Ivatherm

Rozaceea: tipuri, cauze, simptome, tratament

Rozaceea tipuri cauze simptome tratament

Rozaceea este o afecțiune cronică, ce se manifestă, în primul rând, la nivelul feței. Deși rozaceea se poate dezvolta în multe moduri și la orice vârstă, studiile au arătat că, de obicei, se declanșează după vârsta de 30 de ani, primele simptome fiind înroșirea bărbiei, obrajilor, nasului și frunții. În primă fază, roșeața apare și dispare. Odată ce devine mai intensă și persistentă, se pot observa și vase de sânge dilatate.

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o boală cronică a pielii care afectează vasele de sânge și glandele sebacee, în special în zona centrală a feței, respectiv bărbie, nas, obraji și frunte. Este mai frecventă la femei, la persoanele cu pielea deschisă la culoare și la cele care au antecedente de rozacee în familie. Cu toate acestea, simptomele pot fi mai grave la bărbați.

Cauza rozaceei este încă necunoscută, de aceea nu există un tratament cu eficiență 100%. Însă, cercetările au permis medicilor să găsească modalități de a trata afecțiunea, reducând la minimum simptomele acesteia.

Eritemul (roșeața) persistent sau recurent, papulele (leziunile superficiale, roșii sau negre), pustulele (veziculele purulente), telangiectaziile (vasele mici sau terminale dilatate care provoacă linii roșii pe piele) și nodulii inflamatori caracterizează această boală de piele. Simptomele pot persista timp de câteva săptămâni sau luni.

Cu toate că rozaceea nu este o afecțiune care să pună în pericol viața, aceasta are un impact negativ asupra calității acesteia. Pacienții care suferă de rozacee sunt mai predispuși să dezvolte depresie, fobie socială, jenă și stres.

Tipuri de rozacee

Există patru tipuri de rozacee:

Fiecare dintre acestea are propriul său set de simptome. Unele persoane pot dezvolta mai multe tipuri de rozacee.

Rozacee: simptome

Primul simptom al rozaceei este înroșirea bărbiei, nasului, obrajilor și frunții. Acest semn apare și dispare, în faza incipientă a rozaceei (cunoscută și sub denumirea de cuperoză), și poate fi insesizabil pe tenul închis la culoare. De asemenea, ulterior, apar senzațiile de arsură și usturime la utilizarea apei sau a produselor de îngrijire a pielii.

Pe măsură ce rozaceea se agravează, bărbia, obrajii, nasul și fruntea vor fi tot timpul roșii. Ulterior, vasele mici de sânge se dilată, apare acea numită „pânză de păianjen“. În unele cazuri, apar umflături roz sau roșii, care, adesea, sunt pline cu un lichid gălbui (puroi).

Alte simptome ale cuperozei pot fi:

Simptome rozaceea eritematotelangiectatică

Simptome rozacee papulopustuloasă

Simptome rozacee fimatoasă

Acest tip de rozacee, cunoscut și sub numele de rinofimă, este o formă rară asociată, cu precădere, cu îngroșarea pielii de pe nas. De obicei, afectează bărbații. Adesea, este însoțită de un alt tip de rozacee.

Simptome rozacee oculară

Care sunt cauzele apariției rozaceei?

Cauza rozaceei nu este cunoscută, însă există anumiți factori care pot determina dezvoltarea acestei afecțiuni dermatologice.

Pe scurt, rozaceea este declanșată de activități sau factori care duc la o creștere a fluxului sangvin de la nivelul feței. Este important de reținut faptul că rozaceea nu este cauzată de o igienă deficitară și nu este contagioasă.

Factori agravanți și/sau declanșatori ai rozaceei

Câțiva dintre posibilii factori agravanți ai rozaceei sunt:

Rozaceea: categorii de risc

Riscul de a dezvolta rozacee este mai mare în cazul următoarelor categorii de persoane:

Tratament rozacee

De regulă, stabilirea unui diagnostic de rozacee nu este dificil. Pentru aceasta, este necesară prezența a cel puțin unui semn primar în zona centrală a feței: eritem, papule, pustule ori telangiectazii. Nu există teste sau markeri clinici care să confirme diagnosticul de rozacee, drept urmare examenul clinic, istoricul clinic, dar și excluderea altor condiții medicale (diagnosticul diferențial), precum eczema sau acneea, sunt factori esențiali în diagnosticarea acestei afecțiuni ale pielii.

Până în prezent, nu a fost identificat un remediu pentru tratarea definitivă a rozaceei, însă sunt anumite soluții pentru ameliorarea simptomelor. Întrucât simptomele rozaceei variază de la un pacient la altul, tratamentul trebuie adaptat de către medic pentru fiecare caz în parte.

O serie de medicamente orale și topice pot fi utilizate pentru a trata diferitele simptome asociate acestei afecțiuni ale pielii. Medicii dermatologi pot prescrie tratament oral sau topic, produse dermatocosmetice,  pentru a controla roșeața feței. În cazul în care nu sunt tratate din timp, manifestările rozaceei se pot agrava.

Principalele forme de tratament pentru rozacee sunt:

Pentru prevenirea rozaceei sau limitarea simptomelor, este important să fie evitați factorii declanșatori.

Persoanele predispuse la rozacee ar trebui să se consulte cu medici sau dermato-cosmeticieni, pentru a se asigura că rutina de îngrijire a pielii este compatibilă cu această afecțiune a pielii.

Printre produsele cosmetice Ivatherm, recomandate de medicii dermatologi, care pot fi folosite pentru îngrijirea pacientului cu diferite tipuri de rozacee, se numără:

Pași pentru prevenirea rozaceei

Cum afectează rozaceea calitatea vieții?

Rozaceea poate afecta mai mult decât pielea și ochii. Deoarece este o manifestare de lungă durată, poate avea efecte negative asupra calității vieții unei persoane, prin scăderea stimei de sine. Potrivit studiilor din ultimii ani, multe persoane care suferă de rozacee raportează probleme la locul de muncă, în căsnicie și în ceea ce privește interacțiunea cu oameni noi. Potrivit American Academy of Dermatology Association, printre problemele care pot apărea în cazul persoanelor care suferă de rozacee se numără:

Așadar, deși rozaceea nu este o afecțiune care să pună în pericol viața, are efecte negative asupra calității acesteia. Cu toate că nu se cunosc cauzele exacte și nu există un remediu, sunt anumite soluții care ameliorează manifestările și, prin urmare, calitatea vieții unei persoane poate fi îmbunătățită. De aceea, tratamentul în faze incipiente este recomandat pentru a ține sub control simptomele rozaceei.

Exit mobile version