Ivatherm

Îngrijirea mâinilor: factori care usucă pielea și metode de prevenție

Ingrijirea mainilor factori care usuca pielea si metode de preventie

Pielea mâinilor este cea mai expusă factorilor dăunători. Săpunurile dure, dezinfectanții pe bază de alcool, produsele de curățare care conțin substanțe chimice agresive, dar și razele ultraviolete, poluarea și vremea pot afecta sănătatea pielii mâinilor.

Cu toate că mâinile reprezintă una dintre cele mai folosite părți ale corpului, de multe ori sunt neglijate când vine vorba de stabilirea unei rutine de îngrijire. Însă, pentru a evita îmbătrânirea prematură și uscarea pielii mâinilor, este important ca acestea să fie bine îngrijite în fiecare zi.

Pielea mâinilor

Mâinile, la fel ca fața, sunt expuse, zilnic, unui număr mai mare de factor dăunători decât alte părți ale corpului. În plus, sunt într-o continuă stare de mișcare, fiind responsabile cu realizarea numeroaselor sarcini zilnice: de la folosirea laptopului și a smartphone-ului până la prepararea cinei și curățarea locuinței. Acțiunile de zi cu zi pot afecta bariera de protecție a pielii.

Odată ce bariera este compromisă (spălarea frecventă cu săpunuri dure și lipsa hidratării pot accentua acest proces), iritanții, alergenii, particulele poluante și agenții infecțioși au mai multe șanse să pătrundă în piele, ceea ce poate provoca erupții cutanate, pete, prurit (mâncărime) și alte probleme ale pielii.

Îmbătrânirea mâinilor se întâmplă foarte repede, mai ales din cauza expunerii frecvente la soare și a unor practici de igienă incorecte, cum ar fi spălarea mâinilor cu apă foarte fierbinte și utilizarea în exces a produselor dezinfectante pe bază de alcool. Lipsa hidratării accentuează toate problemele pielii de la nivelul mâinilor.

În cele mai multe cazuri, problemele mâinilor sunt cauzate de condițiile de mediu. Vremea, de pildă, poate provoca uscarea pielii mâinilor. Spălarea frecventă, expunerea la substanțe chimice și anumite afecțiuni medicale pot usca, de asemenea, pielea mâinilor.

Factori care afectează pielea mâinilor

Stilul de viață și mediul înconjurător afectează, în mod direct, starea pielii. Mâinile sunt expuse unui număr mare de factori care le pot deteriora, dar nu trebuie pierdute cu vederea nici cauzele interne.

Vremea

Vremea din sezonul rece este responsabilă de numeroase probleme ale pielii, inclusiv la nivelul mâinilor și al buzelor. Din cauza temperaturilor scăzute, pielea mâinilor poate deveni uscată și descuamată. Lipsa de umiditate din aer,  atât în interior, cât și în exterior, afectează, de asemenea, bariera hidrolipidică.

Pe măsură ce temperatura scade, căldura din interior crește. Acest lucru face ca aerul din casă să fie mai uscat decât în alte anotimpuri, determinând mâinile să devină crăpate, roșii și solzoase.

Cremele hidratante ar trebui folosite mai des în anotimpul rece. Crema hidratantă se aplică după spălare, când pielea este încă umedă, dar și ori de câte ori se simte uscată.

Aerul poluat

Praful și poluanții pot înfunda porii, ceea poate face ca pielea să devină ternă. Îngrijirea consecventă a pielii este cea mai bună apărare împotriva factorilor poluanți. Sunt recomandate produsele de curățare delicate și folosirea apei calde pentru a îndepărta murdăria și uleiul. Pasul următor constă în hidratarea pielii.

Totodată, folosirea unui purificator de aer în casă ajută la eliminarea multor iritanți din aer.

Alimentația

Alimentația de slabă calitate poate afecta negativ pielea. Pentru a lupta împotriva radicalilor liberi care o pot îmbătrâni, pielea are nevoie de fructe și legume care conțin antioxidanți.

Indiferent de anotimp, fructele și legumele nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică. Nucile și fructele de pădure sunt bogate în zinc și ajută la reducerea inflamației.

Pe de altă parte, este bine să fie redusă cantitatea de cofeină, zahăr și carbohidrați consumată zilnic. Alimentele procesate, precum și dulciurile pot contribui la creșterea riscului unor erupții cutanate.

Razele ultraviolete

Fie că e iarnă sau vară, expunerea la razele ultraviolete poate deteriora pielea, accentua procesul de îmbătrânire și crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Pielea mâinilor, la fel ca cea a feței, trebuie protejată de efectele negative ale radiațiilor UV. Atât folosirea unor produse cu factor de protecție solară, cât și acoperirea mâinilor cu mănuși sunt măsuri care protejează pielea de daunele cauzate de soare.

Oboseala și stresul

Lipsa somnului poate determina organismul să producă niveluri ridicate de cortizol. Acesta este un hormon de stres, iar nivelurile ridicate ale cortizolului pot face ca organismul și, implicit, pielea să fie mai predispuse la inflamație.

Corpul are nevoie de odihnă pentru ca toate celulele și organele sale să funcționeze în mod optim. În timpul somnului, are lor regenerarea celulară, de aceea stabilirea unei rutine de odihnă este necesară. Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte.

De asemenea, studiile din ultimii ani au arătat că există o legătură între stres și anumite afecțiuni, precum eczema (dermatita). Limitarea nivelului de stres contribuie la menținerea sănătății cutanate.

Condițiile de muncă

Condițiile de la locul de muncă reprezintă una dintre cauzele deteriorării pielii mâinilor. Cei care au profesii ce necesită spălarea intensă și frecventă a mâinilor, cum ar fi personalul medical, pot avea mâinile uscate. De asemenea, persoanele care lucrează în fabrici sau în saloane de înfrumusețare pot fi expuse, în mod constant, unor substanțe chimice sau altor iritanți puternici. Motiv pentru care, pot avea, în permanență, pielea mâinilor uscată.

Problemele medicale

Unele afecțiuni medicale pot provoca uscarea mâinilor. De exemplu, persoanele cu tulburări autoimune, cum ar fi diabetul sau lupusul, pot avea circulația sangvină scăzută la nivelul mâinilor. Acest lucru face ca pielea mâinilor să fie expusă riscului iritațiilor. Eczema și psoriazisul, două afecțiuni care provoacă inflamarea pielii, pot fi cauza uscării și descuamării mâinilor.

Metodele de îngrijire a mâinilor

Folosirea mănușilor de protecție, spălarea cu apă caldă, utilizarea produselor cosmetice delicate, care nu conțin alcool, și hidratarea sunt pași esențiali pentru a avea grijă de pielea mâinilor în fiecare zi.

Spălarea mâinilor cu produsele potrivite

Pe parcursul zilei, spălarea mâinilor este una dintre acțiunile frecvente, de aceea alegerea produselor potrivite pentru tipul de piele reprezintă o prioritate. Pentru persoanele care au pielea uscată, este indicată folosirea unor produse cosmetice care au ingrediente umectante, astfel încât să fie asigurată hidratarea. În cazul în care există sensibilități ale pielii, sunt recomandate produsele blânde, fără parfum sau ingrediente iritante. Săpunurile antibacteriene pot usca pielea mâinilor, de aceea este bine să fie evitate.

Spălarea mâinilor este una dintre cele mai importante etape ale rutinei de îngrijire a pielii. În funcție de obiceiurile zilnice, mâinile pot fi expuse la substanțe chimice, praf, murdărie și grăsime, toate acestea putând provoca iritații și uscăciune. De aceea, este recomandată folosirea unui săpun blând sau a un produs de spălare hidratant.

În ceea ce privește apa, este indicată spălarea cu apă călduță, nicidecum fierbinte. Apa fierbinte usucă pielea mai repede, fără a fi mai eficientă decât cea călduță.

Dezinfectanții pe bază de alcool usucă pielea, așa că este important ca mâinile să fie hidratate după aplicare. Când sunt folosiți dezinfectanți pentru mâini, este bine să fie o perioadă de repaus până când mâinile sunt complet uscate, înainte de a hidrata, deoarece gelul pe bază de alcool poate respinge crema hidratantă.

Exfolierea delicată a mâinilor

Exfolierea este procesul de îndepărtare a celulelor moarte ale pielii pentru ca celulele sănătoase să le ia locul. Alegerea metodei de exfoliere a mâinilor depinde foarte mult de tipul de piele. De pildă, scrub-ul este mai eficient pentru pielea grasă, în timp ce exfolianții chimici sunt recomandați pentru pielea uscată sau sensibilă.

Este bine ca exfolierea mâinilor să aibă loc de două ori pe săptămână. O exfoliere mai frecventă poate irita pielea și poate deteriora prematur celulele perfect sănătoase ale pielii. În cazul în care pielea este sensibilă sau există leziuni deschise pe mâini, exfolierea ar trebui evitată, deoarece poate cauza iritații.

Hidratarea mâinilor

Mâinile reprezintă una dintre cele mai expuse zone ale pielii. Din acest motiv, pielea mâinilor elimină celulele moarte mai repede și mai des. Hidratarea regulată permite pielii să-și păstreze elasticitatea și textura naturală.

Cele mai bune perioade de utilizare a cremelor hidratante sunt după baie, după exfoliere, după realizarea unor treburi casnice (spălarea vaselor) și înainte de culcare. Persoanele care au mâinile foarte uscate ar trebui să se hidrateze după fiecare spălare a mâinilor, folosind o cremă ușoară și cu absorbție rapidă.

Pentru a proteja mâinile, sunt recomandate cremele fără parfum, care conțin umectanți, precum glicerina și acidul hialuronic.

Aplicarea produselor cu factor de protecție solară

Radiațiile ultraviolete emise de soare reprezintă principala cauza a îmbătrânirii premature a pielii. Când mâinile nu sunt protejate de aceste raze dăunătoare, pot apărea petele de vârstă (lentigine senile) și ridurile, iar pielea devine aspră și uscată.

Mâinile sunt, de asemenea, predispuse la dezvoltarea unor pete precanceroase, numite keratoze actinice, care se pot transforma în carcinom cu celule scuamoase, al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele.

Pentru a reduce riscul dezvoltării unor semne timpurii de îmbătrânire și pentru a proteja sănătatea pielii, este recomandată folosirea zilnică, pe tot parcursul anului, a produselor cu factor de protecție solară. Protecția solară ar trebui aplicată cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși afară.

Folosirea mănușilor de protecție

Pentru a preveni contactul prelungit cu produsele de curățenie, este recomandată folosirea mănușilor de protecție când sunt realizate treburi casnice (spălarea vaselor, a rufelor, curățarea suprafețelor murdare etc). Mănușile contribuie la păstrarea uleiurilor naturale ale pielii, care pot fi eliminate când mâinile intră prea des în contact cu apa sau cu diverse soluții de curățare.

De asemenea, în sezonul rece, purtarea mănușilor previne uscarea pielii.

Așadar, curățarea și hidratarea pielii, o dietă sănătoasă și un somn odihnitor ajută la menținerea mâinilor sănătoase și frumoase mai mult timp.

Resurse:

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-tips-hands

https://www.healthline.com/health/dry-hands#remedies

https://www.cdc.gov/niosh/topics/skin/default.html

https://www.health.com/condition/skin-conditions/hands-health

Exit mobile version