Ivatherm

Pruritul: cauze și tratament pentru mâncărimi de piele

Pruritul cauze si tratament pentru mancarimi de piele

Prurit este termenul medical pentru mâncărime, o problemă cutanată care impune nevoia de grataj (de a se scărpina), pentru a simți o ușurare temporară. Însă, această acțiune este urmată de mâncărimi și mai intense.

Există mai multe cauze posibile pentru prurit, iar tratamentul variază în funcție de cauză, de ceea ce a dus la senzația de mâncărime a pielii.

În centrul acestei experiențe se află mai multe subtipuri de nervi senzoriali, printre care și fibrele C și fibrele Aδ, responsabile de transmiterea semnalelor către creier. Interacțiunea dintre aceste fibre și anumiți receptorii orchestrează senzația de mâncărime. Deși strâns legat de percepția durerii, pruritul este un proces neurologic distinct, care implică unele căi de semnalizare specifice. Însă, procesarea senzorială care stă la baza ambelor senzații (prurit și durere) se suprapune în moduri complexe.

Scărpinatul, răspunsul natural la mâncărime, activează și mai mult aceste fibre, creând un ciclu vicios – scărpinatul oferă o ușurare de moment, dar poate exacerba senzația pe termen lung.

Pruritul nu este o afecțiune de sine stătătoare, ci este un simptom al unei afecțiuni. Printre aceste afecțiuni  dermatologice se numără eczema, psoriazisul, reacțiile alergice, rujeola, rubeola. Afecțiunile sistemice, cum ar fi disfuncția renală, disfuncția hepatică și tulburările tiroidiene, pot, de asemenea, să declanșeze prurit, ca urmare a dezechilibrelor metabolice. Pruritul neuropatic apare din cauza disfuncției nervoase, așa cum se observă în afecțiuni precum nevralgia postherpetică și scleroza multiplă. În plus, medicamentele, factorii de stres psihologic și factorii de mediu pot fi cauze care declanșează pruitul.

Ce este pruritul?

Pruritul, denumit mai frecvent mâncărime, este o senzație de disconfort, rareori acompaniată de fisuri, roșeață și durere. În timp ce gratajul poate oferi o ușurare de moment, acesta exacerbează problema, creând un cerc vicios. Pruritul poate varia de la o ușoară neplăcere până la o problemă care afectează semnificativ calitatea vieții unei persoane.

Pruritul poate duce la leziuni cutanate dureroase.

Care sunt simptomele pruritului?

Principalul simptom al pruritului este mâncărimea, o senzație inconfortabilă care determină nevoia de grataj. Scărpinatul nu oferă întotdeauna o ușurare.

În urma gratajului, pot apărea manifestări suplimentare ale pruritului:

Tipuri de prurit

Există mai multe tipuri diferite de prurit, clasificate în funcție de cauza mâncărimii și de localizarea acesteia pe corp. Pruritul se poate manifesta sub diferite forme, fiecare cu caracteristicile sale unice:

Care sunt cauzele pentru care pot apărea mâncărimile pielii?

Pruritul nu este o afecțiune de sine stătătoare, ci un simptom al unei afecțiuni de bază. Drept urmare, apariția senzației de mâncărime pe piele poate avea diverse cauze. Printre cele mai frecvente se numără:

Prurit: factori de risc

Pruritul este o problemă medicală comună și poate afecta pe toată lumea pe parcursul vieții. Severitatea manifestării și frecvența apariției acestei senzații sunt diferite pantry fiecare persoană.

Riscul de apariție a pruritului este mai mare în cazul:

Prurit: diagnostic

Pruritul poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi, a somnului și a bunăstării mintale a unei persoane. Senzația de mâncărime poate duce la frustrare, anxietate și retragere socială. În cazul în care pruritul persistă, este esențială o vizită la un medic dermatolog.

Pantry a diagnostica afecțiunea însoțită de prurit, medicul va face o examinare fizică și o anamneză (va adresa întrebări legate de momentul apariției, alte manifestări existente și istoricul medical, astfel încât să poată pune un diagnostic corect).

Totodată, pantry diagnosticarea afecțiunii care declanșează pruritul pot fi realizate o serie de teste și analize medicale, astfel încât medicul să determine care este cauza principală. Printre acestea se numără:

Prevenție și tratament pentru mâncărimi ale pielii

Legătura dintre piele și minte este un domeniu în plină expansiune, cunoscut sub numele de psihodermatologie. Psihiatria se concentrează mai mult pe afecțiunea „internă“, care nu este vizibilă, iar dermatologia se concentrează pe problema „externă“, care este vizibilă (în acest caz este vorba despre prurit).

Asocierea dintre cele două discipline implică o interacțiune complexă între sistemele neuroendocrin și imunitar. Din cauza mai multor afecțiuni inflamatorii ale pielii, precum și a unor probleme psihice, aceste două sisteme sunt destabilizate. La mai mult de o treime dintre pacienții dermatologici, un management eficient al afecțiunii cutanate implică luarea în considerare a factorilor psihologici asociați. Oamenii de știință au subliniat că factorii psihologici pot fi deosebit de importanți în cazul afecțiunilor dermatologice cronice.

Această intersecție a psihologiei și dermatologiei subliniază necesitatea unei abordări atât a componentelor fizice (vizibile), cât și a celor emoționale.

Pruritul: tratament

Prin urmare, tratarea pruritului implică abordarea atât a cauzei care stă la baza acestuia, cât și a mâncărimii în sine. Opțiunile de tratament includ:

Pruritul: prevenție

Perioada de timp în care se manifestă pruritul depinde de cauza declanșării lui. Unele afecțiuni se tratează ușor și pruritul dispare, altele sunt afecțiuni cronice și pruritul dispare mai greu.

Există metode de tratament și prevenire a pruritului:

Adaugă în rutina zilnică:

Cu toate că nu este o problemă medicală care poate pune viața în pericol, pruritul are un impact puternic asupra bunăstării fizice și psihice a unei persoane. Un diagnostic precoce și abordări terapeutice adaptate nevoilor specifice ale pacienților contribuie la ameliorarea senzației de mâncărime, îmbunătățind astfel calitatea vieții.

Resurse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11879-pruritus

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006

https://familydoctor.org/condition/pruritus/

https://www.osmosis.org/answers/pruritus

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/skin-conditions-pruritus

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3170689/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1911167/

Exit mobile version