Ivatherm

Ce trebuie să știi despre acnee

Tratament, simptome, cauze

Acneea este cel mai neplăcut musafir. Apare neinvitat, în cel mai nepotrivit moment, stă mai mult decât e cazul și lasă în urmă dezastru.

Dr. Rucsandra Hurezeanu îți spune tot ce trebuie să știi despre acnee, de la cauze la simptome, prevenție, tipuri de acnee și tratamentul potrivit.

Ce este acneea

Acneea este o afecțiune a pielii care se manifestă prin puncte negre (comedoane), puncte albe și, în cazurile severe, prin leziuni inflamatorii precum: noduli, chisturi, papule sau pustule. Studiile arată că 85% dintre oameni au avut la un moment dat această patologie. Acneea apare la orice vârstă, nu afectează doar adolescenții, se manifestă inclusiv în sarcină sau la vârstă adultă, în principal pe față, uneori și ceafă, gât, piept, umeri sau spate.

Simptomele acneei

Simptomele acneei variază în funcție de severitatea afecțiunii, împărțindu-se în noninflamatorie și inflamatorie.

Leziunile acneice noninflamatorii sunt:

Leziunile inflamatorii sunt colonizate de bacterii și iau forma unor: papule, pustule, chisturi, noduli dureroși.

Cum se manifestă leziunile inflamatorii:

Leziunile acneice severe sau cele asupra cărora se intervine excesiv, mecanic sau chimic, pot duce la formarea de cicatrici.

Cauzele acneei

Aceste inflamații ale pielii, pe care le numim adesea coșuri, devin vizibile atunci când porii sunt astupați cu celule moarte, foliculii de păr sunt înfundați cu sebum din cauza producției în exces și numărul bacteriilor, precum Cutibacterium acnes (anterior denumită Propionibacterium acnes), crește.

Așadar, principalele cauze ale acneei sunt:

Tipuri de acnee

Acneea infantilă sau acneea bebelușului

< 1 an

În momentul nașterii, la nivelul fătului devenit nou născut și până la vârsta de un an, se produc schimbări hormonale care pot duce la apariția afecțiunii. Aceasta trece însă de la sine, nu ar trebui să fie motive de îngrijorare.

Acneea juvenilă sau acneea de la pubertate

Se poate manifesta începând de la 12-14 ani, cu episoade severe la 18-20 de ani, fiind vizibilă uneori până la 25 de ani.

La pubertate producția de hormoni androgeni crește, pielea adolescentului începe să secrete sebum în cantități greu de imaginat și se creează contextul propice apariției acneei.

La fete, aspectul epidermei poate avea de suferit și mai mult în încercarea de a acoperi coșurile, dacă se aplică fond de ten peste inflamație, pe o piele care nu reușește să elimine sebumul suficient. Totodată, demachierea viguroasă a machiajului înrăutățește condiția tenului.

Acneea în sarcină

Apare din cauza schimbărilor hormonale. Recomandarea este să o lași să dispară de la sine și să folosești un gel de curățare, nu un tratament.

Acneea matură sau acneea adultului

Debutează tot din cauza schimbărilor hormonale în jurul vârstei de 30-35 de ani. Este mult mai prezentă pe partea inferioară a feței la femei, pe maxilar și bărbie, sub forma punctelor albe sau negre, dar și la nivelul gâtului, spatelui sau pieptului și pe spate la bărbați.

O persoană care are o piele mixtă sau grasă poate dezvolta oricând manifestări acneice. Dacă ai avut o formă severă la pubertate și acneea a intrat în remisie, afecțiunea poate să reapară. Tenul vindecat de acnee nodulo-chistică este mai predispus să facă acnee la maturitate, fiind vorba despre o surpafață neregulată, dificil de curățat.

Severitatea acneei

Severitatea acneei se apreciază după numărul și tipul leziunilor pielii și se împarte în:

Factori de risc

Care sunt factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea acneei?

Prevenție

Nu există o modalitate sigură de a evita apariția acneei, însă există câteva trucuri care pot ajuta la prevenirea acesteia.

Tratament pentru acnee

Tratarea acneei în stadii severe se face medicamentos, dar acneea ușoară, medie și mai ales prevenția se face cu produse dermatocosmetice.

Abodarea noastră este să oferim o gamă de produse pentru un ritual de îngrijire pe termen lung.

Tratament dermatocosmetic

Gama Ivapur este dedicată tenului cu tendință acneică și conține produse special create pentru nevoile acestuia.

Ce pași trebuie să urmezi pentru a întreține o piele cu tendință acneică?

În funcție de severitatea afecțiunii:

  1. Curățarea tenului
  2. Îngrjire zilnică
  3. Tratament dermatocomestic, complementar tratamentului medicamentos

1. Curățarea feței

Demachierea feței este un pas important în ritual de îngrijire zilnic, cu atât mai mult dacă tenul are tendință acneică. Care sunt beneficiile? Echilibrarea secreției de sebum, reducerea propagării bacteriene, evitarea acumulării de celule moarte la suprafața pielii prin exfoliere ușoară.

Iată ce produse poți folosi pentru curățarea feței:

Ivapur loțiune micelară îndepărtează delicat machiajul și impuritățile, reglează secreția de sebum, fără să usuce pielea, având acțiune antibacteriană. Are un efect calmant, anti-iritant și o textură ușoară care oferă o senzație de prospețime.

Ivapur gel de curățare purifiant este pentru o curățare blândă cu apă, oferind o senzație de prospețime și confort tenului mixt sau gras. Are acțiune antimicrobiană, antiinflamatorie și seboregulatoare. Nu usucă pielea, se folosește zilnic sau de 3 ori pe săptămână.

Ivapur exfoliant purifiant delicat este un scrub sub formă de gel care elimină impuritățile, exfoliază blând straturile de celule moarte, fără a provoca iritații și pregătește pielea pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire. Se recomandă folosirea lui o dată pe săptămână.

2. Îngrijire zilnică

Ivapur Mat cremă matifiantă, perfectă pentru tenul mixt sau gras. Este preferata adolescenților, care o folosesc în fiecare zi, pe termen lung, pentru efectul de matifiere. Crema reglează excesul de sebum, are efect antistrălucire și hidratează pielea din interior spre exterior.

Ivapur K este o cremă de îngrijire zilnică cu activitate antibacteriană, de reducere a sebumului, dar și de hidratare. Se folosește pe termen lung, o dată sau de două ori pe zi. Are o textură foarte apreciată atât de fete cât și de baieți, adolescenți sau adulți. Este o cremă indicată în îngrijirea zilnică în timpul și între curele de tratament medicamentos pentru acnee.

Ivapur No imperfection. Corectorul localizat anti-imperfecțiuni grăbește vindecarea coșului, are efect antibacterian și reduce șansele de a rămâne cu cicatrice. Se aplică punctual, nu are colorant și se poate folosi zilnic.

3. Tratament dermatocosmetic, complementar tratamentului medicamentos

Ivapur A.I. Akne-Syt. Pentru tratamentul acneei moderate am creat un produs cu o eficiență și acțiune comparabile cu cele ale retinoizilor, însă fără efectele lor secundare. Ingredientul cheie al cremei Akne-syt este Sytenolul, un extract natural din plante care reduce inflamația și riscul de formare a cicatricilor post-acneice. Se aplică o dată sau de două ori pe zi, o săptămână sau două.

Ivapur Hidra este recomandat în tratamentul pentru acneea severă, prin asocierea cu tratamentul medicamentos. Crema hidratează intens și pe termen lung pielea deshidratată, agresată de tratamentele anti-acnee. Totodată, aceasta reface bariera hidrolipidică, având un efect calmant.

Exit mobile version