Ivatherm

10 ingrediente care sprijină producția de colagen

ingrediente care sprijina productia de colagen

Colagenul este principala proteină structurală a pielii, care îi oferă rezistență și îi asigură suplețea și hidratarea.

Din cauza vârstei și a factorilor de mediu, nivelul de colagen endogen (produs, în mod natural, de organism) scade, ceea ce face ca pielea să își piardă luminozitatea, elasticitatea și rezistența.

Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la soare și poluarea, pot descompune colagenul, drept urmare crește riscul apariției liniilor fine și a ridurilor. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen scade și apar modificări la nivel structural, care duc la slăbirea legăturii dintre diferite straturi ale pielii. Pentru că pielea are mai puțin suport structural, semne specifice procesului de îmbătrânire își fac simțită prezența.

Nivelul de colagen începe să scadă după 20 de ani, de aceea, după această vârstă, este recomandată introducerea în rutina zilnică a unor ingrediente care pot stimula producția acestei proteine. Totodată, stilul de viață are un impact semnificativ asupra nivelului de colagen.

Interesant despre colagen este că stimularea producției acestei proteine provoacă un efect de domino. Cu cât este mai ridicat nivelul de colagen, cu atât organismul este mai capabil să-l producă și să-l mențină.

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță pe care corpul o produce în mod natural. Se găsește, în special, la nivelul ochilor, articulațiilor și al pielii. Acidul hialuronic are multe utilizări și beneficii, de la stimularea sănătății pielii, ochilor și a articulațiilor până la accelerarea vindecării rănilor.

Unul dintre cele mai importante roluri ale acidului hialuronic pentru piele este că ajută la sinteza colagenului și reținerea unei mari capacități de apă.

La fel ca în cazul colagenului, producția endogenă de acid hialuronic scade odată cu înaintarea în vârstă. Însă, acidul hialuronic se numără printre ingrediente folosite în numeroase produse de îngrijire a tenului, precum serumuri, măști, creme pentru ochi, creme hidratante și produse de curățare.

Odată introduse în rutina de îngrijire a pielii, aceste produse cu acid hialuronic contribuie la stimularea producției de colagen, ceea ce asigură fermitatea și elasticitatea pielii și previne apariția ridurilor.

Vitamina C

Vitamina C joacă un rol esențial în menținerea unui nivel optim de colagen, prin prevenirea inactivarii a două enzime cheie în biosinteza colagenului: lizil hidroxilaza (care oferă rezistență structurală) și prolil hidroxilaza (care stabilizează molecula de colagen).

Vitamina C are, în fapt, dublu rol. Pe de o parte, sinteza colagenului nu poate avea loc fără vitamina C. Pe de altă parte, vitamina C contribuie la creșterea producției de colagen.

Un alt rol important al vitaminei C este că protejează pielea împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, datorită proprietăților sale antioxidante. Factorii de mediu, precum razele ultraviolete și poluarea, influențează nivelul colagenului din organism și afectează sănătatea cutanată.

Vitamina C este unul dintre ingredientele folosite în produsele pentru îngrijirea pielii, cu precădere în cele antiîmbătrânire.

De asemenea, consumul alimentelor bogate în vitamina C și aminoacizi poate crește nivelul de acid hialuronic și colagen din organism. Portocalele, ardeiul roșu, varza Kale, varza de Bruxelles, broccoli și căpșunele se numără printre alimentele cu un conținut ridicat de vitamina C.

Retinol

Cercetările indică faptul că, aplicat local, retinolul poate contribui la protejarea pielii de lumina soarelui, împiedicând razele ultraviolete să descompună colagenul. Totodată, retinolul crește elasticitatea, lăsând pielea fermă și luminoasă.

Retinolul promovează refacerea celulară, Moleculele mici care alcătuiesc retinolul trec de epidermă și pătrund în derm, unde contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce se traduce printr-o creștere a producției de colagen.

Deoarece retinolul susține refacerea celulară, celulele pielii se reproduc într-un ritm mai rapid și astfel și producția de colagen crește.

Însă, retinolul poate crește sensibilitatea pielii, motiv pentru care nu e tolerat de toate tipurile de piele.

Bakuchiol

Bakuchiol este o alternativă naturală la retinol, contribuind, în aceeași măsură, la regenerarea celulară, pentru a accelera producția de colagen, însă fără a cauza iritații. De aceea, bakuchiol este ideal, cu precădere, pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Pentru că stimulează producția de colagen, bakuchiol reduce semnele îmbătrânirii, precum liniile fine și ridurile, îmbunătățește textura și fermitatea pielii și reduce aspectul porilor. Astfel, tenul este mai neted, cu aspect mai tânăr.

Granactive Retinoid

Granactive Retinoid (hydroxypinacolone retinoate) este un ester de retinoizi, numărându-se printre ingredientele antiîmbătrânire care sprijină regenerarea celulară. La fel ca bakuchiol, Granactive Retinoid are un potențial de iritare semnificativ mai mic în comparație cu retinolul.

Ingredient de ultimă generație, Granactive Retinoid este mai bine tolerat de piele, având efecte anti-aging la fel de bune ca ale retinolului. Pentru că producția de colagen începe să scadă de la vârsta de 20 de ani, Granactive Retinoid poate fi introdus în rutina de îngrijire a pielii, pentru a stimula sinteza acestei proteine, astfel încât aspectului liniilor fine și al ridurilor să fie îmbunătățit.

Granactive Retinoid contribuie la restabilirea elasticității pielii, uniformizează și luminează tenul, fără a cauza iritații.

Alfa-hidroxi acizi (AHA)

Alfa-hidroxi acizii se găsesc în mod natural în trestia de zahăr, fructe și lapte. Sunt alcătuiți din molecule solubile în apă și au două roluri esențiale: contribuie la menținerea unui nivel optim al umidității din piele și exfoliază celulele pielii de la suprafață.

Alfa-hidroxi acizii pot ajuta la promovarea producției de colagen, înlocuind astfel fibrele vechi deteriorate, cu fibre noi de colagen.

Acidul glicolic este cel mai cunoscut acid AHA. Datorită faptului că are cea mai mică moleculă dintre toți acizii, pătrunde cel mai profund în piele.

Acidul glicolic sprijină producția de colagen și acid hialuronic și susține nivelul de elastină. Totodată, acidul glicolic previne descompunerea fibrelor de colagen, ca urmare a expunerii prelungite la radiațiile ultraviolete.

Niacinamidă

Tenul arată sănătos și luminos datorită fermității și elasticității pielii. Însă, pielea începe, în mod natural, să-și piardă elasticitatea odată cu înaintarea în vârstă, din cauza scăderii producției de colagen.

Niacinamida sau vitamina B3este un ingredient popular în produsele antiîmbătrânire, deoarece ajută pielea să stimuleze producția de colagen. Prin prevenirea pierderii moleculelor de elastină, proteinele care ajută pielea să-și mențină forma după întindere, niacinamida combate ridurile. Cercetările au arătat că produsele cu o concentrație de niacinamidă de minimum 5% sunt utile în reducerea liniilor fine și a ridurilor, apărute odată cu înaintarea în vârstă și din cauza expunerii excesive la soare.

De asemenea, niacinamida ajută la formarea celulelor pielii, protejându-le, în același timp, de factorii de mediu.

Peptide

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi care contribuie la formarea unor proteine. Acestea pot penetra straturile superficiale ale pielii și pot transmite semnale care contribuie la producția naturală ale unor proteine importante pentru menținerea sănătății cutanate.

Elastina, colagenul și keratina sunt proteine care oferă pielii structură și rezistență.

Colagenul este o proteină constituită din trei lanțuri de polipeptide, de aceea includerea acestora în produsele de îngrijire a tenului poate contribui la stimularea producției de colagen.

Totodată, peptidele au și rolul de a încetini degradarea fibrelor de colagen de la nivelul pielii.

Cu ajutorul unor astfel de ingrediente, pielea poate menține colagenul la un nivel optim, odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât tenul să aibă un aspect tânăr și sănătos.

Aloe vera

Gelul de Aloe vera a fost folosit, vreme îndelungată, pentru vindecarea și calmarea rănilor. Motivul pentru care este un remediu eficient este că Aloe vera contribuie la creșterea producției de colagen atunci când este aplicată local sau chiar administrată pe cale orală.

Prin stimularea creșterii celulare, Aloe vera sprijină producția de colagen în piele. Unele cercetări au arătat că gelul de Aloe vera poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii. Totodată, Aloe vera poate contribui la reținerea umidității și poate îmbunătăți integritatea pielii.

Ginseng

Efectele antiîmbătrânire ale plantei de ginseng au fost bine studiate, de-a lungul timpului. Ginseng este absorbit în piele fără a provoca reacțiile adverse, fiind util în protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete.

Totodată, ginseng poate încetini procesul de degradare a fibrelor de de colagen, ajutând pielea să-și păstreze fermitatea.

Pentru că rădăcina de ginseng conține vitaminele D și B12, circulația oxigenului este îmbunătățită, ceea ce contribuie la o creștere a producției de colagen în stratul mijlociu al pielii, respectiv în derm.

Ginseng este un ingredient folosit pentru reducerea semnelor îmbătrânirii (linii fine, riduri), pentru sprijinirea producției de colagen, precum și pentru diminuarea inflamației. Datorită proprietăților sale, ginseng ajută pielea să-și păstreze aspectul tânăr.

Colagenul joacă un rol cheie în menținerea sănătății pielii și, pentru că producția acestei proteine scade odată cu înaintarea în vârstă, sunt necesare măsuri care să prevină degradarea fibrelor de colagen și care să stimuleze producția lui.

Nu doar rutina de îngrijire este importantă pentru a stimula producția de colagen, ci și stilul de viață.

Adoptarea unei alimentații sănătoase, bogată în vitamine și minerale, implementarea unei rutine de odihnă (specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte), menținerea nivelului de stres sub control, renunțarea la vicii (fumatul, consumul de alcool), precum și evitarea factorilor de mediu care pot afecta pielea (poluarea, razele ultraviolete) sunt pași esențiali pentru a sprijini sinteza colagenului și a preveni degradarea acestei proteine.

Resurse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317151#9-ways-to-boost-collagen

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/ways-to-preserve-and-boost-collagen-in-your-face/

https://www.healthline.com/health/ways-to-boost-collagen

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22915-hyaluronic-acid

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/#:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277239/

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/alpha-hydroxy-acid

https://www.allure.com/story/peptides-for-skin-types-benefits

Exit mobile version