Șapte ingrediente seboreglatoare pe care să le introduci în rutina de îngrijire a pielii

Șapte ingrediente seboreglatoare pe care să le introduci în rutina de îngrijire a pielii


Sebumul este o substanță grasă și lipicioasă, produsă de glandele sebacee, care se găsesc în straturile mijlocii ale pielii, în apropierea foliculilor de păr. Acesta conține mai multe tipuri de molecule de grăsime (lipide), care ajută la crearea unui strat protector al pielii.

Fața, scalpul și pieptul au cele mai mari concentrații de glande sebacee, motiv pentru care nivelul de sebum este mai mare în aceste zone. Producția de sebum fluctuează în funcție de nivelul de hormoni. Hormonii sexuali masculini, în special testosteronul, joacă un rol important în reglarea activității glandei sebacee.

Producția de sebum atinge un nivel mare la scurt timp după naștere și scade în prima săptămână de viață. În timpul pubertății, testosteronul inundă organismul, declanșând un alt vârf al producției de sebum. În această perioadă, glandele sebacee cresc în dimensiune și încep să secrete sebum. Nivelul de sebum scade în mod natural odată cu vârsta.

Sebumul este alcătuit din 57,5% trigliceride și acizi grași, 26% esteri de ceară și 12% squalene și joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Cu toate acestea, producția excesivă de sebum poate duce la afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea.

Sebumul acționează ca o barieră de protecție pentru piele. Ajută la menținerea pielii hidratate, acționând ca un hidratant natural. Când pielea este uscată, este mai susceptibilă la iritații, prurit (mâncărime) și riduri. Sebumul ajuta la reținerea umidității în piele și la menținerea echilibrului natural de hidratare.

Sebumul protejează pielea de factorii de mediu dăunători, cum ar fi radiațiile ultraviolete, bacteriile și poluanții. Datorită proprietăților sale antimicrobiene, sebumul contribuie la prevenirea infecțiilor.

De asemenea, sebumul transportă antioxidanți liposolubili, cum ar fi vitamina E, la suprafața pielii, ceea ce poate ajuta la prevenirea deteriorării oxidative a pielii.

În timp ce producția excesivă de sebum poate duce la piele grasă și acnee, o cantitate optimă de sebum este necesară pentru o piele sănătoasă. De aceea, din rutina zilnică de îngrijire a pielii nu ar trebui să lipsească ingredientele seboreglatoare. Acestea ajută la reglarea producției de sebum.

Acizi pentru piele

Acid salicilic

Acidul salicilic este un tip de beta-hidroxi acid (BHA), utilizat frecvent în produsele de îngrijire a pielii grase, cu tendință acneică. Acest ingredient ajută la exfolierea pielii și deblocarea porilor, ceea ce duce la reducerea producției de sebum. Este eficient în tratarea comedoanelor (puncte negre și puncte albe), care sunt o consecință a producției excesive de sebum.

Totodată, acidul salicilic are proprietăți antiinflamatoare, contribuind astfel la reducerea roșeții și a iritației asociate acneei.

Acid glicolic

Acidul glicolic este un alfa-hidroxi acid (AHA), utilizat, cu precădere, pentru exfolierea pielii, fiind un ingredient eficient în procesul de regenerare celulară. Pentru că are cea mai mică structură moleculară dintre toți acizii AHA, poate pătrunde în profunzime în piele și să o exfolieze chiar mai bine decât alți alfa-hidroxi acizi.

Prin exfolierea pielii, acidul glicolic ajută la îndepărtarea celulelor moarte și a altor impurități care pot obstrua porii și contribui la formarea acneei. De asemenea, porii obstruați pot reține sebumul și alte uleiuri sub piele, ceea ce duce la formarea coșurilor.

Pe lângă proprietățile sale exfoliante, acidul glicolic este și un bun umectant, ceea ce înseamnă că poate atrage și reține umiditatea în piele. Menținând pielea hidratată, acidul glicolic poate ajuta la prevenirea producerii unei cantități mari de sebum de către glandele sebacee, pentru a compensa uscăciunea.

Ingrediente seboreglatoare Ivatherm

Retinoizi

Retinoizii sunt o formă de vitamina A, utilizați, în mod obișnuit, în produsele de îngrijire a pielii care tratează acneea și semnele îmbătrânirii (linii fine, riduri).

Retinolul, cel mai cunoscut retinoid derivat din vitamina A, contribuie la regenerarea celulară și previne obstruarea poriilor, ceea ce ajută la reglarea producției de sebum.

În plus, retinolul are proprietăți antiinflamatoare. Pentru că nivelul de sebum este determinat și de procesele inflamatorii din piele, introducerea produselor pe bază de retinol în rutina de îngrijire contribuie la reducerea inflamației, implicit a roșeții asociate unor afecțiuni ale pielii.

Niacinamidă

Niacinamida este o vitamină solubilă în apă, folosită în produsele de îngrijire a pielii pentru a

îmbunătăți aspectul liniilor fine și al ridurilor, pentru a minimiza porii dilatați și pentru a îmbunătăți uniformitatea pielii.

Cunoscută și sub denumirea de nicotinamidă, niacinamida este o formă a vitaminei B3, care inhibă producția de sebum în glandele sebacee, îmbunătățind astfel aspectul porilor.

Totodată, niacinamida are proprietăți antiinflamatoare, contribuind la calmarea iritațiilor cauzate de factorii de mediu și de alte ingrediente active folosite în rutina zilnică.

Nu în ultimul rând, niacinamida sprijină funcția de barieră a pielii, care este responsabilă de menținerea echilibrului de hidratare a pielii și de protejarea acesteia împotriva factorilor iritanți. O barieră cutanată sănătoasă poate ajuta la prevenirea supraproducției de sebum, care poate fi declanșată de uscarea și deshidratarea pielii.

Hidratarea pielii

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță care se găsește, în mod natural, în organism și contribuie la menținerea pielii hidratate. Pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, producția de acid hialuronic endogen (natural) scade, este important să fie introduse în rutina de îngrijire produse cosmetice care conțin acest ingredient.

Deși acidul hialuronic nu influențează direct producția de sebum, acesta poate ajuta la reglarea nivelului de ulei din piele, prin menținerea unui nivel optim de hidratare. Atunci când pielea este deshidratată, glandele sebacee au tendința să producă mai mult sebum, pentru a compensa lipsa de hidratare. Prin menținerea pielii hidratate, acidul hialuronic poate contribui la prevenirea supraproducției de sebum.

Ulei de jojoba

Uleiul de jojoba este un ingredient natural, care are o compoziție similară cu cea a sebumului. Când este aplicat pe piele, uleiul de jojoba poate ajuta la reglarea producției de sebum, pentru că, datorită faptului că imită efectele uleiului natural, „păcălește“ glandele sebacee că au produs suficient sebum.

Uleiul de jojoba este un ingredient noncomedogenic, ceea ce înseamnă că nu obstruează porii, fiind eficient în rutina de îngrijire a persoanelor cu pielea grasă.

De asemenea, uleiul de jojoba are proprietăți antiinflamatoare. Pentru că inflamația poate fi un factor declanșator al producției de sebum, reducerea acesteia ajuta la reglarea producției lui.

Nu în ultimul rând, uleiul de jojoba ajută la echilibrarea nivelului pH-ului natural al pielii. Atunci când există un dezechilibru, producția de sebum poate crește. Prin echilibrarea nivelului pH-ului pielii, uleiul de jojoba are efect seboreglator.

Acid hialuronic pentru piele

Ulei din arbore de ceai

Uleiul din arbore de ceai este un ingredient natural, derivat din frunzele plantei arborelui de ceai. Acesta are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și antiseptice, ceea ce îl face un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii pentru tenul acneic și gras. Datorită proprietăților sale, uleiul din arbore de ceai ajută la prevenirea inflamației și a iritației, care pot declanșa supraproducția de sebum în piele.

Totodată, uleiul din arbore de ceai poate ajuta la reglarea producției naturale de sebum. De aceea, uleiul din arbore de ceai este un ingredient popular în produsele de îngrijire pentru pielea grasă și predispusă la acnee.

Prin urmare, ingredientele seboreglatoare sunt esențiale pentru menținerea sănătății pielii, deoarece ajută la echilibrarea producției naturale de ulei, la desfundarea porilor și la prevenirea inflamației și a iritației. Introduse în rutina de îngrijire, produsele cosmetice care conțin ingrediente seboreglatoare contribuie la exfolierea pielii și susțin regenerarea celulară, ceea ce ajută la menținerea unui nivel optim de sebum, astfel încât pielea să își păstreze sănătatea și luminozitatea.

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.