Ivatherm

Cum să identifici și să tratezi alergiile

Cum să tratezi alergiile

Alergiile sunt reacții ale organismului la substanțe care, în mod normal, sunt inofensive. Manifestările alergiilor variază de la ușoare, care creează doar disconfort, până la grave, care pot pune viața în pericol.

Pielea roșie, cu umflături și mâncărimi reprezintă semne ale unei reacții alergice. Erupțiile cutanate pot fi cauzate de mulți factori, inclusiv expunerea la anumite plante (iederă otrăvitoare, de exemplu), consumul anumitor alimente ori un tratament medicamentos. Dermatita de contact și urticaria sunt două dintre afecțiunile rezultate în urma unei alergii.

Alergiile reprezintă o problemă de sănătate comună, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși pot părea un simplu inconvenient, alergiile pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane.

Ce sunt alergiile și ce este reacția alergică?

Sistemul imunitar este responsabil pentru apărarea organismului împotriva bacteriilor și a virusurilor. În unele cazuri, sistemul imunitar apără împotriva unor substanțe care, de obicei, nu reprezintă o amenințare pentru corpul uman. Unele dintre aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de alergeni și, atunci când organismul vine în contact cu ele, provoacă o reacție alergică.

Așadar, alergiile reprezintă reacția organismului la o proteină străină. Pentru majoritatea populației, aceste proteine (alergeni) sunt inofensive. Cu toate acestea, când o persoană are o alergie la o anumită proteină, sistemul de apărare al organismului, respectiv sistemul imunitar, reacționează la prezența acesteia în corp.

O reacție alergică este modul în care organismul răspunde la un alergen. Când o persoană sensibilă este expusă la un alergen, anticorpul denumit Imunoglobulina E (IgE) este produs rapid, după expunerea inițială, iar nivelurile crescute declanșează o reacție alergică. Severitatea reacției alergice și simptomele asociate fiecărui episod pot varia de la înroșirea localizată și mâncărimea pielii la manifestări respiratorii, vărsături și diaree, iar în unele cazuri la anafilaxie, care poate pune viața în pericol.

Anticorpii formați în urma contactului cu alergenii încearcă eliminarea acestora prin transportul către mastocite. În acest moment, se declanșează eliberarea de histamina. Histamina este un mediator chimic, eliberat de mastocite ca răspuns la pătrunderea în organism a unui corp străin, cum ar fi un virus, o bacterie sau un alergen. Histamina poate fi, de asemenea, eliberată ca răspuns la deteriorarea țesuturilor, cauzată de toxine.

Prima dată când o persoană este expusă la un alergen, este posibil să nu aibă o reacție alergică. Adesea, este nevoie să treacă o perioadă pentru ca sistemul imunitar să devină sensibil la substanța respectivă.

În timp, sistemul imunitar învață să recunoască alergenul. Pe măsură ce face acest lucru, începe să producă anticorpi pentru a-l ataca, atunci când are loc expunerea, proces care poartă numele de sensibilizare.

Persoanele sub 18 ani și cele cu un istoric personal sau familial de astm sau alergii sunt mai predispuse la a avea o reacție alergică.

Ce provoacă o reacție alergică?

Cercetătorii nu au identificat încă motivele pentru care unii oameni suferă de alergii, în vreme ce alții, nu.

Deși motivele pentru care apar alergiile sunt neclare, se știe că unele substanțe au un risc mai mare de a produce o reacție alergică. Printre aceste substanțe sau factori declanșatori se numără:

Cele mai comune simptome ale alergiilor

Simptomele unei reacții alergice pot varia de la ușoare la severe. Expunerea pentru prima dată la un alergen poate provoca simptome ușoare. Manifestările se pot înrăutăți la contactul repetat cu alergenul.

Simptomele unei reacții alergice ușoare pot include:

Reacțiile alergice severe (de obicei la alimente, înțepături de insecte și medicamente) pot provoca următoarele simptome:

O reacție alergică severă și bruscă, denumită anafilaxie, se poate dezvolta la doar câteva secunde după expunerea la un alergen. Acest tip de reacție are ca rezultat simptome care pun viața în pericol. Este caz de urgență majoră. Semnele anafilaxiei includ:

Recent, cercetătorii au arătat că sistemul nervos joacă un rol cheie în reacțiile alergice severe și uneori mortale (anafilaxie).

Simptomele alergiilor, care depind de factorul declanșator, pot afecta căile respiratorii, sinusurile, pielea și sistemul digestiv.

Rinita alergica sau „febra fânului“ se poate manifesta prin:

O alergie alimentară poate provoca:

O alergie la înțepăturile de insecte poate provoca:

O alergie la medicamente se poate manifesta prin:

Dermatita de contact poate provoca:

Cum sunt diagnosticate alergiile?

Dacă simptomele durează mai mult de o săptămână sau revin în anumite perioade ale anului, este necesar un consult medical de către un alergolog.

În primă fază, medicul va efectua un examen fizic și vă face o anamneză (o serie de informații, cu precădere despre istoricul de sănătate, pe care medicul le obține de la pacient).

Pentru a determina cu precizie ce anume cauzează reacția alergică, se pot face și câteva teste specifice.

Test alergologic cutanat – ajută la identificarea alergenilor care provoacă simptomele de alergie. În timpul acestui test, pielea este expusă acțiunii unor alergeni și apoi sunt observate semnele unei reacții alergice locale. Un test cutanat este eficient pentru diagnosticarea alergiilor alimentare, alergiilor la mucegai, polen și păr de animale, alergiilor la medicamente, alergiilor la venin, precum și a dermatitei de contact alergică.

Test de sânge – evaluează anticorpii IgE pe care sistemul imunitar îi produce împotriva unei proteine specifice. Este un test rapid și simplu, un test de confirmare a unei reacții alergice prezente în organism.

Test de eliminare – este util în diagnosticarea alergiilor alimentare. Acesta presupune eliminarea unui aliment din dietă timp de câteva săptămâni și urmărirea cu atenție a simptomelor atunci când acel produs este reintrodus în alimentație.

Testele genetice sunt, mai nou, introduse în medicina modernă.

Tratamentul și gestionarea alergiilor

Cel mai bun mod de a gestiona o alergie este de a evita alergenul, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. În aceste cazuri, tratamentul medical poate fi de ajutor.

Tratarea alergiilor cu ajutorul medicamentelor

Medicamentele nu vor vindeca o alergie, dar pot ajuta la gestionarea simptomelor unei reacții alergice. Cele mai comune medicamente pentru reacțiile alergice sunt:

Prevenirea reacțiilor alergice

Nu există nicio modalitate de a vindeca o alergie, dar este posibil ca o reacție alergică să fie prevenită.

Cei care sunt expuși riscului unei reacții alergice ar trebui:

Adaugă în rutina zilnică:

Cicaderm Cremă Barieră cu Mimosa Tenuiflora formează o barieră protectoare pentru piele împotriva factorilor poluanți, iritanți și alergeni. De cele mai multe ori, dermatita de contact provocată de contactul repetat cu substanțe cum sunt detergenții este însoțită de piele foarte uscată și fragilizată. Filmexel este un activ prezent în Crema Barieră Cicaderm care restabilește integritatea pielii, calmează și asigură confortul pielii pe termen lung. Astfel, Cicaderm Cremă Barieră cu Mimosa Tenuiflora previne și reduce riscul de a dezvolta dermatită de contact.

Alergiile sunt mai mult decât o simplă neplăcere, ele pot avea un impact semnificativ asupra vieții. Înțelegerea cauzelor, a simptomelor și a tratamentelor disponibile reprezintă primul pas în gestionarea eficientă a alergiilor. Cu ajutorul unor strategii adecvate, impactul alergiilor poate fi minimizat.

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8610-allergies

https://www.nhs.uk/conditions/allergies/

https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/skin-allergy/

https://www.healthline.com/health/allergies/allergic-reaction#prevention

https://www.medicalnewstoday.com/articles/264419#what-are-they

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5505471/

https://www.webmd.com/allergies/allergic-reaction-causes

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/unexpected-role-nervous-system-anaphylaxis

Exit mobile version