Lactoferina, așa cum se numește din 1961, deși descoperită inițial în 1939 în lapte, a devenit un subiect de mare interes pentru cercetătorii din domeniul sănătății, datorită multiplelor sale roluri biologice și potențialului terapeutic.
În acest articol vei putea afla toate informațiile de care ai nevoie despre lactoferină și vei afla dacă este într-adevăr utilă suplimentarea dietei cu această moleculă, mai ales în cazul anumitor patologii dermatologice.
Cuprins
Ce este lactoferina?
Lactoferina este o glicoproteină prezentă în lapte, mai ales în colostru și laptele matern, în lacrimi, salivă, în secrețiile digestive, urină, etc.
Lactoferina face parte din familia transferinelor, iar principalul ei rol în organism este acela de a se lega de moleculele de fier și de a le transporta prin sânge, la țesuturi.
Care este rolul lactoferinei în organism?
Rolul lactoferinei în organism este unul extrem de complex. Această moleculă reglează absorbția fierului la nivelul intestinului, modulează răspunsul imun, este un important agent antimicrobian, antioxidant și anticancerigen, având proprietăți antiinflamatorii (Referință: Hassoun LA, Sivamani RK. A systematic review of lactoferrin use in dermatology. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017).
Iată o listă cu principalele funcții ale lactoferinei:
- Funcția antimicrobiană: este bazată pe capacitatea lactoferinei de a se lega de moleculele de fier. Acesta este un nutrient pentru bacterii, virusuri și fungi. Din momentul în care fierul devine indisponibil, este inhibată replicarea agenților patogeni. Mai mult, lactoferina poate degrada peretele celular al bacteriilor, acționând ca un agent antimicrobian direct (bactericid).
- Modularea sistemului imunitar: lactoferina are un rol important în modulare sistemului imunitar, atât cel înnăscut cât și cel dobândit. Aceasta se leagă de celulele implicate în cascada inflamatorie..
- Proprietăți antioxidante: lactoferina protejează celulele împotriva stresului oxidativ, prevenind astfel daunele cauzate de radicalii liberi produși prin acțiunea agresorilor din mediul extern sau intern.
- Regenerarea și repararea țesuturilor: lactoferina este implicată în procesul de vindecare a rănilor și poate stimula creșterea și regenerarea țesutului epitelial.
Care sunt beneficiile consumului de lactoferină?
Deoarece această glicoproteină are atât de multe roluri în organism, suplimentarea dietei cu lactoferină poate aduce numeroase beneficii, precum:
- Susținerea sănătății pielii: datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare, lactoferina este utilizată pentru a îmbunătăți sănătatea pielii. Aceasta s-a dovedit utilă în special în cazul pacienților care se confruntă cu acnee. În urma suplimentării alimentare cu lactoferină, studiile arată o scădere a secreției de sebum, a numărului de leziuni inflamatorii și a numărului total de leziuni acneice. (Referință: Chan H, Chan G, Santos J, Dee K, Co JK. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial to determine the efficacy and safety of lactoferrin with vitamin E and zinc as an oral therapy for mild to moderate acne vulgaris. Int J Dermatol. 2017).
- Stimularea imunității: suplimentele cu lactoferină pot facilita activitatea sistemul imunitar. Acestea ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor bacteriene și virale. Studiile au arătat că lactoferina poate reduce gradul de severitate a infecțiilor de tract respirator și poate contribui inclusiv în prevenția altor bolilor infecțioase.
- Susținerea sănătății tractului digestiv: lactoferina joacă un rol important în echilibrarea florei intestinale. Aceasta inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, principalele fiind Helicobacter pylori și E. coli.
- Efect antiinflamator: datorită capacității sale de a interveni în răspunsul inflamator al organismului, lactoferina poate ajuta la reducerea inflamației în boli cronice. Până la un punct, Inflamația este un răspuns normal al organismului care încearcă să se protejeze de agresiuni externe. Când inflamatia devine cronica este nevoie de intervenție prin terapie medicamentoasă, la care se poate adăuga și suplimentarea alimentară cu lactoferină.
Există contraindicații pentru consumul de lactoferină?
Studiile in vivo atestă faptul că lactoferina este un supliment sigur și cu tolerabilitate mare, fiind indicată frecvent la nou născuți pentru creșterea imunității. Totuși, ca în cazul oricărei substanțe, există câteva situații care necesită anumite precauții și anume alergii la proteinele din lapte, sarcina și interacțiuni medicamentoase.
Cum te poate ajuta lactoferina în tratarea acneei?
Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, cauzată de hipersecreția de sebum, obstrucția foliculilor piloși și de proliferarea în exces a unei bacterii (Cutibacterium acnes).
Lactoferina poate fi un adjuvant în protocolul de tratament al acneei, în baza efectelor sale antimicrobiene și antiinflamatoare. Prin inhibarea replicării bacteriilor care contribuie la colonizarea excesivă a pielii și prin scăderea gradului de inflamație, lactoferina reduce formarea leziunilor acneice și promovează vindecarea mai rapidă a acestora.
Studiile clinice au demonstrat că administrarea unui supliment cu lactoferină timp de 12 săptămâni a redus semnificativ numărul leziunilor acneice (leziunile inflamatorii și leziunile totale) la participanții care sufereau de acnee vulgară în forma moderat-severă (Referință: Kim J, Ko Y, Park YK, Kim NI, Ha WK, Cho Y. Dietary effect of lactoferrin-enriched fermented milk on skin surface lipid and clinical improvement of acne vulgaris. Nutrition. 2010).
De ce să ții cont atunci când alegi un supliment cu lactoferină?
Atunci când alegi un supliment cu lactoferină, este important să iei în considerare câțiva factori pentru a te asigura că produsul este unul de înaltă calitate, eficient și reglementat:
- Sursa lactoferinei: asigură-te că moleculele de lactoferină din supliment provin din surse sigure și certificate. Întotdeauna este de preferat o sursă naturală, cum este laptele de vacă din animale crescute la ferma.
- Aditivii: uite-te pe lista ingredientelor cu atenție. Ca principiu general valabil, suplimentele mai pure, adică fără aditivi inutili sunt, în general, preferabile și mai ușor de tolerat. De multe ori, excipienții sunt cei care dau reacțiile nedorite.
- Forma de administrare: lactoferina poate fi disponibilă sub formă de lichid, pudră sau capsule. În acest caz, alegerea formei depinde strict de preferințele tale personale și de modul în care îți este mai facilă administrarea suplimentului.
- Dozajul: asigură-te că urmează indicațiile de pe ambalaj și evită supradozajul. Dozele recomandate pentru suplimentele cu lactoferină variază de regulă între 100 și 400 mg pe zi. Dozajul poate fi mereu ajustat în funcție de nevoile tale și mai ales la sfatul medicului.
Concluzie
Lactoferina este o substanță din ce în ce mai studiată, deoarece se dovedește a fi extrem de valoroasă, cu multiple beneficii pentru sănătate. Este utilizată sub formă de supliment alimentar, recomandata de medicii dermatologi în special pentru susținerea imunității și a sănătății pielii.
Atunci când este consumată în mod responsabil, lactoferina poate oferi un sprijin suplimentar în menținerea stării generale de bine. Totuși, este important să consulți un medic înainte de a începe un regim de suplimentare cu lactoferină, mai ales dacă suferi de condiții preexistente de sănătate.