Ivatherm

Porii dilatați: ce sunt, cauzele apariției, metode de prevenție și tratament

Porii dilatati ce sunt cauzele aparitiei metode de preventie

Porii sunt mici orificii în piele care eliberează uleiuri și transpirație. Aceștia sunt conectați cu foliculii de păr.

Porii care eliberează sebum sunt, de asemenea, conectați cu glandelele sebacee, care există pe toată suprafața pielii (mai puțin pe palme și pe tălpi), dar sunt în număr mai mare la nivelul feței. Acest tip de pori sunt și cei despre care se discută cel mai mult, întrucât pot fi vizibili. De obicei, porii blocați sau porii dilatați sunt cei care eliberează o cantitate mai mare de uleiuri naturale.

A doua categorie este reprezentată de porii care eliberează transpirație. Conectați cu glandele sudoripare, aceștia sunt foarte mici și, de regulă, nu pot fi văzuți cu ochiul liber. Când sunt hiperactivi, acești pori pot provoca hiperhidroza (transpirația excesivă).

În acest articol, ne vom concentra atenția asupra porilor care eliberează sebum și vom încerca să oferim soluții pentru reducerea aspectului porilor dilatați.

Ce sunt porii dilatați?

Pielea este cel mai mare organ al corpului și conține milioane de pori, chiar dacă cei mai mulți nu sunt vizibili pentru ochiul uman. Toți acești pori sunt deschiși, permițând pielii să „respire“. Fiecare por conține un folicul de păr. De asemenea, fiecare por conține glande sebacee, care produc uleiul natural al corpului numit sebum.

Glandele sebacee sunt cele mai abundente în porii de pe față. Hormonii joacă un rol important în stimularea acestor glande, astfel încât să producă sebum în cantități mai mari. De aceea, porii de pe față, în special cei de pe nas, frunte și obraji, pot părea mai mari decât în ​​alte zone ale corpului.

În principal, genetica determină dimensiunea porilor, drept urmare micșorarea lor nu poate fi realizată. Însă, aspectul lor poate fi minimizat printr-o rutină de îngrijire a pielii, prin care impuritățile să fie eliminate în profunzime, iar producția de colagen și elastină să crească.

Rolul porilor este unul foarte important. Foliculul de par permite uleiului generat de glandele sebacee să ajungă la suprafața și să protejeze pielea. Sebumul ajută la menținerea pielii hidratate și sănătoase. De aceea, tratamentele cosmetice nu trebuie să stopeze producția de sebum sau micșorarea porilor, ci să-i ajute să funcționeze normal, pentru ca rezultatul să fie o piele luminoasă.

Care sunt cauzele porilor dilatați?

Porii dilatați sunt destul de comuni și, cu toate că nu reprezintă o problemă medicală, pot fi supărători din punct de vedere estetic. Din cauza porilor dilatați, pielea poate părea neîngrijită și, în unele situații, aspectul tenului poate părea îmbătrânit. În cazuri extreme, porii dilatați pot declanșa acneea severă.

Există mai multe cauze ale porilor dilatați. Printre cele mai frecvente se numără:

Porii dilatați: metode de prevenție și tratament

Porii dilatați nu pot fi micșorați, însă  aspectul pielii poate fi vizibil îmbunătățit prin cateva metode la îndemâna oricui.

Folosirea produselor exfoliante

Exfolierea pielii ajută la îndepărtarea factorilor care înfundă porii, cum ar fi sebumul și impuritățile. Produsele exfoliante funcționează cel mai bine atunci când sunt utilizate o dată sau de două ori pe săptămână. Printre ingredientele pe care le conțin produsele exfoliante se numără retinoizi, alfa-hidroxi acizi – AHA (acid citric, acid lactic și acid glicolic) și beta-hidroxi acizi – BHA (acid salicilic).

Aplicarea unor măști faciale

Măștile faciale pot fi eficiente în eliminarea comedoanelor (puncte negre și puncte albe) și pentru reducerea aspectului porilor dilatați. Printre cele care și-au dovedit eficacitatea se numără măștile cu argilă. Acestea contribuie la îndepărtarea impurităților din pori, făcându-i să pară mai mici. Este important însă ca măștile cu argilă să nu fie utilizate în aceeași zi cu scrub-urile. Exfolierea și utilizarea unei măști de argilă în aceeași zi pot fi acțiuni dure pentru piele și pot crește riscul de iritație.

Folosirea produselor cu SPF în fiecare zi

Produsele cu factor de protecție solară sunt necesare în orice anotimp, indiferent de tipul de piele. Radiațiile ultraviolete sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii (apariția liniilor fine și a ridurilor), pentru dezvoltarea cancerului de piele și pentru uscarea pielii, ceea ce face ca porii să pară mai mari. Specialiștii recomandă aplicarea unui produs cu SPF, cu cel puțin 15 minute înainte de a ieși în aer liber.

Demachierea înainte de culcare

Una dintre etapele esențiale din rutina de îngrijire a pielii, seara, este demachiere. Curățarea în profunzime a tenului este esențială pentru ca porii să rămână deschiși, iar pielea, sănătoasă. Când rămân pe față, în timpul nopții, produsele cosmetice se pot combina cu murdăria, uleiul și bacteriile și pot astfel înfunda porii. Drept urmare, a doua zi, porii pot părea mai mari.

Hidratarea pielii

Una dintre greșelile pe care o fac persoanele cu pielea grasă, care sunt mai predispuse la a avea pori dilatați, este să renunțe la produsele hidratante, pentru a nu crește astfel producția de sebum. Prin reducerea hidratării, glandele sebacee produc și mai mult sebum pentru a compensa lipsa umidității. Drept urmare, aplicarea unor produse hidratante, adecvate tipului de ten, este un pas important pentru a preveni dilatarea porilor.

De asemenea, pentru a asigura hidratarea pielii este necesar consumul a cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi și adăugarea fructelor și legumelor în dieta zilnică.

Pentru că nici factorul genetic, nici vârsta nu pot fi schimbate, cea mai eficientă soluție este adoptarea unei rutine proactive de îngrijire a pielii, orientată spre reducerea aspectului porilor dilatați.

Porii dilatați, în special cei din zona T, pot părea mai mari odată cu înaintarea în vârstă sau când porii sunt înfundați. Menținerea pielii curate și evitarea expunerii prelungite la soare sunt două dintre cele mai bune moduri prin care aspectul porilor poate fi minimizat. În timp ce nimic nu mărește sau micșorează porii, sunt disponibile tratamente care îi pot face să pară mai mici, rezultatul fiind o piele mai sănătoasă și mai vibrantă.

În concluzie, porii dilatați pot fi inestetici și, cu toate că dimensiunea acestora nu poate fi redusă, aspectul lor poate fi semnificativ îmbunătățit, printr-o rutină de îngrijire a pielii adecvată.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-large-pores#ditch-irritants

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320775

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/face/treat-large-pores

https://health.clevelandclinic.org/how-to-shrink-pores/

https://www.healthline.com/health/open-pores#causes

https://www.verywellhealth.com/what-are-pores-15488

https://www.healthshots.com/beauty/skin-care/5-reasons-why-you-have-enlarged-pores/

Exit mobile version