Crema hidratantă pentru față SPF50+ este primul produs ce oferă protecție solară 360°: UVA, UVB, IR (radiațiile infraroșii) pentru pielea sensibilă uscată și deshidratată. Are o formulă hipoalergenică, rezistentă la apă și transpirație, cu textură nelipicioasă și care nu lasă urme albe.
  • Sunlight Mat Dry Touch Fluid SPF50+ este o cremă cu protecție solară foarte ridicată pentru pielea sensibilă mixtă sau grasă. Protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor UV. Are o textură lejeră, cu o absorbție rapidă, este rezistentă la apă și nu lasă urme albe.
  • Sunlight Mat Tinted Dry Touch Fluid SPF50+ este o cremă cu protecție solară foarte ridicată pentru pielea sensibilă mixtă sau grasă. Oferă protecție atât împotriva razelor UVA, cât și ale celor UVB. Este recomandată ca prevenție împotriva arsurilor solare, a hiperpigmentării și a îmbătrânirii premature.
  • Ivapur Fluid antistrălucire cu SPF50+ este o cremă cu protecție solară foarte ridicată pentru pielea sensibilă cu tendință acneică. Protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor UV, are o textură lejeră și nu lasă urme albe.
Remedii arsuri solare

Cum tratezi arsurile solare?

În cazul expunerii la soare fără protecție, poți lua câteva măsuri pentru a atenua gravitatea arsurilor solare:

  • Evită expunerea la soare sau la alte surse cu radiații ultraviolete până la vindecarea rănii.
  • Hidratează foarte bine pielea.
  • Folosește produse cu ingrediente care calmează pielea, precum aloe vera și Mimosa Tenuiflora.
  • Aplică o cremă cu ingrediente calmante și antiinflamatoare pentru a reduce sensibilitatea și pruritul.
  • Bea suficientă apă pentru a preveni deshidratarea.
  • Evită să atingi zonele afectate.
  • Poartă haine largi până se vindecă arsurile solare.

Arsurile solare, deși pot părea doar un inconvenient temporar, pot avea, de fapt, consecințe pe termen lung asupra pielii. Printre efectele supraexpunerii la radiațiile ultraviolete se numără fotoîmbătrânirea și cancerul de piele. Ai grijă de sănătatea pielii tale și aplică în fiecare zi o cremă cu factor de protecție solară.

Resurse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/176441

https://dermnetnz.org/topics/sunburn

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/sunburn

https://www.healthdirect.gov.au/sunburn

Publicat în categoria IvaStories
Etichete , ,

Coș

Nu ai niciun produs în coș.