Ivatherm

Totul despre îngrijirea pielii lezate: tipuri de răni, factori de risc și tratament

Totul despre ingrijirea pielii lezate

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Este moale și catifelată, pentru a permite mișcarea corpului, dar suficient de dură și rezistentă, pentru a face față factorilor dăunători, care o pot leza. Textura, grosimea și dimensiunea pielii variază în funcție de locul în care se află pe corp și de presiunile la care este supusă.

În fiecare zi, pielea trebuie să facă față numeroșilor factori interni (intrinseci) și de mediu (extrinseci) care îi pot afecta structura, provocând diverse leziuni cutanate. Este, așadar, tot timpul supusă riscului de rănire, însă are această capacitate uimitoare de a se vindeca singură.

O leziune reprezintă o deteriorare la nivelul corpului. Este un termen general care se referă la vătămările cauzate de accidente, căderi, lovituri, arme și înțepături de insecte. Rănile cutanate variază de la cele minore, care trec de la sine, la cele care pot pune viața în pericol, dacă nu sunt îngrijite corespunzător.

Unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a se răni, din cauza vârstei, a stării lor de sănătate, a activităților pe care le desfășoară sau a altor factori.

Tipuri de leziuni ale pielii

Traumatismele cutanate sunt leziuni la nivelul pielii. Acestea pot avea mai multe forme:

Pielea lezată: factori de risc

Anumite categorii de persoane sunt mai predispuse să sufere leziuni la nivel cutanat, atât din cauza factorilor interni cât și a celor externi.

Pielea lezată: metode de prevenție

Atenția este principala metodă de prevenire a rănilor cutante. Începând de la sarcinile domestice și terminând cu activitățile profesionale, fiecare acțiune implică un risc de lezare a pielii, însă este important să fie luate în considerare anumite măsuri de prevenție.

În primul rând, crearea unui mediu sigur, în special dacă în jur există persoane predispuse riscului de rănire. Acasă, la școală, la locul de muncă sau în spațiul de joacă, este esențial să fie bine semnalizate obiectele dure sau aspre, care prezintă un risc de lovire mai mare, iar suprafețele lucioase, unde există pericol de alunecare, să fie acoperite cu materiale antiderapante. Totodată, este important ca zonele să fie bine iluminate, iar cablurile electrice să nu fie la vedere.

Când sunt realizate sarcini zilnice, este bine ca pielea, mai ales cea a mâinilor, să fie bine protejată. Astfel, este recomandată purtarea mănușilor, când sunt transferate alimente fierbinți, și utilizarea suporturilor de protecție pentru degete, când sunt feliate alimente.

O altă măsură necesară pentru a evita leziunile cutanate este protejarea corpului în timpul unor activități cu risc de accidentare. De pildă, pentru plimbările cu bicicleta sau motocicleta, este necesar un echipament de protecție special.

Evitarea articolelor vestimentare strânse sau a bijuteriilor, care ar putea deteriora pielea prin frecare, și purtarea pălăriilor cu boruri largi și a bluzelor cu mâneci lungi, pentru a asigura protecția solară, sunt alte măsuri eficiente de prevenire a lezării pielii.

Nu în ultimul rând, este importantă menținerea sănătății pielii, prin:

Sănătatea pielii este menținută și printr-un stil de viață sănătos. O dietă bogată în fructe și legume, precum și consumul a cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi sprijină bunăstarea cutanată.

Îngrijirea pielii lezate

Tratamentul leziunilor depinde de nevoile pielii și de gravitatea rănii. Sunt însă câțiva pași care se aplică celor mai multe leziuni ale pielii:

Produsele dermatocosmetice pot accelera procesul de vindecare a leziunilor minore, cauzate, de pildă, de expunerea la factori alergeni sau la razele ultraviolete. Pentru julituri, arsuri sau tăieturi de suprafață, produsele din gama Cicaderm de la Ivatherm pot fi soluția la îndemâna oricui.

De asemenea, pentru calmarea pielii iritate și hidratarea în profunzime a acesteia, poate fi folosit Apa Termală Herculane Spray, benefic pentru toate tipurile de piele.

Pielea traumatizată se vindecă în ritmuri diferite, în funcție de factorii individuali și de mediu, care includ:

Când vine vorba despre leziuni grave, sprijinul medical profesional este recomandat, pentru evitarea infectării și pentru oprirea sângerării.

În cazul infecțiilor, timpul de vindecare poate fi mai mare. Unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de infecție și pot necesita sprijin profesional. Printre acestea se numără;

Organismul începe să repare o rană imediat, însă procesul poate dura zile, săptămâni, luni sau chiar ani, în funcție de gravitatea leziunii. Pielea este supusă zilnic unor riscuri de rănire, de aceea adoptarea unui stil de viață sănătos, care să cuprindă o dietă echilibrată și o rutină de îngrijire corectă, este necesară pentru a sprijini vindecarea cutanată. Totodată, mijloacele de protecție, precum folosirea cremelor cu SPF și a echipamentului adecvat activităților desfășurate, limitează riscul unor leziuni grave.

Resurse:

https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/skin-cuts-and-abrasions

https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/skin-injury/

https://medlineplus.gov/woundsandinjuries.html

https://www.woundscanada.ca/docman/public/patient-or-caregiver/1826-home-safe-managing-skin-injuries-minor-trauma-1946e/file

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17505244/

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/injuries/skin-injuries/cuts-and-grazes

Exit mobile version