Ce este cuperoza și cum îi faci față?

Ce este cuperoza și cum îi faci față?


Viața poate fi roz și când ai cuperoză. Dacă ești bine informat, primul stadiu al rozaceei poate fi ameliorat cu dermatocosmeticele potrivite. Poate că un puseu acut de înroșire a pielii trece neobservat, însă dacă o ignori, această afecțiune inflamatorie se poate agrava. Am aflat pe pielea mea cum se manifestă rozaceea și care este crema potrivită pentru cuperoză.

E dimineață. Mă ascund repede sub duș. Printre stropi ascult “Believer”, Imagine Dragons, tare, cât îl țin plămânii pe smartphoneul meu. Ah, muzica asta mă face să mă simt vie, de neoprit, infailibilă.

Ies din duș și entuziasmul mi se dizolvă o dată cu aburii din oglindă. Iar sunt roșie în obraji și pe bărbie, am pielea uscată și senzație de usturime.Tenul meu are de suferit când temperatura apei sare peste recomandarea dermatologului cu câteva grade Celsius. Apa fierbinte îmi activează cuperoza, tenul se înroșește, se irită, apare disconfortul. “Cum să ies așa din casă?” e singurul refren pe care-l mai aud în minte.

Temperaturile extreme, foarte ridicate sau scăzute, sauna nu sunt deloc recomandate tenului cu rozacee. Nici expunerea prelungită la razele UV, fără protecție solară, alimentele picante sau prea multe pahare de gin. Toate declanșează roșeața, fac tenul să se simtă ca o hârtie creponată și accentuează vasele capilare vizibile. Exact ce nu-ți dorești.

Simptome cuperoză

Rozaceea este o afecțiune inflamatorie cronică, cu evoluție progresivă, iar cuperoza, primul stadiu al rozaceei. Simptomele cuperozei sunt ușor de observat. Pielea se simte fragilă, apar roșeața intermitentă sau permanentă, senzația de arsură sau usturime și vasele capilare vizibile, precum pânza de păianjen.

Cuperoza și soarele

În zilele cu soare sau vara, la mare, doar câteva minute de expunere solară fără SPF îmi declanșează un puseu acut de înroșire a pielii. Creșterea temperaturii intradermice este un cunoscut factor agravant al rozaceei, iar expunerea solară deteriorează fibrele de colagen și elastină, făcând vasele de sânge să devină aparente.

Iubesc soarele, dar nu-mi place deloc dacă fața începe să arate ca o rodie coaptă când mi-e selfieul mai drag. Și nu, nu mă bazez pe filtrele de Instagram să-mi rezolve problema, ci pe medicul dermatolog.

Dermatologul mi-a recomandat să folosesc dimineața crema Rosederm cu SPF30, care protejează pielea cu rozacee împotriva razelor UV și, dacă mă expun mai mult timp la soare sau plec în vacanță, să o reaplic o dată la 2 ore.

ivatherm ce este cuperoza

Formula cremei Rosederm repară, calmează și previne creșterea temperaturii intradermice, iar filtrele solare UVA și UVB protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor solare.

Crema de seară pentru cuperoză

Seara folosesc Rosederm Cremă pentru piele sensibiă cuperozică, fără filtre solare, cu eficiență dovedită clinic în atenuarea roșeței, reducerea inflamației și prevenirea dilatării capilarelor.

Aceasta are în compoziție un ingredient inovator, Aldavine 5X, un extract din alge brune și alge roșii, care reduce degradarea fibrelor de colagen și elastină, previne dilatarea capilarelor și îmbunătățește microcirculația.

ivatherm ce este cuperoza

De altfel, algele sunt o sursă unică de proteine, glucide, polizaharide, vitamine și minerale și datorită acestor proprietăți sunt utilizate din ce in ce mai mult în formulările produselor cosmetice. Algele brune și roșii conțin peste 60 de minerale, 12 vitamine și aminoacizi și alte substanțe biologice benefice pentru piele.

Crema are o textură ușoară, care se întinde ușor și se absoarbe repede, calmând pielea la scurt timp după aplicare.

Înainte de a folosi oricare dintre cele două creme, de zi și de noapte, îmi demachiez tenul cu Loțiunea micelară anti-roșeață, special concepută pentru tenul cu rozacee. Formula sa blândă curăță delicat, calmează iritațiile și reechilibrează pH-ul pielii și nu conține alcool, parfum, săpun sau parabeni.

ivatherm ce este cuperoza

Rozaceea se poate agrava

Rozaceea apare cel mai frecvent începând cu vârsta de 30 de ani și dacă simptomele, la început întermitente, nu sunt ținute sub control, se poate agrava.

Mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu ideea că rozaceea nu se vindecă și mi s-a strâns inima când am aflat cât de neplăcut evoluează, dacă nu este ținută sub control.

De pildă, în al doilea stadiu al rozaceei, pe fondul roșeței persistente, apar papule și pustule (acneea rozacee), apoi, în stadiul al treilea, rozaceea fimatoasă – pielea îngroșată, cu suprafață neregulată, în special în zona nasului și, în stadiul al patrulea, rozaceea oculară, o inflamație la nivelul ochilor însoțită de conjuctivită. Suficiente argumente să nu ignori simptomele cuperozei, nu-i așa?

ivatherm ce este cuperoza

Rutina mea pentru controlarea rozaceei conține Loțiunea micelară anti-roșeață si cele 2 creme Rosederm, de zi și de noapte, cu și fără SPF, pe care medicul dermatolog mi-a recomandat să le folosesc cel puțin 3 luni.

Așadar, îi iau cu mine peste tot pe cei 3 aliați care calmează iritațiile, reduc roșeața și redau confortul pielii.

În felul acesta roșeața nu-mi strică nici selfie-urile, nici buna dispoziție.

Published in IvaStories

Cart

0 products

No products in the cart.