Somnul din timpul nopții reprezintă cel mai bun moment pentru derularea proceselor regenerative la nivelul pielii și al întregului corp. Așadar, utilizarea unei creme de noapte este esențială pentru a avea grijă de pielea ta pe parcursul nopții, deoarece aceasta stimulează repararea celulară.
Alegerea acestui tip de produs nu ar trebui să fie deloc aleatorie, ci bazată pe principii precum respectarea nevoilor și tipului de ten, eficiența ingredientelor active și tolerabilitatea.
În acest articol vei regăsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a introduce corect o cremă de noapte în rutina ta de îngrijire.
Cuprins
Ce este o cremă de noapte?
O cremă de noapte este un produs de îngrijire a pielii special conceput pentru a fi aplicat înainte de culcare. Contactul îndelungat cu pielea pe timpul nopții și livrarea ingredientelor active la acest nivel, permite cremelor de noapte să își exercite efectul benefic, fie că este unul hidratant, antirid sau anti pete pigmentare.
În ultimii ani, cremele de noapte au evoluat semnificativ din punct de vedere al formulării prin biotehnologie, beneficiind de un mare interes și de o cercetare avansată în domenii precum dermatologia, medicina estetică și medicina regenerativă.
Îngrijirea pielii pe timp de noapte era o realitate încă din perioada Antichității, în care oamenii foloseau uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de migdale, pentru a hidrata pielea în timpul nopții. Mai mult decât atât, în unele culturi, se credea că aplicarea anumitor pomezi în timpul fazei de lună plină ar amplifica efectele regeneratoare ale acestora, datorită energiei suplimentare presupuse a fi prezente în această perioadă.
În anii ‘50, conceptul de „frumusețe în somn” a revoluționat industria cosmeticelor. Ideile potrivit cărora somnul contribuie la frumusețe și că pielea se regenerează mai rapid în timpul nopții, au crescut exponențial popularitatea cremelor de noapte dedicate.
Care sunt ingredientele de bază ale unei creme de noapte?
Cremele de noapte sunt formulate cu o gamă variată de ingrediente active. Fiecare dintre acestea joacă un un rol specific în îngrijirea și repararea pielii.
Printre ingredientele de bază ale unei creme de noapte se numără:
- Derivați de vitamina A cunoscut sub denumirea generica de Retinol: cum este Granactive retinoid 2 %, un retinoid de generație nouă, apreciat pentru capacitatea sa de a stimula producția de colagen, dar cu potențial iritativ foarte scăzut.
- Acid hialuronic: mai ales cel cu masă moleculară mică, pătrunde profund în piele și hidratează intens prin reținerea apei la acest nivel.
- Ceramidele: ajută la repararea barierei cutanate. Este prevenită astfel pierderea de apă transcutanată, în timp ce pielea este protejată de efectele nocive ale factorilor de mediu.
- Antioxidanți: cum este vitamina C, protejează pielea de stresul oxidativ și previn deteriorarea celulară, inflamația și pigmentarea.
- Peptidele: molecule mici de aminoacizi care stimulează sinteza de colagen, menținând integritatea structurilor pielii.
- Niacinamida: care este de fapt vitamina B3, are rolul de a calma pielea, de a reduce inflamația și de a îmbunătăți textura pielii.
Care sunt beneficiile utilizării unei creme de noapte?
Utilizarea consecventă a unei creme de noapte aduce numeroase beneficii la nivelul pielii, printre care cele mai importante sunt:
- Regenerarea și repararea celulară: ingredientele active dermatologic din cremele de noapte au rolul de a stimula procesul natural de revitalizare a pielii, reducând semnele înaintării în vârstă.
- Uniformizarea tenului: cremele de noapte pot contribui la uniformizarea texturii și pigmentului pielii, ceea ce face ca tenul să fie mai luminos și să dobândească un aspect general mai sănătos.
- Hidratarea profundă: unul din beneficiile cremelor de noapte este acela că ele asigură o hidratare intensă și îndelungată. Este prevenită deshidratarea pielii, iar aceasta se menține suplă și catifelată.
- Calmarea pielii: cremele de noapte, mai ales cele special concepute pentru tenul sensibil, au adesea ingrediente calmante care reduc sensibilitatea, roșeața și iritațiile.
Care sunt dezavantajele cremelor de noapte?
Pentru că nu toți avem aceleași nevoi când vine vorba de aspectul tenului și sănătatea pielii, cremele de noapte alese și utilizate într-un mod nepotrivit, pot determina și efecte negative:
- Acnee retențională: manifestată prin puncte negre sau albe (comedoane) din cauza unei formulări prea onctuoase, care blochează porii.
- Iritații: unele ingrediente active, cum sunt vitamina C, acizii exfolianți sau retinoizii pot produce iritații, mai ales dacă nu sunt atent alese de o persoană cu ten sensibil și reactiv.
- Promisiuni false: multe creme de noapte sunt promovate ca fiind produse “de lux”, cu prețuri pe măsură. Este necesară o mare atenție în alegerea unei creme de noapte, pentru a nu pica în capcana marketing-ului agresiv (produse care au în componență foiță de aur, etc) și a promisiunilor false (de tip “rezultate vizibile imediat”).
Cum trebuie să fie utilizată și aplicată o cremă de noapte?
Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să existe o structură corectă a rutinei de îngrijire înainte de culcare. Iată 3 pași simpli pe care ar trebui să urmezi:
- Demachierea și curățarea tenului: Începe prin a îndepărta machiajul cu un demachiant de tip balsam sau apă micelară. Ulterior elimină impuritățile prin spălarea tenului cu un produs blând de curățare.
- Aplicarea un toner sau un serum: Este un pas opțional, dar dacă tu utilizei deja un toner sau un serum, asigură-te că este compatibil cu restul rutinei. Aplică produsul înainte de crema de noapte pentru a ajuta la absorbția ingredientelor active.
- Aplicarea cremei de noapte: Ia o cantitate mică de cremă și aplic-o pe față, dar nu uita de zona gâtului și a decolteului. Masează ușor produsul, până este distribuit uniform și așteaptă câteva minute în care să permiți cremei să se absoarbă în piele, înainte de a pune capul pe pernă.
Este important de menționat că utilizarea unei creme de noapte nu o exclude pe cea de zi sau viceversa. Pentru o rutină completă de îngrijire a tenului, cele 2 tipuri de produse se pot îmbina perfect pentru ca pielea noastră sa fie hrănită, îngrijită și protejată în orice moment al zilei.
Care sunt diferențele dintre o cremă de noapte și o cremă de zi?
Datorită momentului din zi în care sunt aplicate, există diferențe în scopul utilizării și prin urmare și în formularea cremelor de noapte față de cele de zi. Iată care sunt acestea:
- Protecție vs. regenerare: cremele de zi sunt concepute pentru a proteja pielea de agresiunile externe, cum ar fi radiațiile ultraviolete, iritanții de mediu și poluarea la care suntem expuși în activitățile noastre cotidiene. În acest scop ele pot conține și factorul de protecție solară SPF. În schimb, cremele de noapte sunt concentrate pe procesele de reparare și regenerare, având ingrediente care îndeplinesc aceste roluri și bineînțeles, nu conțin SPF.
- Ingredientele: formularea cremelor de zi și a celor de noapte poate fi diferită. Cremele de zi conțin antioxidanți, ingrediente hidratante ușoare și eventual și SPF, în timp ce cremele de noapte au ingrediente active mai puternice dedicate reparării celulare. Printre acestea se numără derivații de vitamina A, care se folosesc doar seara, substanțe exfoliante, puternic hidratante sau depigmentante. Granactiv Retinoid nu este fotosensibil si se poate folosi si ziua.
- Textura: pentru zi optăm în mod firesc pentru texturi mai fluide, ușor de purtat pe sub machiaj. Când vine vorba de creme de noapte alegem texturi mai bogate, mai grase și dense.
De ce să ții cont atunci când alegi o cremă de noapte?
Atunci când alegi o cremă de noapte, este important să iei în considerare câțiva factori precum:
- Tipul de ten: optează pentru o cremă de noapte cu texturi și ingrediente adaptate tipului tău de ten. Alege o cremă de noapte mai hidratantă dacă te confrunți cu o piele uscată, una non-comedogenică dacă ai tenul mixt/gras și o cremă de noapte cu rol calmant pentru pielea.
- Probleme specifice ale pielii: dacă suferi de o patologie care interesează pielea feței, cum ar fi acneea, rozaceea, melasma, dermatita seboreică, lupusul eritematos, etc și îți dorești să utilizezi o cremă de noapte, cere mai întâi sfatul medicului tău dermatolog.
- Ingredientele active: înainte de a face o achiziție, verifică atent lista de ingrediente pentru a te asigura că produsul conține ingrediente potrivite pentru nevoile tale specifice (anti-îmbătrânire, antirid, anti pete pigmentare, hidratare, calmare etc.).
- Compatibilitatea cu rutina de îngrijire: un criteriu important de selecție este ca crema de noapte să se integreze perfect în rutina ta de îngrijire existentă.
Cum te pot ajuta cremele de noapte de la Ivatherm?
Ivatherm, prin produsele dermatocosmetice de calitate, bazate pe bio-tehnologie ce reprezinta inovatii reale, oferă soluții eficiente pentru a asigura o bună îngrijire a pielii în fiecare noapte. Folosind rutina Ivatherm înainte de culcare, te poți bucura de o piele mai sănătoasă și mai luminoasă.
Cu formule adaptate astfel încât să fie potrivite pentru diferite tipuri de ten, inclusiv pentru cel sensibil Ivatherm îți oferă soluții eficiente de reparare cutanată prin Crema de Noapte Regenerantă IvaRG.
IvaRG Cremă de Noapte Regenerantă
Crema acționează asupra semnelor de îmbătrânire, uniformizează nuanța pielii și corectează petele de vârstă, fiind formulată cu ingrediente cheie precum:
- Granactive Retinoid 2% – retinoid de generație nouă, mai stabil din punct de vedere fotochimic și cu potențial iritant mai scăzut,
- Acid hialuronic cu masă moleculară mică – având masa moleculară mică, pătrunde mai bine la nivelul pielii, unde menține un grad ridicat de hidratare,
- Unt de shea – contribuie la nutriția pielii prin aportul de acizi grași esențiali și vitamine,
- Apă termală Herculane – ingredientul de bază al produselor Ivatherm, utilizat pentru proprietățile calmante și antiinflamatorii,
Concluzie
Crema de noapte joacă un rol esențial atât în revitalizarea tenului, cât și în menținerea sănătății și frumuseții pielii. Alegerea produsului potrivit și utilizarea corectă a acestuia pot face o diferență semnificativă în ceea ce privește aspectul pielii. Alege cu încredere Ivatherm!