Celulita: cauze, manifestări, prevenție și tratament

Celulita: cauze, manifestări, prevenție și tratament


Celulita este o afecțiune a pielii foarte comună, care se împarte în două mari categorii. Pe de o parte, celulita infecțioasă este cauzată de o bacterie ce pătrunde în straturile profunde ale pielii și poate pune viața în pericol, dacă nu este tratată corespunzător. Pe de altă parte, există forma comună a celulitei, care nu afectează starea de sănătate, dar poate avea efecte negative asupra stimei de sine.

Această problemă dermatologică, celulita comună, despre care vom vorbi în acest articol, apare, cu precădere, în zonele cu depozite de grăsime subiacente, respectiv fese și coapse. Drept urmare, aspectul pielii devine unul neuniform, asemănător cu cel al cojii de portocală.

Oricine poate avea celulită la un moment dat în viață, însă femeile sunt mai predispuse riscului, mai ales în perioadele în care au loc schimbări hormonale în organism. Cu toate că nu este cunoscută cauza exactă a celulitei, au fost identificați anumiți factori de risc. Ținând cont de aceștia, pot fi stabilite unele metode de prevenție a celulitei.

Celulita

Ce este celulita?

Celulita este o afecțiune dermatologică ce poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Este mai frecventă însă în rândul femeilor: între 80% și 90% dintre femei au celulită, însă mai puțin de 10% dintre bărbați se confruntă cu această problemă.

Genetica, sexul, vârsta, cantitatea de grăsime corporală și grosimea pielii determină cât de mare este suprafața corpului afectată de celulită, precum și cât de vizibilă este aceasta. Pielea își pierde elasticitatea, odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate face ca celulita să devină mai evidentă. De asemenea, creșterea în greutate poate determina un aspect al celulitei mai proeminent.

Deși persoanele cu o greutate corporală ridicată (supraponderale, obeze) au celulită pronunțată, nu este neobișnuit ca persoanele foarte slabe să dezvolte celulită.

Printre cele mai afectate zone din cauza celulitei se numără:

  • șoldurile;
  • coapsele;
  • fesele;
  • abdomenul;
  • sânii;
  • partea superioară a brațelor.
Celulita picioare

Semne specifice celulitei

În cazul celulitei, pielea pare să aibă gropițe sau denivelări. Când e vorba de o formă ușoară a celulitei, aspectul inestetic apare doar atunci când pielea din zonele afectate este ciupită. Pe de altă parte, celulita severă face ca pielea să pară ridată și să aibă denivelări în permanență.

În funcție de stadiul de dezvoltare, celulita este împărțită în patru grade:

  • Gradul I – semnele celulitei nu sunt vizibile, dar au loc schimbări la nivel epidermic;
  • Gradul II – celulita nu este vizibilă când pielea este în repaus, dar devine evidentă când pielea este comprimată sau mușchii sunt contractați;
  • Gradul III – celulita este vizibilă când pielea este în repaus;
  • Gradul IV – semnele celulitei sunt severe, apar denivelări la nivelul pielii.
Cum arata celulita

De ce apare celulita: cauze și factori de risc

Cauza exactă a celulitei este necunoscută, dar această problemă cutanată apare atunci când există o acumulare de grăsime sub piele.

Celulita se formează când benzile fibroase care conectează pielea de mușchiul subiacent se strâng neregulat. Această adunare trage pielea în jos, iar stratul normal de grăsime de sub piele iese la suprafață. Din acest motiv, pielea capătă un aspect încrețit, noduros, ca de coajă de portocală.

Totodată, nu este cunoscut încă motivul pentru care femeile sunt mai afectate de această problemă estetică, în comparație cu bărbații. Există mai multe teorii care au fost dezbătute. Una dintr ele susține că estrogenul sau hormonul sexual feminin este responsabil de apariția celulitei. Când ovarele eliberează mai mulți hormoni sexuali (în timpul adolescenței sau sarcinii), riscul de apariție a celulitei este mai mare.

Estrogenul joacă un rol important în reglarea nivelului de grăsime, făcând ca aceasta să se acumuleze, în mod natural, la nivelul sânilor, coapselor și feselor.

Pe de altă parte, testosteronul, principalul hormon masculin, are efectul opus: arde grăsimile. Mulți dintre bărbații care au celulită au niveluri anormal de mici ale testosteronului sau niveluri ridicate de estrogen, din cauza unor afecțiuni medicale.

Cât de vizibilă este celulita depinde de mai mulți factori, printre care genele, procentul de grăsime corporală și vârsta. Totodată, structura și textura pielii, tipul de corp, precum și tonusul muscular influențează aspectul celulitei. Însă, oricine poate avea celulită, indiferent dacă este subponderal, normoponderal sau supraponderal.

Există, într-adevăr, câțiva factori de risc când vine vorba despre celulită:

  • hormonii;
  • sarcina;
  • alimentația nesănătoasă;
  • inactivitatea;
  • metabolismul lent;
  • creșterea în greutate;
  • stilul de viață nesănătos;
  • acumularea de toxine;
  • deshidratarea;
  • genetica;
  • procesul natural de îmbătrânire.

Așadar, celulita este mult mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților. Cele mai multe femei dezvoltă celulită după pubertate. Celulita este, de asemenea, mai frecventă odată cu îmbătrânirea, când pielea își pierde elasticitatea. Creșterea în greutate poate face celulita mai vizibilă, dar și persoanele slabe pot suferi de această problemă.

Remedii celulita

Tratament celulită

Celulita este ușor de recunoscut, așa că nu este neapărat nevoie de un medic dermatolog pentru a stabili un diagnostic. Cu toate acestea, un specialist poate oferi informații importante în privința opțiunilor de tratament.

Nu există o modalitate 100% eficientă de a reduce celulita, dar anumite tratamente și proceduri medicale s-au dovedit a fi promițătoare.

Există o serie de abordări pentru a îmbunătăți aspectul celulitei. Unele studii indică faptul că o combinație de tratamente poate produce cele mai satisfăcătoare rezultate.

Tratamente dermatologice pentru celulită

Unele produse aplicate local pot contribui la reducerea vizibilității celulitei, însă nu întotdeauna efectele lor sunt de lungă durată. Pentru rezultate bune, este indicată aplicare topică a produsului în fiecare zi. Produsele care conțin ingrediente care stimulează sinteza colagenului și împiedică formarea unor noi depozite de grăsimi, precum Centella Asiatica și Scopariane, s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente.

Un astfel de produs este Resveratrox Forte Cremă anticelulită. Are efect intens de reducere a stratului lipidic de pe coapse, fese și abdomen, determină reducerea semnificativă a aspectului de coajă de portocală și remodelarea siluetei. În urma utilizării, pielea devine netedă, fermă și elastică. Produsul poate fi folosit inclusiv de femeile gravide și de persoanele cu fragilitate capilară.

Proceduri medicale pentru celulită

Unele proceduri pentru ameliorarea aspectului celulitei pot fi realizate doar de către medici specialiști. Printre acestea se numără:

  • Criolipoliza este o procedură noninvazivă, care îndepărtează celulita prin înghețarea celulelor adipoase de sub piele. Drept urmare, celulele adipoase se rup, iar conținutul lor (grăsimile) este absorbit de organism. Sunt necesare mai multe tratamente pentru a dizolva un centimetru de grăsime și poate fi nevoie de trei până la patru luni de tratament pentru a observa o reducere vizibilă a celulitei.
  • Terapia cu ultrasunete reprezintă o procedură noninvazivă, care utilizează unde sonore pentru a viza și elimina grăsimea. Rezultatele durează două sau trei luni, iar specialiștii recomandă combinarea terapiei cu ultrasunete cu un alt tratament pentru celulită.
  • Tratamentul cu laser și radiofrecvență folosește masajul tisular într-o combinație de tehnologii cu radiofrecvență, lumină infraroșie și energie laser cu diode, pentru a trata celulita. Această abordare reduce aspectul celulitei timp de șase luni până la un an.
  • Liposucția asistată de laser este o procedură prin care sunt eliminate cantități mici de grăsime.

O altă modalitate prin care poate fi ameliorat aspectul celulitei este prin masaj. Această procedură îmbunătățește fluxul sangvin și îndepărtează excesul de lichid, ceea ce poate face ca celulita să fie mai puțin vizibilă pentru o perioadă.

Celulita barbati

Celulita: prevenție

Cu toate că celulita nu este cauzată de alimentație, un stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta această afecțiune. Adoptarea unei diete echilibrate, constând în fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine slabe, este una dintre modalitățile prin care poate fi prevenită celulita. Persoanele care consumă prea multe grăsimi, carbohidrați și sare și prea puține alimente bogate în fibre sunt mai predispuse riscului de a dezvolta celulită.

Totodată, alimentația este un punct de plecare și pentru ameliorarea simptomelor acestei probleme inestetice. O dietă sănătoasă, combinată cu tratamente aplicate local sau proceduri medicale, poate contribui la îmbunătățirea aspectului pielii.

Pierderea în greutate este o altă modalitate prin care poate fi prevenită celulita ori poate fi ameliorat aspectul acesteia. Tonifierea musculară și un indice de masă corporală corespunzător sunt indicate pentru a scăpa de această problemă.

Totodată, viciile pot fi responsabile pentru apariția celulitei. De pildă, fumatul afectează fluxul sangvin, ceea ce poate face ca celulita de pe brațe, coapse și fese să fie mai vizibilă.

Nu în ultimul rând, activitatea fizică este importantă. Exercițiile care tonifică mușchii pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii afectate. De asemenea, influențează circulația sangvină și drenajul limfatic. De la yoga, pilates și aerobic până la înot, ciclism și dans, fiecare activitate fizică poate reprezenta o soluție pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor celulitei.

În concluzie, celulita comună este o problemă dermatologică de ordin estetic, ce nu afectează sănătatea, dar poate altera stima de sine, din cauza deteriorării aspectului pielii. Deși cauza celulitei nu este cunoscută, aspectul pielii afectate poate fi ameliorat, datorită unei combinații de exerciții fizice, alimentație și tratamente.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.