Ivatherm

Ce sunt flavonoidele și ce rol au în menținerea sănătății pielii?

Ce sunt flavonoidele si ce rol au

Flavonoidele sunt compuși vegetali, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Le găsim în legume și fructe, mai ales în cele de culoare roșie. Totodată, flavonoidele sunt utilizate în produsele cosmetice, în special datorită proprietăților antioxidante și calmante pe care le au.

Ce sunt flavonoidele?

Flavonoidele sunt fitonutrienți larg răspândiți în regnul vegetal. Plantele folosesc acești compuși pentru propria lor creștere. Flavonoidele ajută plantele să atragă polenizatori și să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, dau fructelor și legumelor culorile specifice.

Flavonoidele nu sunt cu adevărat digerate sau absorbite la fel ca alți nutrienți, cum ar fi proteinele sau carbohidrații. În schimb, bacteriile intestinale descompun flavonoidele și organismul profită de proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale acestora.

Principalele surse alimentare de flavonoide sunt:

Au fost identificate peste 6.000 de tipuri diferite de flavonoide, acestea fiind grupate în subclase, în funcție de structura lor chimică și de modul în care sunt descompuse. Culoarea alimentelor oferă un indiciu despre subgrupul de flavonoide pe care acestea îl conțin.

Cercetările au arătat că flavonoidele au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antialergice și antivirale. Cercetătorii sunt de părere că o dietă bogată în flavonoide ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer. Totodată, acești fitonutrienți au fost asociați cu îmbunătățirea funcției cognitive.

Există șase clase principale de flavonoide:

Potrivit specialiștilor, nu există o valoare zilnică stabilită pentru flavonoide, însă cercetările arată că un aport mai mare de flavonoide poate avea beneficii pentru sănătate, iar consumul unei diete bogate în alimente care conțin flavonoide este, în general, recomandat pentru sănătatea și bunăstarea generală. Cantitatea de flavonoide necesară poate varia în funcție de factori ca: vârsta, sexul și starea generală de sănătate.

Beneficiile flavonoidelor pentru sănătatea pielii

Cercetările au arătat că flavonoidele oferă o serie de beneficii pentru sănătate:

Pe lângă beneficiile pe care flavonoidele le au pentru sănătatea generală, acești compuși vegetali sunt extrem de eficienți și pentru sănătatea pielii. În produsele cosmetice, flavonoidele sunt folosite pentru activitatea lor puternic antioxidantă.

Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi, acele molecule instabile care pot deteriora celulele pielii și pot accelera procesul de îmbătrânire. Prin neutralizarea radicalilor liberi, flavonoidele protejează pielea de stresul oxidativ, reducând apariția liniilor fine, a ridurilor și a altor semne de îmbătrânire.

Flavonoidele oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete

Anumite flavonoide au proprietăți fotoprotectoare. Acești compuși pot ajuta la protejarea pielii împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete, reducând riscul arsurilor solare și al îmbătrânirii pielii în urma expunerii la soare.

Cel puțin cinci studii au analizat efectele aplicării pe piele a unor produse care conțin extract de ceai verde. Mecanismul din spatele acestor cercetări a fost următorul: aplicarea extractului pe piele, expunerea zonei la lumina ultravioletă și apoi evaluarea semnelor de deteriorare UV (înroșirea pielii, markeri crescuți ai inflamației, un număr mai mare de keratinocite deteriorate). Rezultatele au fost benefice, arătând că flavonoidele au efect fotoprotector. Cu toate acestea, se fac în continuare studii, întrucât cele inițiale au fost realizate pe eșantioane mici de subiecți (între 8 și 20 de persoane).

Flavonoidele calmează iritația pielii și reduc roșeața

Flavonoidele au proprietăți antiinflamatoare, care ajută la calmarea pielii iritate și la reducerea roșeții. Astfel, sunt foarte eficiente în rândul persoanelor care au pielea sensibilă, predispusă la rozacee și acnee, deoarece pot ajuta la calmarea inflamației și la prevenirea erupțiilor cutanate.

Flavonoidele contribuie la sinteza colagenului

Flavonoidele joacă un rol important și în sinteza și menținerea nivelului de colagen, principala proteină structurală a pielii, care îi oferă fermitate, rezistență și elasticitate. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de colagen din piele scade, motiv pentru care apar liniile fine, ridurile și petele pigmentare, iar pielea devine flască și ternă.

Unul dintre motivele pentru care nivelul de colagen scade este expunerea prelungită la soare. Datorită proprietăților sale antioxidante, flavonoidele protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete și contribuie la sinteza colagenului, ceea ce ajută la îmbunătățirea texturii pielii.

Flavonoidele ajută la vindecarea rănilor

Anumite flavonoide au proprietăți de vindecare a rănilor, prin susținerea formării de noi vase de sânge și de țesut cutanat. Acest lucru poate fi benefic în tratamentul rănilor minore ale pielii și poate ajuta la reducerea aspectului cicatricilor.

Extractul de ceapă, bogat în flavonoidele quercetină și kaempferol, a fost utilizat pentru a reduce formarea cicatricilor, în special a cicatricilor cheloide.

Flavonoidele în rutina de îngrijire a pielii

Pentru a profita din plin de beneficiile pe care flavonoidele le au asupra pielii, este recomandat să avem o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume cât mai diverse.

De asemenea, încorporarea în rutina zilnică de îngrijire a pielii a unor produse care conțin acești fitonutrienți contribuie la menținerea sănătății cutanate.

Așadar, este bine să optăm pentru produse cosmetice care conțin extract de ceai verde, extract de semințe de struguri, extract de Mimosa Tenuiflora și extract de rădăcină de lemn-dulce, care sunt bogate în flavonoide și au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii:

Produsele din gama Cicaderm, care conțin extract de Mimosa Tenuiflora. Ingredient natural, folosit în produsele dermatocosmetice, datorită proprietăților sale regenerative, extractul de Mimosa Tenuiflora conține flavonoide, care protejează pielea de infecții, ajută la minimizarea pigmentării și la încetinirea îmbătrânirii premature a pielii.

Produsele din gama Ivawhite, care conțin extract de licorice (lemn-dulce). Obținut din rădăcinile plantei Glycyrrhiza glabra, originară din regiunile mediteraneene și din vestul Asiei, licorice conține peste 300 de compuși chimici și flavonoide, care au proprietăți antiinflamatoare, antivirale și antimicrobiene.

Produsele din gama Resveratrox, care conțin Centella Asiatica. Folosit pentru tratarea și calmarea pielii iritate, întrucât este o sursă bogată de substanțe bioactive naturale, flavonoide, acizi fenolici, aminoacizi și zaharuri, extractul de Centella Asiatica este benefic în lupta împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, are activitate antiinflamatoare și sprijină hidratarea stratului cornos și funcția de barieră epidermică.

Prin urmare, flavonoidele sunt compuși vegetali, care se găsesc din abundență în unele dintre cele mai consumate fructe și legume și au numeroase beneficii pentru sănătatea generală și a pielii. Puterea lor antioxidantă și efectele antiinflamatoare fac flavonoidele aliați valoroși și de încredere în menținerea aspectului tineresc al pielii. Atât printr-o dietă echilibrată, cât și printr-o rutină de îngrijire, care să cuprindă produse cu extracte naturale ce au un conținut bogat de flavonoide, putem sprijini sănătatea cutanată.

Exit mobile version