Ivatherm

Beneficiile extractului de licorice (lemn-dulce) pentru sănătatea generală și a pielii

Beneficiile extractului de licorice lemn dulce pentru sanatatea pielii

Licorice, cunoscut și sub denumirea lemn-dulce, este obținut din rădăcinile plantei Glycyrrhiza glabra, originară din regiunile mediteraneene și din vestul Asiei. Rădăcina plantei este folosită în scopuri medicinale de mii de ani, fiind considerată printre cele mai vechi remedii naturiste din lume.

Totodată, rădăcina de lemn-dulce este, adesea, folosită ca îndulcitor în băuturi, dulciuri și medicamente. Are o aromă unică, dulce și ușor amară în același timp. Este de 50 de ori mai dulce decât zahărul, dar oferă beneficii pentru sănătate pe care zahărul nu le are. Rădăcina de licorice conține peste 300 de compuși chimici și flavonoide.

Extractul de licorice nu este doar un ingredient dulce și aromat, folosit în alimentație, ci este și foarte eficient pentru îngrijirea pielii.

Licorice are o istorie îndelungată, dovezile utilizării sale datând din civilizațiile antice din Egipt, Grecia și China. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit rădăcina de lemn-dulce pentru a reduce inflamațiile, pentru a calma problemele digestive, pentru a ameliora nivelul de stres, pentru a stimula sistemul imunitar, dar și pentru a trata problemele respiratorii.

Ce este extractul de licorice?

Extractul de licorice este un ingredient versatil, fiind utilizat într-o gamă largă de produse,  inclusiv în dulciuri, băuturi și cosmetice, datorită aromei unice și a numeroaselor beneficii pe care le are pentru sănătate.

Una dintre componentele principale ale extractului de lemn-dulce este glicirizina, un compus care este de 50 de ori mai dulce decât zahărul. Acest lucru îl face un îndulcitor alternativ pentru cei care doresc să își reducă aportul de zahăr. Glicirizina este responsabilă de gustul dulce al rădăcinii de licorice, dar și de proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.

Utilizarea medicinală datează din Egiptul Antic, unde rădăcina era transformată într-o băutură dulce pentru faraoni. De asemenea, licorice a fost folosit în medicina tradițională chineză, din Orientul Mijlociu și din Grecia, pentru a calma problemele digestive, pentru a reduce inflamațiile și pentru a trata problemele respiratorii.

În continuare, rădăcina de lemn-dulce este un ingredient popular, fiind disponibilă sub mai multe forme: ceaiuri, bomboane, siropuri. Datorită proprietăților antiinflamatoare, extractul de licorice este un ingredient utilizat în produsele de îngrijire a pielii, pentru a o calma și proteja.

Beneficiile extractului de licorice asupra sănătății generale

Licorice conține peste 300 de compuși diferiți, care au proprietăți antiinflamatoare, antivirale și antimicrobiene, ceea ce îl face un ingredient de bază în suplimentele alimentare, dar și în alte produsele destinate prevenirii și tratării unor probleme de sănătate.

De-a lungul timpului, au fost efectuate studii clinice pentru a determina beneficiile lemnului-dulce asupra sănătății. Rezultatele în unele domenii au fost promițătoare.

Extractul de licorice calmează problemele digestive

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale extractului de lemn-dulce este capacitatea sa de a calma problemele digestive. Licorice a fost folosit pentru a ameliora arsurile la stomac, indigestia și ulcerele gastrice.

Mai multe studii au arătat că rădăcina de lemn-dulce previne și tratează ulcerele, calmând mucoasa stomacului. Extractul de Licorice previne formarea ulcerelor, prin suprimarea producției de gastrină în organism. Gastrina este un hormon care stimulează producția de acid gastric, ceea ce poate duce la formarea ulcerului.

Extractul de licorice ține sub control nivelul cortizolului

Una dintre proprietățile unice ale extractului de lemn-dulce este capacitatea sa de a ține sub control nivelul de cortizol din organism. Cortizolul este un hormon produs de organism ca răspuns la stres. Nivelul ridicat de cortizol a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate, printre care anxietatea, depresia și creșterea în greutate. S-a demonstrat că extractul de licorice reduce nivelul de cortizol, fiind astfel folosit în suplimentele alimentare și în produsele de ameliorare a stresului.

Extractul de licorice stimulează sistemul imunitar

Extractul de lemn-dulce conține compuși care au proprietăți antimicrobiene și antivirale, ajutând la combaterea infecțiilor și la îmbunătățirea stării generale de sănătate. De asemenea, este dovedit faptul că extractul de licorice are proprietăți antioxidante, fiind astfel un ingredient valoros în produsele care ajută la protejarea organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Extractul de licorice ameliorează simptomele afecțiunilor respiratorii

Extractul de licorice poate contribui la tratarea durerilor de gât și a altor afecțiuni ale căilor respiratorii. Ceaiul din rădăcina de lemn-dulce ajută la reducerea iritațiilor minore și la calmarea durerilor de gât.

Remediile pe bază de plante care conțin rădăcină de lemn-dulce pot contribui, de asemenea, la reducerea simptomelor de astm.

Totodată, unele studii au arătat că aplicarea locală de licorice înainte de o intervenție chirurgicală reduce incidența și severitatea durerilor de gât postoperatorii.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare.

Extractul de licorice previne apariția cariilor

Rădăcina de lemn-dulce poate ajuta organismul să lupte împotriva bacteriilor care pot duce la apariția cariilor.

Un studiu la care au participat copii de vârstă preșcolară, care au consumat acadele fără zahăr ce conțineau 15 mg de rădăcină de lemn-dulce, a arătat că acest ingredient poate reduce semnificativ numărul de bacterii Streptococcus mutans. Astfel, aciditatea din jurul dinților este diminuată, ceea ce ajută la prevenirea formării cariilor dentare.

Beneficiile extractului de licorice asupra sănătății pielii

Rădăcina de lemn-dulce nu este folosită doar ca supliment alimentar, ci este și un ingredient activ în anumite produse de îngrijire a pielii.

Unele cercetări sugerează că extractul de lemn-dulce aplicat local ajută la reducerea simptomelor unor afecțiuni comune ale pielii, precum dermatita atopică și acneea.

Licorice conține glicirizină, lichiritină, glabridină și licochalconă A, care au proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene și sunt benefice pentru sănătatea cutanată. Astfel, licorice se numără printre cele mai bune extracte naturale pentru îngrijirea pielii.

Lemnul dulce previne hiperpigmentarea pielii și estompează petele

Extractul de rădăcină de lemn-dulce este un inhibitor natural al tirozinazei. Glabridina, unul dintre cei mai puternici și activi compuși ai extractului de licorice, joacă un rol vital în inhibarea activității tirozinazei și, prin urmare, uniformizează culoarea pielii și oferă efectul de iluminare.

Hiperpigmentare apare când celulele pielii produc melanina (pigmentul pielii) în exces doar în anumite zone și în cantități normale în altele. De regula, celulele generează o cantitate mai mare de melanină din cauza radicalilor liberi. Extractul de lemn-dulce luptă împotriva radicalilor liberi, prin inhibarea producției acestora și prin prevenirea producerii melaninei în exces.

Extractul de lemn dulce conține liquiritină, care ajută la estomparea petelor întunecate, dar și la prevenirea formării altora noi.

Prin urmare, produsele cosmetice destinate estompării sau prevenirii petelor pigmentare conțin, adesea, extract de licorice.

Hiperpigmentarea apare din cauza expunerii la razele soarelui. Extractul de licorice este folosit și în cremele cu factor de protecție solară, pentru a oferi ambele beneficii într-o singură formulă.

Încearcă:

Extractul de licorice calmează inflamația

Timp de secole, extractul de licorice a fost folosit în fitoterapie, pentru a calma inflamațiile și iritațiile. Studiile au arătat că glicirizina este benefică în tratarea eczemei. Când extractul de licorice a fost aplicat local pe piele, acesta a redus semnificativ simptomele acestei afecțiuni.

Glicirizina are proprietăți antiinflamatoare, care pot reduce pruritul (mâncărimea), eritemul (roșeață în formă de pete) și iritațiile.

Extractul de licorice protejează pielea

Extractul de licorice are proprietăți antioxidante. Glicirizina din rădăcina de lemn-dulce oferă protecție împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

De asemenea, licochalcona A este un compus activ prezent în extractul de licorice, care protejează pielea, prin întărirea mecanismelor de apărare, prevenind daunele provocate de razele soarelui.

Extractul de licorice are efect antiîmbătrânire

Pentru că are proprietăți antioxidante, extractul de licorice protejează pielea împotriva daunelor provocate de razele UV ale soarelui și de radicalii liberi. Astfel, previne îmbătrânirea prematură a pielii.

Extract de licorice: mod de utilizare în rutina de îngrijire a pielii

Extractul de licorice este, în general, bine tolerat de toate tipurile de piele și poate fi inclus fără probleme în rutina zilnică de îngrijire. Este noniritant și nu provoacă efecte adverse și este bine ca produsele cosmetice care îl conțin să fie folosite în fiecare zi, atât în rutina de dimineață, cât și în cea de seară.

Dimineața, după aplicare, trebuie folosită și o cremă cu factor de protecție solară. Efectele se văd după aproximativ patru săptămâni.

Un alt beneficiu extraordinar al extractului de lemn-dulce este că funcționează bine cu alte ingrediente cu rol de iluminare a pielii, precum niacinamida și vitamina C.

Extract de licorice: contraindicații

Deși rădăcina de lemn-dulce este considerată sigură ca ingredient alimentar, aceasta poate provoca efecte secundare grave, când este consumată în cantități mari sau pentru perioade lungi de timp. Creșterea tensiunii arteriale și scăderea nivelului de potasiu se numără printre efectele negative pe care extractul de licorice le poate avea asupra organismului, de aceea pacienții care suferă de hipertensiune sau afecțiuni cardiace ori renale ar trebui să-l consume cu precauție.

De asemenea, consumul mare de lemn-dulce în timpul sarcinii a fost asociat cu nașterea prematură și probleme de sănătate ale bebelușului. Totodată, nu există multe informații de specialitate în ceea ce privește consumul de licorice în timpul alăptării.

În concluzie, extractul de licorice este un ingredient care poate îmbunătăți starea de sănătate, precum și aspectul pielii. Având proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și hidratante, extractul de lemn-dulce prezintă o serie de beneficii pentru întregul organism și este eficient în menținerea aspectului luminos și tânăr al pielii.

Resurse:

https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root#benefits

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-licorice-root

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323761#how-to-use-licorice-root

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-licorice-root-89727

https://www.nccih.nih.gov/health/licorice-root#:

https://skinlibrary.co.uk/blogs/librarian-edits/licorice-root-skin-benefits#:

https://skinkraft.com/blogs/articles/licorice-root-for-your-skin

Exit mobile version