Ivatherm

Eczema: tipuri, cauze, simptome și tratament

Eczema tipuri cauze simptome si tratament

Eczema – cunoscută sub numele medical de dermatită – este o afecțiune a pielii, care nu este contagioasă și care poate afecta persoane de toate vârstele, în medie 1 din 12 adulți. Există șapte tipuri de eczeme, cu manifestări care variază de la forme uşoare la forme severe. Pielea este, de obicei, uscată și, adesea, foarte pruriginoasă (caracterizată prin mâncărime intensă), iar nevoia de grataj (scărpinat) este, deseori, irezistibilă. În timpul unei „erupții“, pielea prezintă eritem (poate fi roșie), edem (este tumefiată, umflată), „strânsă“, dureroasă, „jupuită“ și poate chiar să sângereze.

Ce este eczema?

Eczema și dermatita înseamnă același lucru și sunt folosite interschimbabil. Diferite tipuri de eczeme au cauze și tratamente diverse. Uneori, eczema are un nume ce este în legătură cu zona afectată (de exemplu, eczema mâinii). Cu toate acestea, mai multe tipuri de eczeme pot afecta aceeași zonă a corpului sau un tip de eczemă poate să afecteze mai multe zone.

Deoarece eczemele pot semăna între ele, este important să mergi la medic pentru a obține un diagnostic corect și o schemă de tratament corespunzătoare afecțiunii respective.

Tipuri de eczeme

Eczema este o afecțiune care reapare pe parcursul vieții și se manifestă sub diferite forme.

Dermatita atopică

Pentru a vorbi despre eczemă, mulți oameni folosesc denumirea „dermatită atopică“, deoarece este cel mai comun tip de eczemă. Termenul „atopic“ se referă la un grup de afecțiuni care implică sistemul imunitar, printre care dermatita atopică, astmul și rinita alergică („febra fânului“). Termenul „dermatită“ se referă la inflamația pielii.

Pielea sănătoasă contribuie la reținerea umezelii și oferă protecție împotriva bacteriilor, agenților iritanți și alergenilor. Eczema are legătură cu o variație genetică, ce afectează abilitatea pielii de a oferi protecție și astfel nu poate lupta împotriva factorilor de mediu. Alterarea barierei pielii conduce la pătrunderea alergenilor care declanșează un răspuns inflamator ce se traduce clinic prin roșeață, edem, dar, în special, prin mâncărime. Pruritul determină nevoia de grataj (scărpinat), iar gratajul intens poate provoca răni și inflamarea pielii.

Eczema sau dermatita atopică este o afecțiune care provoacă, cel mai adesea, mâncărime și înroșirea pielii. Este mai frecventă în rândul copiilor, însă poate apărea la orice vârstă. Dermatita atopică are manifestare de lungă durată (cronică) și tinde să se agraveze periodic.

Până în prezent, nu a fost identificat un remediu pentru eczemă, însă anumite tratamente și o rutină de îngrijire adecvată nevoilor pielii pot ameliora simptomele și pot preveni răspândirea manifestărilor. De pildă, este indicat să eviți săpunurile dure, să îți hidratezi pielea în mod regulat și să aplici creme sau unguente medicamentoase.

De obicei, dermatita atopică debutează în copilărie și devine mai blândă sau dispare în perioada adultă. Această afecțiune face parte din ceea ce specialiștii numesc „triadă atopică“, ce mai cuprinde astmul și rinita alergică. Mulți dintre cei care dezvoltă dermatită atopică suferă și de celelalte două afecțiuni.

Printre simptomele dermatitei atopice se numără:

Dermatita atopică de dezvoltă când bariera naturală a pielii este slăbită și este cauzată, în general, de o combinație de factori, printre care genetica, pielea uscată, un sistem imunitar cu probleme și declanșatori din mediul înconjurător.

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare după ce pielea intră în contact cu anumite substanțe dăunătoare. Aceasta este de două tipuri: dermatită de contact alergică – o reacție a sistemului imunitar la un factor iritant (latex sau metal) și dermatită de contact iritativă – când o substanță chimică sau un alt tip de substanță irită pielea.

Simptome ale dermatitei de contact:

Dermatita de contact apare când atingi substanțe care irită pielea sau provoacă o reacție alergică. Printre cei mai comuni factori agravanți se numără:

Eczema dishidrotică

Eczema dishidrotică determină formarea de vezicule mici pe mâini și pe picioare. Este o afecțiune mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților.

Printre simptomele comune ale eczemei dishidrotice se numără:

Eczema dishidrotică poate fi cauzată de alergii, expunerea la substanțe, precum nichelul, cobaltul sau sarea de crom, stresul, precum și transpirația la nivelul mâinilor și picioarelor.

Eczema mâinilor

Așa cum îi spune și numele, acest tip de eczemă afectează doar mâinile. Eczema mâinilor apare în rândul persoanelor care lucrează cu substanțe chimice care pot irita pielea, de pildă coafezele sau frizerii, precum și personalul care se ocupă de curățenie or cel medical.

Printre cele mai frecvente simptome ale eczemei mâinilor se numără:

Neurodermatita

Neurodermatita este similară cu dermatita atopică, determinând schimbarea texturii pielii, care devine mai groasă și solzoasă.

Printre simptomele neurodermatitei se numără:

De obicei, neurodermatita debutează la persoanele care au alte tipuri de eczeme sau psoriazis. Deși cauza exactă nu este cunoscută deocamdată, specialiștii sunt de părere că stresul poate fi un factor declanșator.

Eczema numulară

Acest tip de eczemă determină formarea unor pete rotunde, în formă de monedă, pe piele. Eczema numulară arată foarte diferit față de alte tipuri de eczeme și poate provoca mâncărimi foarte mari.

Printre principalele simptome ale eczemei numulare se numără:

Eczema numulară poate fi declanșată de o reacție la o ciupitură de insectă sau de o reacție alergică la metale ori substanțe chimice. De asemenea, pielea uscată poate fi una dintre cauzele apariției. Totodată, este mai probabil să dezvolți eczemă numulară, dacă ai un alt tip de eczemă, precum dermatita atopică.

Dermatita de stază

Acest tip de eczemă apare când lichidul se scurge din venele slăbite direct în piele. Acest lichid provoacă umflături, roșeață, mâncărime și durere.

Printre simptomele dermatitei de stază se numără:

Dermatita de stază apare la persoanele care au probleme cu fluxul sangvin la nivelul părților inferioare ale picioarelor. Dacă valvele care, în mod normal, împing sângele prin picioare spre inimă funcționează defectuos, sângele se va acumula în picioare. Picioarele tale se pot umfla și se pot forma vene varicoase.

Care sunt simptomele eczemei?

Simptomele eczemei diferă de la o persoană la alta, însă există câteva semne prin care poate fi diagnosticată. Cel mai adesea, simptomele sunt ușoare. Printre acestea se numără:

Eczema debutează, cel mai frecvent, înainte de vârsta de cinci ani și poate persista în adolescență și perioada adultă. În cazul anumitor persoane, reapare periodic.

Aspectul pielii afectate de eczemă depinde foarte mult de intensitatea gratajului la locul apariției și dacă pielea este infectată. Scărpinatul poate irita și mai mult pielea, poate agrava inflamația și mâncărimea.

Care sunt cauzele apariției eczemei?

Până în prezent, oamenii de știință n-au identificat cauza exactă pentru apariția eczemei, însă mulți profesioniști din domeniul sănătății consideră că aceasta se dezvoltă ca urmare a unei combinații de factorii genetici și de mediu.

De fapt, principalul factor de risc pentru dermatita atopică este istoricul familial de eczemă, alergii, rinită alergică sau astm.

Copiii sunt mai predispuși să dezvolte eczemă, în cazul în care unul dintre părinți suferă de o altă afecțiune atopică. 50-70% dintre copiii cu dermatită atopică au cel puțin un părinte cu antecedente. Riscul este cu atât mai ridicat, dacă ambii părinți suferă de o afecțiune atopică.

De asemenea, anumiți factori de mediu se numără printre cauzele apariției eczemei.

Factori iritanți

În această categorie intră anumite săpunuri, șampoane, geluri de duș, detergenți, dezinfectanți, sucuri din fructe proaspete, legume și carne.

Alergeni

Acarienii, animalele de companie și mucegaiul pot provoca eczeme alergice.

Microbi

În această categorie se încadrează anumite bacterii, precum Staphylococcus aureus, virusuri și fungi.

Temperaturi extreme

Vremea foarte răcoroasă, precum și cea caniculară, umiditatea ridicată și cea scăzută, dar și transpirația provocată de exercițiile fizice intense pot provoca eczeme.

Alimente

Produsele lactate, ouăle, nucile, semințele, alimentele din soia și grâu se pot numără printre cauzele apariției eczemei.

Stres

Acesta nu reprezintă o cauză directă pentru apariția eczemei, dar poate agrava simptomele.

Hormoni

Femeile pot avea simptome mai mari când au loc schimbări hormonale, de pildă în timpul sarcinii și în anumite momente ale ciclului menstrual.

Diagnosticul eczemei

Este necesar să mergi să consulți un medic dacă eczema îți afectează calitatea somnului și activitatea zilnică, dacă ai o infecție a pielii (pentru identificare acesteia este important să te uiți după pete roșii, puroi sau cruste galbene), dacă simptomele nu se ameliorează, în ciuda tratamentului de acasă, sau dacă ai febră.

Un medic dermatolog poate diagnostica și prescrie tratament pentru eczeme.

Pentru ca acesta să înțeleagă mai bine afecțiunea de care suferi, poate fi de ajutor să ții un jurnal pentru identificarea factorilor declanșatori ai eczemei. Printre informațiile pe care le poți include în jurnal se numără:

Eczema: tratament

Pentru tratarea eczemei, medicul dermatolog poate recomanda diferite medicamente și tratamente:

Totodată, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a evita apariția eczemei sau reducerea simptomatologiei. Printre acestea se numără:

Cremele, unguentele și emolienții contribuie la hidratarea pielii, însă este important să alegi produsele adecvate.

Se spune că cele mai bune emoliente, pentru a realiza o hidratare bună, ar trebui să conțină toate cele 3 generații de agenți de hidratare:

Printre produsele Ivatherm pe care le poți folosi pentru îngrijirea pielii cu dermatită atopică, după tratamentele medicamentoase, se numără:

Identificarea factorilor declanșatori sau a celor care pot agrava afecțiunea și evitarea acestora reprezintă una dintre măsurile de prevenție eficiente. Printre factorii care pot înrăutăți reacția pielii se numără transpirația, stresul, obezitatea, săpunurile, detergenții, praful și polenul.

Sugarii și copiii pot avea reacții în urma consumului anumitor alimente, printre care ouă, soia și grâu. Identificarea unor potențiale alergii cauzate de alimente este o măsură importantă.

Limitarea băilor la 10-15 minute este o măsură benefică. De asemenea, folosirea apei calde, în locul celei fierbinți, contribuie la ținerea sub control a eczemei.

Alege săpunuri blânde. Săpunurile cu deodorant și cele antibacteriene pot îndepărta mai mult din uleiurile naturale și astfel pielea va deveni uscată.

Usucă pielea cu atenție. După baie, șterge ușor pielea cu un prosop moale și aplică cremă hidratantă în timp ce pielea este încă umedă.

Eczema: complicații

Eczema nu este contagioasă și nici nu pune viața în pericol. Însă, în anumite cazuri, eczema poate duce la complicații.

Astmul și rinita alergică

Uneori, eczema precede aceste afecțiuni. Peste jumătate dintre copiii cu dermatită atopică dezvoltă astm și rinită alergică până la vârsta de 13 ani.

Mâncărime cronică, piele solzoasă

Neurodermatita debutează cu prurit. În momentul în care scarpini zona afectată, mâncărimea crește în intensitate. Această problemă poate face ca pielea afectată să devină decolorată, groasă și aspră.

Infecții ale pielii

Scărpinatul repetitiv care deteriorează pielea poate provoca crăpături și leziuni deschise. Din acest motiv, crește riscul de infecții cu bacterii și virusuri, inclusiv virusul herpes simplex.

Probleme cu somnul

Mâncărimea frecventă și nevoia permanentă de scărpinare pot afecta calitatea somnului.

Așadar, eczema este o afecțiune cronică, ce poate fi ținută sub control printr-o îngrijire minuțioasă a pielii și evitarea factorilor declanșatori.

Exit mobile version