Ivatherm

Ghid pentru menținerea sănătății pielii: tipuri de ten și produse necesare în rutina zilnică de îngrijire

Tipuri de ten si produse necesare in rutina zilnica de ingrijire

Pentru a avea o piele minunată, factorul genetic joacă un rol important, însă nu este singurul care contează. Acțiunile zilnice au un impact puternic asupra sănătății pielii.

De la produsele cosmetice folosite în rutina de îngrijire la dieta pe care o urmezi, de la expunerea la razele solare la acțiunea factorilor de mediu, există numeroase elemente care influențează capacitatea pielii de a-și menține elasticitatea și aspectul tânăr cât mai mult timp.

Folosirea unor produse cosmetice adaptate nevoilor tenului ajută pielea să lupte împotriva factorilor dăunători, fie că e vorba de temperaturi prea ridicate ori prea scăzute, de razele ultraviolete sau de poluare.

Însă, a avea produse bune de îngrijire a pielii nu garantează sănătatea acesteia. Pentru ca produsele folosite să fie cât mai eficiente, trebuie să fie aplicate în ordinea corectă. Rutina de îngrijire a tenului va depinde de tipul de piele, de ingredientele și formulele produselor și de momentul zilei.

Tipuri de piele

Nevoile pielii depind de tipul acesteia. Pentru o îngrijire optimă, este necesară o bună cunoaștere a caracteristicilor pielii.

Există patru tipuri de piele, iar principalele aspecte care le diferențiază au legătură cu:

Pielea normală

Spre deosebire de celelalte tipuri de piele care sunt sunt rezultatul unui dezechilibru genetic, hormonal sau de mediu, pielea normală nu are o definiție specifică, dar se poate spune despre ea că este pielea sănătoasă și hidratată suficient. Este cea mai puțin problematică, fiind rar sau deloc influențată de factori externi.

Pielea normală este, de fapt, pielea bine echilibrată; nu este nici prea uscată, nici prea grasă, nici prea sensibilă, drept urmare are foarte puține imperfecțiuni. Caracterizată prin pori puțin vizibili, o nuanță uniformă și o textură netedă, pielea normală este ceea ce mulți consideră a fi tipul de piele ideal.

Pielea normală nu necesită o îngrijire specială, însă nu trebuie ignorată. Rutina de îngrijire trebuie respectată zilnic.

Pielea uscată

Pielea uscată este caracterizată de lipsa elasticității. Pentru că nu este suficient hidratată, pielea este descuamată, rigidă, aspră și, uneori, iritată. Pielea pare ternă din cauza stratului de celule moarte, care, de cele mai multe ori, o acoperă.

Genele reprezintă principala cauză a pielii uscate, însă există mulți alți factori care determină acest tip de piele, printre care procesul de îmbătrânire sau modificările hormonale, vremea extremă (vânt puternic, frig, caniculă), radiațiile ultraviolete, dușurile fierbinți și exfolierea excesivă cu produse precum acidul salicilic sau acidul glicolic.

Deoarece produsele dure și astringente pot exacerba simptomele pielii uscate, sunt recomandate cosmeticele blânde și cremele cu o textură hidratantă.

Pielea grasă

Pielea grasă este, de obicei, rezultatul producției în exces de sebum. Acest lucru este atribuit mai mult factorilor biologici decât ai celor externi. Modificările hormonale pot determina o creștere a producției de sebum.

Cea mai frecventă manifestare a pielii grase este acneea, care apare, cu precădere, în perioada adolescenței. Persoanele cu pielea grasă tind să aibă pori dilatați, ten strălucitor și pete pigmentare.

Îngrijirea pielii pentru tenul gras se concentrează pe reducerea strălucirii pielii, dată de excesul de sebum, și ținerea sub control a acneei.

Pielea mixtă

Pielea mixtă prezintă caracteristici specifice atât pielii grase și uscate, cât și celei normale. Zona T (frunte, nas, bărbie) este, de regulă, mai grasă, pentru că sunt mai multe glande sebacee, în timp ce zona obrajilor este fie normală, fie uscată.

Persoanele cu pielea mixtă pot avea tenul gras și strălucitor în anumite porțiuni ale feței, iar aspru și tern în altele. Prezența comedoanelor este frecventă, iar porii par mai mari decât în mod normal, când pielea este mult prea strălucitoare.

Pentru îngrijirea pielii mixte, specialiștii recomandă folosirea unor produse separate pentru a răspunde celor două nevoi specifice.

Fiecare dintre aceste patru tipuri de piele poate avea anumite sensibilități.

Pielea sensibilă este cea mai predispusă la inflamații. Roșeața și mâncărimea sunt caracteristice pentru persoanele cu piele sensibilă, indiferent de tipul de ten pe care îl au. Mai mult decât atât, persoanele cu pielea sensibilă prezintă reacții alergice frecvente.

Sensibilitatea pielii este, de cele mai multe ori, cauzată de slăbirea barierei de protecție a pielii sau de un sistem imunitar hiperactiv.

Pentru a preveni și a trata pielea sensibilă, se recomandă evitarea produselor exfoliante și folosirea loțiunilor și cremelor hidratante după fiecare spălare.

Rutina de îngrijirea a pielii dimineața

Rutina de îngrijire a pielii dimineață se concentrează pe prevenție și protecție. Tenul va fii expus factorilor de mediu, așa că pașii necesari includ folosirea unor produse care hidratează și oferă protecție solară.

Drept urmare, rutina de îngrijire a pielii dimineața este alcătuită din trei etape importante:

Curățarea pielii este necesară dimineața, înainte de aplicarea oricărui produs cosmetic. În această etapă, sunt recomandate gelurile de curățare, loțiunile de curățare sau spumele demachiante, adaptate nevoilor pielii, pentru a elimina murdăria acumulată peste noapte. În majoritatea cazurilor, produsele folosite pentru curățarea pielii dimineața pot fi utilizate și în rutina de seară.

Hidratarea pielii presupune folosirea serumurilor sau a cremelor care să protejeze pielea. De regulă, serurmurile au o concentrație mare din anumite ingrediente. Un serum pe bază de antioxidanți va proteja pielea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Vitamina C și vitamina E sunt antioxidanți utilizați pentru a îmbunătăți textura și fermitatea pielii.

Serumurile sau uleiurile au o consistență lejeră și pătrund mai ușor în piele. În funcție de nevoile tenului, acestea pot fi suficiente pentru îngrijirea pielii sau pot fi urmate de creme pentru față.

Una dintre regulile în îngrijirea pielii este că produsele cosmetice se aplică în funcție de natura și consistența lor. Cu cât produsul este mai ușor, cu atât ar trebui să fie aplicat mai devreme. Serumurile sunt ușor de absorbit, prin urmare ar trebui aplicate, întotdeauna, înaintea cremei hidratante. Aceste produse sunt utile în special dacă pielea prezintă semne de uscăciune, descuamare sau deshidratare.

În această etapă de hidratare, nu trebuie pierdută din vedere zona din jurul ochilor. Pielea din această zonă este mai subțire și mai sensibilă, fiind predispusă la îmbătrânirea prematură, ceea ce înseamnă apariția unor linii fine, a ridurilor sau a petelor pigmentare. O cremă bună pentru ochi poate netezi și întări zona, oferindu-i strălucire.

Protecția împotriva razelor ultraviolete este pasul final în rutina de îngrijire a pielii de dimineață. Nu numai că poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, dar poate diminua și semnele de îmbătrânire, prin blocarea luminii ultraviolete dăunătoare. Specialiștii recomandă ca produsele folosite să aibă un număr de factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30, pentru a oferi protecție împotriva razelor UVB, dar și mențiunea „spectru larg de protecție“, ceea ce înseamnă că oferă protecție împotriva razelor UVA.

Produsele cu factor de protecție solară trebuie aplicate pe piele cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși din casă, atât în sezonul cald, cât și în cel rece.

Rutina de îngrijire a pielii seara

Rutina de seară se concentrează pe repararea daunelor produse în timpul zilei, cu ajutorul unor produse ce au o consistență mai densă. Acesta este, de asemenea, momentul în care pot fi folosite ingrediente care pot sensibiliza pielea la lumina soarelui, precum exfoliantele.

Dacă, în rutina de dimineață, folosirea produselor cu factor de protecție solară completează ritualul de îngrijire corect, în rutina de seară, etapa de curățare cuprinde și demachierea.

Astfel, cei trei pași de urmat în rutina de îngrijire a pielii seara sunt:

Demachierea este primul pas și trebuie realizat indiferent dacă au fost folosite produse de make-up sau nu. Utilizarea cremei cu protecție solară, dimineața, cere ca tenul să fie bine curățat, la finalul zilei, pentru a fi eliminate în totalitate impuritățile acumulate. În această etapă, este recomandată folosirea laptelui demachiant sau a apei micelare, pentru înlăturarea machiajului sau a SPF-ului.

După folosirea demachiantului, urmează curățarea pielii. În această etapă, pot fi folosite aceleași produse ca în rutina de dimineață – spume, loțiuni sau geluri de curățare -, în funcție de nevoile tenului.

În unele seri, înainte de hidratare, pot fi folosiți și acizii, pentru a susține regenerarea celulară. Acidul glicolic, acidul salicilic și acidul hialuronic contribuie la menținerea tenului uniform și luminos.

Înainte de etapa finală, recomandăm utilizarea serumurilor hidratante, depigmentante sau anti-aging.

Hidratarea este ultimul gest în rutina de îngrijire de la sfârșitul zilei. Folosirea unor măști sau creme hidratante ajută la repararea tenului și pregătirea lui pentru o nouă zi. Serumurile și cremele hidratantă ajută pielea să își păstreze umiditatea și, implicit, elasticitatea. Aplicate la finalul zilei, acestea acționează pe tot parcursul nopții, pentru ca, dimineața, pielea să fie catifelată și luminoasă.

Rutina de îngrijire, realizată corespunzător, susține sănătatea pielii și ajută la menținerea tenului luminos și tânâr cât mai mult timp. Cunoașterea tipului de piele și a nevoilor specifice ajută la stabilirea unui proces corect de îngrijire a pielii.

Exit mobile version