Cuprins
Tratament, simptome, cauze
Acneea este cel mai neplăcut musafir. Apare neinvitat, în cel mai nepotrivit moment, stă mai mult decât e cazul și lasă în urmă dezastru.
Dr. Rucsandra Hurezeanu îți spune tot ce trebuie să știi despre acnee, de la cauze la simptome, prevenție, tipuri de acnee și tratamentul potrivit.
Ce este acneea
Acneea este o afecțiune a pielii care se manifestă prin puncte negre (comedoane), puncte albe și, în cazurile severe, prin leziuni inflamatorii precum: noduli, chisturi, papule sau pustule. Studiile arată că 85% dintre oameni au avut la un moment dat această patologie. Acneea apare la orice vârstă, nu afectează doar adolescenții, se manifestă inclusiv în sarcină sau la vârstă adultă, în principal pe față, uneori și ceafă, gât, piept, umeri sau spate.
Simptomele acneei
Simptomele acneei variază în funcție de severitatea afecțiunii, împărțindu-se în noninflamatorie și inflamatorie.
Leziunile acneice noninflamatorii sunt:
- punctele albe sau comedoanele închise, precursorii leziunilor cu caracter inflamator
- punctele negre sau comedoanele deschise, nedureroase, cunoscute ca primul stadiu al acneei.
Leziunile inflamatorii sunt colonizate de bacterii și iau forma unor: papule, pustule, chisturi, noduli dureroși.
Cum se manifestă leziunile inflamatorii:
- papule sau coșuri – acestea apar când bacteriile invadează comedoanele închise și degradează sebumul, declanșând inflamația;
- pustule – apar când inflamația este intensă și se acumulează fluid în leziuni, puroi la suprafața pielii
- nodulii sunt umflături mari, adânci și dureroase, care pot antrena mai mult de un folicul
- chisturile sunt noduli mari, uniți, care supurează. Chisturile sunt cea mai extinsă formă de acnee, sunt dureroase și manifestarea lor este, de obicei, rezultatul unei infecții severe.
Leziunile acneice severe sau cele asupra cărora se intervine excesiv, mecanic sau chimic, pot duce la formarea de cicatrici.
Cauzele acneei
Aceste inflamații ale pielii, pe care le numim adesea coșuri, devin vizibile atunci când porii sunt astupați cu celule moarte, foliculii de păr sunt înfundați cu sebum din cauza producției în exces și numărul bacteriilor, precum Cutibacterium acnes (anterior denumită Propionibacterium acnes), crește.
Așadar, principalele cauze ale acneei sunt:
- Predispoziția genetică
E foarte posibil să ai această problemă dacă părinți tăi s-au confruntat cu ea. - Fluctuațiile hormonale
În adolescență, acneea apare mai des la băieți decât la fete, la maturitate ea se manifestă mai degrabă la femei. - Excesul de sebum
Pielea mixtă și pielea grasă favorizează acneea, fiind mediul optim instalării acesteia. În România procentul persoanelor cu ten mixt sau gras este foarte mare, acneea fiind astfel cea mai comună afecțiune. - Acumularea de celule moarte pe suprafața pielii (keratinizare anormală)
Ciclul de reînnnoire a pielii durează aproximativ o lună. Dacă acest proces natural de exfoliere nu se realizează corespunzător, celulele moarte sau scuamele de pe piele care nu se desprind blochează porii, foliculii firelor de păr se înfundă cu sebum și le oferă bacteriilor „oportunitatea” de a invada porii. - Propagarea bacteriană – sebumul din pori este colonizat de bacterii, producând inflamații.
Dacă inflamația este prezentă în profunzimea pielii, atunci apar formele severe ale afecțiunii, chisturile sau nodulii.
Tipuri de acnee
Acneea infantilă sau acneea bebelușului
< 1 an
În momentul nașterii, la nivelul fătului devenit nou născut și până la vârsta de un an, se produc schimbări hormonale care pot duce la apariția afecțiunii. Aceasta trece însă de la sine, nu ar trebui să fie motive de îngrijorare.
Acneea juvenilă sau acneea de la pubertate
Se poate manifesta începând de la 12-14 ani, cu episoade severe la 18-20 de ani, fiind vizibilă uneori până la 25 de ani.
La pubertate producția de hormoni androgeni crește, pielea adolescentului începe să secrete sebum în cantități greu de imaginat și se creează contextul propice apariției acneei.
La fete, aspectul epidermei poate avea de suferit și mai mult în încercarea de a acoperi coșurile, dacă se aplică fond de ten peste inflamație, pe o piele care nu reușește să elimine sebumul suficient. Totodată, demachierea viguroasă a machiajului înrăutățește condiția tenului.
Acneea în sarcină
Apare din cauza schimbărilor hormonale. Recomandarea este să o lași să dispară de la sine și să folosești un gel de curățare, nu un tratament.
Acneea matură sau acneea adultului
Debutează tot din cauza schimbărilor hormonale în jurul vârstei de 30-35 de ani. Este mult mai prezentă pe partea inferioară a feței la femei, pe maxilar și bărbie, sub forma punctelor albe sau negre, dar și la nivelul gâtului, spatelui sau pieptului și pe spate la bărbați.
O persoană care are o piele mixtă sau grasă poate dezvolta oricând manifestări acneice. Dacă ai avut o formă severă la pubertate și acneea a intrat în remisie, afecțiunea poate să reapară. Tenul vindecat de acnee nodulo-chistică este mai predispus să facă acnee la maturitate, fiind vorba despre o surpafață neregulată, dificil de curățat.
Severitatea acneei
Severitatea acneei se apreciază după numărul și tipul leziunilor pielii și se împarte în:
- Acnee ușoară – orice ai face, apare câte un coș
- Acnee moderată – comedoanele sunt numeroase și unele dintre ele, inflamate
- Acnee severă – papule, chisturi, pustule, noduli, forme inflamatorii care necesită tratament medicamentos. În acest caz, de cele mai multe ori, responsabil este factorul genetic.
Factori de risc
Care sunt factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea acneei?
- predispoziția genetică
- dereglările sau schimbările hormonale
- igiena și ritualul de îngrijire
- machiajul la femei, în mod special fondul de ten și fardul de obraz. Se recomandă un machiaj cât mai ușor, care să fie îndepărtat ulterior foarte delicat.
- alimentația nesănătoasă poate fi un factor agravant
Prevenție
Nu există o modalitate sigură de a evita apariția acneei, însă există câteva trucuri care pot ajuta la prevenirea acesteia.
- folosește dermatocomestice recomandate de medicii dermatologi, special create penru a combate această afecțiune.
- curăță tenul dimineața și seara cu loțiune micelară sau gel purifiant pentru a echilibra secreția de sebum, pentru a reduce propagarea bacteriană și a reduce inflamația.
- asigură-te că pielea ta nu acumulează celule moarte la suprafață, folosind un exfoliant extrem de delicat pentru a o ajuta, dar nu mai des de o dată pe săptămână.
- folosește produse menite să reducă inflamația tenului.
- evită stresul pe cât de mult posibil. Când ești stresată, organismul produce mai mult cortizol, care va stima glandele sebacee să producă și mai mult sebum decât în mod normal.
- evită atingerea constantă a feței pentru a nu răspândi bacteriile. Nu-ți sprijini bărbia sau obrajii în mâini, riști să răspândești bacteriile de pe mâini pe față,
- evită încărcarea tenului cu machiaj
- nu încerca să scoți punctele negre sau coșurile, vei stimula inflamația. În plus, vindecarea se va face prin cicatrizare, lăsând semne nedorite pe față.
Tratament pentru acnee
Tratarea acneei în stadii severe se face medicamentos, dar acneea ușoară, medie și mai ales prevenția se face cu produse dermatocosmetice.
Abodarea noastră este să oferim o gamă de produse pentru un ritual de îngrijire pe termen lung.
Tratament dermatocosmetic
Gama Ivapur este dedicată tenului cu tendință acneică și conține produse special create pentru nevoile acestuia.
Ce pași trebuie să urmezi pentru a întreține o piele cu tendință acneică?
În funcție de severitatea afecțiunii:
- Curățarea tenului
- Îngrjire zilnică
- Tratament dermatocomestic, complementar tratamentului medicamentos
1. Curățarea feței
Demachierea feței este un pas important în ritual de îngrijire zilnic, cu atât mai mult dacă tenul are tendință acneică. Care sunt beneficiile? Echilibrarea secreției de sebum, reducerea propagării bacteriene, evitarea acumulării de celule moarte la suprafața pielii prin exfoliere ușoară.
Iată ce produse poți folosi pentru curățarea feței:
Ivapur loțiune micelară îndepărtează delicat machiajul și impuritățile, reglează secreția de sebum, fără să usuce pielea, având acțiune antibacteriană. Are un efect calmant, anti-iritant și o textură ușoară care oferă o senzație de prospețime.
Ivapur gel de curățare purifiant este pentru o curățare blândă cu apă, oferind o senzație de prospețime și confort tenului mixt sau gras. Are acțiune antimicrobiană, antiinflamatorie și seboregulatoare. Nu usucă pielea, se folosește zilnic sau de 3 ori pe săptămână.
Ivapur exfoliant purifiant delicat este un scrub sub formă de gel care elimină impuritățile, exfoliază blând straturile de celule moarte, fără a provoca iritații și pregătește pielea pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire. Se recomandă folosirea lui o dată pe săptămână.
2. Îngrijire zilnică
Ivapur Mat cremă matifiantă, perfectă pentru tenul mixt sau gras. Este preferata adolescenților, care o folosesc în fiecare zi, pe termen lung, pentru efectul de matifiere. Crema reglează excesul de sebum, are efect antistrălucire și hidratează pielea din interior spre exterior.
Ivapur K este o cremă de îngrijire zilnică cu activitate antibacteriană, de reducere a sebumului, dar și de hidratare. Se folosește pe termen lung, o dată sau de două ori pe zi. Are o textură foarte apreciată atât de fete cât și de baieți, adolescenți sau adulți. Este o cremă indicată în îngrijirea zilnică în timpul și între curele de tratament medicamentos pentru acnee.
Ivapur No imperfection. Corectorul localizat anti-imperfecțiuni grăbește vindecarea coșului, are efect antibacterian și reduce șansele de a rămâne cu cicatrice. Se aplică punctual, nu are colorant și se poate folosi zilnic.
3. Tratament dermatocosmetic, complementar tratamentului medicamentos
Ivapur A.I. Akne-Syt. Pentru tratamentul acneei moderate am creat un produs cu o eficiență și acțiune comparabile cu cele ale retinoizilor, însă fără efectele lor secundare. Ingredientul cheie al cremei Akne-syt este Sytenolul, un extract natural din plante care reduce inflamația și riscul de formare a cicatricilor post-acneice. Se aplică o dată sau de două ori pe zi, o săptămână sau două.
Ivapur Hidra este recomandat în tratamentul pentru acneea severă, prin asocierea cu tratamentul medicamentos. Crema hidratează intens și pe termen lung pielea deshidratată, agresată de tratamentele anti-acnee. Totodată, aceasta reface bariera hidrolipidică, având un efect calmant.