Ivatherm

Ce sunt petele pigmentare și cum pot fi prevenite

Ce sunt petele pigmentare si cum pot fi prevenite

Pigmentarea se datorează cantității de melanină din organism, un pigment natural care conferă pielii, părului și ochilor culoarea lor unică. Pielea poate deveni mai întunecată sau mai luminoasă, ca urmare a modificărilor în producția de melanină. Acestea sunt determinate de anumiți factori, printre care genetica, unele afecțiuni ale pielii (acneea) și expunerea la soare.

Ce sunt petele pigmentare?

Hiperpigmentarea se caracterizează prin apariția unor pete închise la culoare din cauza înaintării în vârstă ori a expunerii prelungite la soare. Petele pigmentare pot apărea sunt forma unor puncte mici, răspândite pe zone mici, sau pot acoperi suprafețe mari ale corpului.

Cu toate că hiperpigmentarea nu este dăunătoare, poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale.

Tipuri de pete pigmentare

Există mai multe tipuri de pete pigmentare, însă trei dintre ele sunt mai frecvente.

Melasma

Melasma este cauzată de modificările hormonale și este mai frecventă în rândul femeilor însărcinate. Zonele hiperpigmentate sunt extinse și pot apărea pe orice porțiune a corpului, dar se dezvoltă cu precădere pe abdomen și pe față.

Petele cauzate de soare

Denumite și lentigine solare (pete de soare) sau lentigine senile (pete de vârstă), acestea sunt cauzate de razele ultraviolete ca urmare a expunerii excesive la soare, vreme de mai mulți ani. În general, se dezvoltă pe zonele care sunt cel mai adesea afectate de razele ultraviolete, respectiv mâinile și fața.

Hiperpigmentarea postinflamatorie

Acest tip de pete pigmentare este rezultatul unei răni sau a unei inflamații a pielii. O cauză comună a hiperpigmentării postinflamatorie este acneea.

Care sunt cauzele apariției petelor pigmentare?

Nuanța pielii este rezultatul unui proces complex, în timpul căruia celule speciale din epiderm, numite melanocite, produc melanină. Aceasta este stocată în organite (miniorgane ale celulei) numite melanozomi. Variațiile de culoare a pielii depind de cantitatea, dimensiunea și funcționarea acestor mici producători de melanină.

Cum poate fi evitată hiperpigmentarea

Deși petele pigmentare sunt inofensive și nu pun în pericol viața, ele pot fi inestetice. Există o serie de metode posibile de tratament și remedii care pot ameliora aspectul hiperpigmentării, dar și o serie de măsuri care pot preveni apariția petelor pe piele.

Evitarea expunerii la soare

Folosirea unor produse cosmetice cu factor de protecție solară SPF 30 sau mai mare protejează pielea și împiedica accentuarea simptomelor hiperpigmentării. Produsele pentru protecție împotriva razelor ultraviolete trebuie folosite zilnic, indiferent de anotimp. Crema trebuie aplicată după fiecare două ore, dacă petreci mult timp în bătaia soarelui, cu atât mai mult dacă desfășori activități intense și transpiri sau înoți.

Evitarea inflamațiilor

Traumele cutanate, precum acneea, eczema, ciupiturile de insecte, tăieturile și zgârieturile, pot declanșa o reacție inflamatorie. La rândul său, inflamația accentuează producția celulară de melanină. Așadar, evită scărpinarea zonelor afectate, astfel încât rezultatul să nu fie o pată întunecată rămasă pe piele după vindecare rănii.

Folosirea produselor cosmetice destinate pielii cu hiperpigmentare

Ingredientele cosmetice folosite au două mecanisme de acțiune: scăderea numărului de melanocite și inhibiția transportului melaninei de la melanocite la suprafața pielii prin inhibiție enzimatică. Et-VC™ este un derivat stabil de Vitamina C, un agent de depigmentare cu efect antiîmbătrânire, care promovează luminozitatea pielii. De asemenea, niacinamida, care este o formă a vitaminei B3, inhibă transferul de melanină și reduce semnificativ petele maronii. Aceste ingrediente, alături de extractul de cimbru, extractul de Licorice sau lemn dulce, se găsesc în produsele din gama Ivawhite, destinate persoanelor cu pielea sensibilă cu hiperpigmentare.

Ivawhite Cremă depigmentantă crește luminozitatea și netezește pielea sensibilă cu hiperpigmentare și pete întunecate, reduce numărul, dimensiunea și intensitatea culorii petelor de vârstă și petelor solare, melasmei și hiperpigmentarii postinflamatorii.

Ivawhite Ser depigmentant intensiv uniformizează și îmbunătățește strălucirea și radianța feței, stimulează dispariția petelor hiperpigmentare și previne reapariția lor.

Studiile clinice pe pacienți care au utilizat cele doua produse Ivawhite, timp de 57 zile, au arătat o scădere a indicelui melanic pana la 28%. Produsele sunt prescrise sau recomandate de medicii dermatologi și se vând exclusiv în farmacii.

Petele pigmentare: tratament

Există mai multe opțiuni pentru tratarea petelor pigmentare.

Cremele de iluminare

Acestea sunt tratamente fără prescripție medicală, care, datorită ingredientelor din compoziția lor (niacinamidă, N-acetil-glucozamină etc), ajută la reducerea intensității petelor maronii de pe corp. De obicei, se recomandă aplicarea lor o dată sau de două ori pe zi, pentru a susține iluminarea pielii. De asemenea, tratamentele topice pentru iluminare vin și sub formă de gel sau serumuri. Produsele pentru iluminare funcționează cel mai bine pentru melasmă sau petele cauzate de soare.

Alfa și beta-hidroxi acizii pentru ten

Acizii pentru ten contribuie la exfolierea sau eliminarea stratului superior al pielii. Ori de câte ori pielea este exfoliată, apar celule noi care le înlocuiesc pe cele vechi. Procesul ajută la uniformizarea nuanței pielii. Printre acizii benefici pentru ten se numără acidul L-ascorbic (o formă a vitaminei C), acidul glicolic, acidul salicilic și acidul azelaic. Acizii pentru ten funcționează bine în cazul hiperpigmentării ușoare pe nuanțele mai deschise ale pielii.

Retinolul

Derivați din vitamina A, retinoizii se numără printre cele mai cunoscute ingrediente folosite pentru îngrijirea pielii. Structura lor moleculară mică le permite să pătrundă adânc în piele și să trateze straturile de sub epidermă. Deși retinoizii sunt mai des utilizați pentru a trata ridurile, aceștia sunt benefici și pentru hiperpigmentare, cu precădere în rândul persoanelor cu tenul mai deschis. Atenție însă la contraindicații conform recomandărilor medicului dermatolog. Potențialul alergenic al retinolului este ridicat.

Terapia cu laser

În terapia cu laser sunt folosite fascicule de lumină țintite pentru a reduce petele pigmentare. Există două tipuri de lasere: ablative și non-ablative. Laserele ablative sunt cele mai intense și implică îndepărtarea straturilor de piele. Procedurile non-ablative, pe de altă parte, vizează dermul pentru a contribui la creșterea producției de colagen.

Laserele ablative sunt mai eficiente, dar pot avea efecte secundare, cum ar fi sensibilizarea în exces a pielii. Însă, ambele asigura reînnoirea celulară.

Hiperpigmentarea nu este o afecțiune cutanată care să pună în pericol viața, dar poate fi deranjantă, din cauza aspectului inestetic. Razele ultraviolete sunt responsabile cu apariția petelor pigmentare, odată cu înaintarea în vârstă, de aceea evitarea expunerii la soare reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru prevenirea acestei probleme dermatologice.

Exit mobile version