Ten perfect în timpul adolescenței: 8 sfaturi utile

Ten perfect în timpul adolescenței: 8 sfaturi utile


Schimbările hormonale reprezintă unul dintre factorii declanșatori pentru apariția anumitor probleme ale pielii. Peste 85% dintre adolescenți suferă de acnee, o afecțiune cutanată care poate determina scăderea stimei de sine și poate contribui la creșterea nivelului de stres.

Acneea este caracterizată prin apariția unor comedoane deschise (puncte negre), comedoane închise (puncte albe), noduli, papule și pustule (veziculele purulente). Zonele cele mai afectate sunt fața, spatele, pieptul și umerii.

Fluctuațiile hormonale reprezintă principalul motiv pentru care acneea apare în perioada pubertății, însă mai sunt și alți factori care determina erupțiile acneice sau pot agrava simptomele. Printre aceștia se numără genetica, tipul de piele, rutina de îngrijire, precum și factorii de mediu.

Vestea bună este că există numeroase metode de prevenție și tratament pentru problemele pielii din timpul adolescenței, astfel încât tenul să fie luminos și sănătos.

Ingrijirea tenului in timpul adolescentei

Curăță tenul corect și regulat

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care un adolescent le poate face pentru pielea sa este să îi acorde atenția cuvenită. Implementarea și respectarea unei rutine de îngrijire este un pas esențial pentru a menține sănătatea pielii.

Curățarea feței este prima etapă din rutina de îngrijire a pielii. Atât dimineața, cât și seară, trebuie folosite produse de curățare potrivite tipului de piele, pentru a îndepărta impuritățile și excesul de sebum. De pildă, dacă pielea este grasă, o spumă sau un gel de curățare purifiant ar putea fi alegerile potrivite.

Este important ca produsele de curățare folosite să nu irite sau usuce pielea și să acționeze blând și delicat.

În cazul persoanelor care poartă machiaj pe parcursul zilei, curățarea feței ar trebui să se facă în doi pași. În prima fază, apa micelară sau un demachiant-cremă îndepărtează machiajul, inclusiv din jurul ochilor. Următoarea etapă este spălarea feței cu apă și produse specifice: spume, geluri sau uleiuri de curățare.

Dacă machiajul nu este îndepărtat înainte de culcare, pielea nu se poate regenera în timpul nopții, ceea ce va crește riscul unor erupții acneice.

Folosește produse hidratante

Dacă pielea este bine hidratată, va face mai ușor față amenințărilor cu care se confruntă zilnic. Stresul, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute și razele ultraviolete pot afecta mai tare pielea deshidratată și descuamată. Uscarea pielii este unul dintre efectele lipsei hidratării, ceea ce slăbește bariera de protecție și astfel pielea întâmpină probleme în a se proteja de factorii intrinseci și extrinseci dăunători.

Crema hidratantă folosită trebuie aleasă în funcție de tipul de piele și aplicată, atât dimineața, cât și seara, după etapa de curățare. De multe ori, persoanele care au pielea grasă, renunță la produsele hidratante, pentru a evita să aibă tenul uleios sau lucios. Însă, există creme hidratante cu o textură ușoară, benefice pentru persoanele cu tenul gras.

  • Ivapur A.I. AKNE-SYT Cremă anti-imperfecțiuni este o cremă pentru pielea grasă cu imperfecțiuni severe (coșuri, inflamații), care acționează asupra tuturor mecanismelor acneei: diminuează secreția de sebum, reduce inflamația și are activitate antibacteriană.
  • Ivapur Hidra hidratează intens pielea fragilizată și deshidratată, agresată de tratamentele antiacneice, contribuie la refacerea barierei cutanate, redă suplețea pielii uscate și agresate și restabilește senzația de confort.
  • Ivapur K este o cremă seboregulatoare și keratoregulatoare pentru tenul gras cu imperfecțiuni. Îmbunătățește aspectul și textura tenului, calmează și asigură confortul pielii.
  • Ivapur Mat are efect matifiant durabil asupra pielii mixte sau grase. Formula nongrasă reglează excesul de sebum și are efect antistrălucire de durată.
Sanatatea pielii

Consumă cel puțin doi litri de apă în fiecare zi

Tot pentru hidratarea pielii, este necesar consumul de apă. Adolescenții care au un stil de viață activ au nevoie să suplimenteze pierderile de apă (determinate de exercițiile fizice, activitățile solicitante) cu un consum regulat de lichide.

Apa elimină toate toxinele din piele și previne uscarea acesteia. Consumul a cel puțin doi litri de apă în fiecare zi nu doar că ajută pielea, ci contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Nu agresa coșurile

Stoarcerea coșurilor poate întârzia vindecarea acneei și poate cauza cicatrici. Deși inestetice, comedoanele și pustulele nu trebuie agresate, întrucât acest lucru poate cauza inflamații suplimentare. Un medic dermatolog poate stabili un plan de tratament eficient adaptat nevoilor specifice.

Consumă alimente sănătoase

O dietă sănătoasă, echilibrată, care include fructe, legume și alte surse de vitamine și minerale, contribuie la menținerea sănătății pielii. Este bine să fie evitate alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi, deoarece acestea pot accentua anumite probleme ale pielii.

Pielea reflectă starea generală de sănătate, drept urmare, dacă alimentația este una corespunzătoare, tenul va arăta grozav.

Sfaturi pentru un ten perfect

Odihnește-te suficient

Odihna este esențială pentru a avea o piele luminoasă, întrucât, în timpul somnului, organismul lucrează pentru a repara și a regenera celulele, inclusiv cele ale pielii. Acest lucru ajută la îmbunătățirea aspectului general al pielii.

Somnul este, de asemenea, important pentru menținerea unei circulații sangvine bune, ceea ce face ca nutrienții să ajungă în piele. Rezultatul este o piele cu aspect odihnit și luminos.

În plus, somnul suficient poate ajuta la reducerea nivelului de stres, care poate avea un impact negativ asupra pielii.

Spală frecvent mâinile

Pielea este alcătuită din numeroase microorganisme, precum bacterii, ciuperci și virusuri. Cele mai multe sunt inofensive. Toate aceste forme de viață formează microbiomul pielii și reprezintă un factor cheie în menținerea sănătății generale.

Însă, uneori, bacteriile și virusurile sunt responsabile de apariția unor probleme cutanate. De exemplu, Cutibacterium acnes este denumirea bacteriilor care trăiesc pe piele și contribuie la apariția coșurilor. Când foliculii de păr se blochează, iar sebumul se acumulează sub piele se formează un „dop“, care, ulterior, se infectează cu bacterii. Drept urmare, apar coșurile.

De aceea curățarea pielii este o etapă atât de importantă în rutina de îngrijire.

Pentru a ajuta pielea să rămână sănătoasă, este important să fie luate măsurile necesare pentru a o proteja de impurități și germeni. Și aici spălarea mâinilor joacă un rol esențial.

Pentru că, zilnic, atingem numeroase suprafețe contaminate (întrerupătoare, uși, cărucioare de cumpărături) din zone comune (mijloace de transport, lifturi, birouri), este important să ne spălăm frecvent pe mâini. Și asta pentru că atingem fața cu mâinile frecvent, motiv pentru care riscul dezvoltării unor afecțiuni ale pielii este mare.

Așadar, este necesar să ne spălăm frecvent mâinile cu apă și săpun, în special după ce atingem obiecte contaminate, și să folosim geluri ori spray-uri dezinfectante.

Acneea la adolescenti

Folosește produse cu factor de protecție solară

Expunerea prelungită la lumina ultravioletă, care provine de la soare sau de la diferite dispozitive de bronzat, poate irita pielea și poate accentua manifestările acneei. În plus, poate crește riscul de formare a liniilor fine și a ridurilor, precum și de a dezvolta cancer de piele.

Utilizarea produselor cu factor de protecție solară cu spectru larg de acoperire este necesară pe tot parcursul anului, pentru a preveni arsurile solare, deteriorarea pielii și cancerul de piele.

  • Adaugă în rutina zilnică de îngrijire Ivapur Fluid anti-strălucire cu SPF50+, o cremă cu protecție solară foarte ridicată pentru pielea sensibilă cu tendință acneică. Aplicată zilnic, protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor UV. Are efect mat, uscat și nu încarcă pielea grasă sau mixtă.

Totodată, este bine să fie evitate dispozitivele de bronzare, care pot accentua manifestările acneei.

Pentru că, în adolescență, au loc schimbări hormonale, aspectul pielii poate avea de suferit. Însă, cu o rutină eficientă de îngrijire și un stil de viață echilibrat, pielea este protejată și riscul apariției sau agravării unor probleme specifice pubertății este mai mic. De asemenea, este necesar ca, înainte de a urma un tratament medicamentos sau dermatocosmetic pentru acnee sau alte afecțiuni ale pielii, să fie consultat un specialist.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete , , ,

Coș

Nu ai niciun produs în coș.