Ivatherm

Ce este factorul de protecție solară și cum este afectată pielea de radiațiile ultraviolete?

Ce este factorul de protectie solara

Timpul petrecut în aer liber, realizând activitățile fizice preferate, reprezintă o modalitate excelentă de a avea un stil de viață sănătos, de a reduce stresul și de a obține necesarul de vitamina D de care organismul are nevoie. Însă, prea multă expunere la soare poate avea efecte negative asupra organismului.

Pericolul imediat al expunerii la razele ultraviolete îl reprezintă arsurile solare, întrucât acestea deteriorează celulele și vasele de sânge. Suferind de leziuni repetate din pricina soarelui, pielea devine uscată, decolorată, pot apărea petele pigmentare și ridurile – două dintre semnele îmbătrânirii pielii.

Însă, cea mai gravă amenințare a expunerii prelungite la soare este cancerul de piele. Specialiștii sunt de părere că aproape toate tipurile de cancere de piele pot fi evitate dacă sunt prevenite expunerile solare.

În acest articol, discutăm despre efectele negative ale radiațiilor ultraviolete asupra tenului, despre factorul de protecție solară și rolul său în protejarea pielii, despre problemele care pot apărea din cauza expunerii prelungite la soare, dar și despre cele mai eficiente metodele de prevenție.

Ce sunt radiațiile ultraviolete?

Radiația ultravioletă (UV) face parte din energia naturală produsă de soare. Pe spectrul electromagnetic, lumina UV are lungimi de undă mai scurte decât lumina vizibilă, astfel încât ochii umani nu pot vedea razele ultraviolete, dar pielea le poate simți.

Razele ultraviolete se împart în trei tipuri: UVA, UVB și UVC. În spectrul UV, există două tipuri de raze care pot deteriora ADN-ul din celulele pielii și pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele:

Cât despre razele UVC, oamenii nu sunt expuși acestora, întrucât stratul de ozon al pământului blochează acest tip de raze.

Gradul de deteriorare a pielii depinde de intensitatea razelor ultraviolete și de perioada în care corpul a fost expus la soare fără protecție.

Efectele razelor ultraviolete asupra pielii

Radiațiile ultraviolete reprezintă principala cauză a dezvoltării a două tipuri comune de cancer de piele: carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase. Tumorile canceroase apar, cu precădere, pe zonele pielii expuse la soare. Descoperite din timp și cu tratamentul potrivit, cele două tipuri de cancer pot fi vindecate.

Totodată, expunerea la razele ultraviolete care provoacă arsuri solare joacă un rol important în dezvoltarea celui mai periculos tip de cancer de piele: melanomul.

Expunerea la razele ultraviolete poate provoca și alte probleme de sănătate:

Unele persoane sunt mai sensibile la efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete. De pildă, persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt mai predispuse să sufere de arsuri solare și să dezvolte diferite tipuri de cancer.

Daunele cauzate de expunerea la razele ultraviolete sunt cumulative și cresc, în timp, riscul de cancer de piele. Cu toate că organismul poate repara o parte dintre celulele pielii deteriorate, procesul nu le poate viza pe toate. Acest ciclu accelerat de distrugere și reparare celulară, combinat cu acțiunea UV asupra ADN-ului, poate favoriza mutațiile și apariția cancerului.

Protecția împotriva razelor UV este importantă pe tot parcursul anului, nu doar în timpul verii. Razele UV sunt prezente și în zilele înnorate și răcoroase, reflectăndu-se pe diferite suprafețe, precum apa, cimentul, nisipul și zăpada.

Razele ultraviolete și vitamina D

Pielea produce vitamina D în mod natural, când este expusă la razele UV de la soare. Producția naturală de vitamina D depinde de mai mulți factori: de la vârstă și culoarea pielii până la gradul de intensitate a luminii soarelui.

Drept urmare, cel mai bun mod de a obține suficientă vitamina D este prin intermediul luminii soarelui, însă este important să fie luate măsuri de protecție a pielii. Specialiștii recomandă expunerea la soare între 15 și 20 de minute după-amiaza, când razele ultraviolete nu sunt atât de puternice, iar organismul poate absorbi lumina.

Ce este factorul de protecție solară (SPF)?

Produsele cosmetice care oferă protecție solară prezintă, pe etichetă, un număr de factor de protecție solară (FPS sau SPF), pentru a indica nivelul de protecție împotriva razelor UVB, dar și mențiunea „spectru larg de acoperire“, ceea ce înseamnă că au în componența lor ingrediente care pot proteja pielea de razele UVA.

Valoarea factorului de protectie solară indică gradul de protecție împotriva razelor ultraviolete, având în vedere timpul necesar pentru ca razele UVB să „spargă“ protecția solară și să determine înroșirea pielii, în comparație cu timpul necesar atunci când nu există protecție solară.

Fiind un indicator pentru timpul de expunere la soare, factorul de protecție solară reduce viteza arsurilor solare de atâtea ori cât indică valoarea sa. Așadar, folosind un produs cu factor de protecție solară SPF 30, ar fi de 30 de ori mai greu ca pielea să se înroșească decât dacă n-ar fi aplicată protecție solară.

Valoarea SPF se calculează împărțind doza de radiație solară necesară pentru a provoca arsuri solare când pielea este protejată cu doza necesară pentru a determina arsuri solare când nu există protecție solară.

Produsele cu SPF 15 blochează 93% din razele UVB, cele cu SPF 30 filtrează 97%, cele cu SPF 50 asigura o protecție de 98%.

Tipuri de factor de protecție solară

Produsele cu factor de protecție solară includ ingrediente active, care diminuează riscul ca radiațiile UV ale soarelui să ajungă la piele. Acestea sunt de două tipuri:

Filtrele minerale sunt extrem de eficiente și sunt din ce în ce mai apreciate, în special de cei care practică activități în aer liber, sunt expuși la radiația solară și preferă protecția ridicată, neținând atât de mult cont de aspectul estetic (filtrele minerale pot lăsa urme albe). În special femeile evită să iasă afară cu urme albe pe față și aleg creme de protecție solară cu filtre organice.

De asemenea, filtrele minerale, dar și unele filtre organice, acționează ca o peliculă ocluzivă la suprafața pielii și pot fi comedogenice (adică înfundă porii și cauzează apariția coșurilor). Acest lucru se întâmplă mai ales la persoanele cu piele grasă, cu tendință acneică sau acnee. Din fericire, pentru aceste persoane, au apărut produse cu filtre minerale și/sau organice care nu sunt comedogenice și sunt antistrălucire. Căutați produse light, dry-touch.

Filtrele chimice (organice) sunt, de asemenea, eficiente. Se recomandă mai degrabă asocierea mai multor filtre în concentrații mici, decât 1-2 filtre în concentrație mare. Există combinații ce acționează sinergic și se potențează între ele.

Ambele tipuri de filtre, minerale și organice, au fost testate ca fiind sigure și eficiente. De fapt, multe dintre produsele pentru protecția solară au în componența lor ambele tipuri de ingrediente.

Tipuri de piele și protecția potrivită

Pe lângă intensitatea razelor ultraviolete, există o serie de alți factori care influențează cantitatea de energie solară la care este expusă o persoană, printre care se numără:

Celule specializate, numite melanocite, produc pigmentul melanină, care, pe lângă faptul că determină culoarea pielii, părului și ochilor, protejează parțial ADN-ul de radiațiile UV nocive. Cantitatea de melanină pe care pielea, părul și ochii o pot produce este determinată, în principal, de factorul genetic.

Este recomandat ca factorul de protectie solară să fie ales în funcție de tipul de piele, ținând cont de modul în care razele ultraviolete poate afecta ADN-ul celular:

Așadar, persoanele care au pielea deschisă sunt mai predispuse să absoarbă mai multă energie solară decât cele cu pielea închisă, în aceleași condiții. Cantitatea de protecție solară aplicată influențează și cantitatea de radiație solară absorbită, deoarece mai multă protecție solară are ca rezultat o absorbție mai mică a energiei solare. Cu cât tenul este mai deschis, cu atât factorul de protecție solară ar trebui să fie mai mare.

Cantitatea de cremă de protecție solară este, de asemenea, esențială pentru o bună protecție. Specialiștii recomandă aplicarea pe piele a unei cantități de produs de 2g/cm². Pentru simplificare, ar trebui folosită metoda vârfului de deget. Se aplică o cantitate de cremă, atât cât se stoarce din tub, pornind de la baza falangei spre vârful degetului, adică o cantitate de cremă de 0.5g în cazul unui bărbat și 0.4g în cazul unei femei. Pe fiecare din cele 11 segmente ale corpului trebuie aplicate câte 2 vârfuri de deget de cremă. Cele 11 segmentele sunt:

În ciuda acestui fapt, medicii susțin că oamenii folosesc mult mai puțin, jumătate sau chiar un sfert din cantitatea necesară.

O abordare pragmatică ar fi să folosim jumătate din cantitățile de mai sus, adică doar un singur vârf de deget, dar să reaplicăm un vârf la fiecare 30 de minute.

Frecvența de reînnoire depinde, de asemenea, de perioada de expunere, mai ales dacă faci activități sportive ce presupun transpirație abundentă sau contactul cu apa.

Produsele din gama Sunlight de la Ivatherm protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor ultraviolete:

Pe de altă parte, dacă un produs cu SPF blochează eficient razele UVB, acest lucru nu garantează protecție împotriva razelor UVA. De aceea, este necesară aplicarea unor produse cu spectru larg. Cremele și loțiunile cu spectru larg blochează razele UVA în aceleași proporții în care SPF blochează razele UVB. Protecția UVA este semnalizata pe etichetă cu un cerc ce înconjoară literele UVA.

În acest context, nivelul de protecție UVA trebuie să crească proporțional cu valoarea SPF care indică protecția împotriva UVB. De exemplu, produsele care au un SPF sub 15 nu pot oferi protecție cu spectru larg.

Produsele cu factor de protecție solară se aplică, în mod ideal, cu 30 de minute înainte de expunerea la razele soarelui. Ulterior, la fiecare două ore sau mai des – în cazul anumitor activități – este nevoie de reaplicarea acestora.

Printre activitățile care pot crește nevoia de aplicare a produselor cu factor de protecție solară se numără:

Metode de prevenție împotriva daunelor solare

Pe lângă aplicarea produselor cu factor de protecție solară și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf, există și alte modalități eficiente de prevenire a daunelor cauzate de razele ultraviolete:

Alegerea vestimentației adecvate

Cămășile cu mâneci lungi, precum și pantalonii și fustele lungi pot oferi protecție împotriva razelor UV. De asemenea, articolele vestimentare în culori mai închise pot oferi mai multă protecție decât cele în nuanțe deschise. Totodată, există articole de îmbrăcăminte, certificate conform standardelor internaționale, care oferă protecție UV.

Alegerea accesoriilor vestimentare potrivite

Pentru a avea parte de o protecție ridicată împotriva razelor ultraviolete, este recomandată purtarea pălăriilor cu boruri largi. Țesături precum pânza protejează pielea de razele UV, lăsând-o, totodată, să respire. Pe de altă parte, pălăriile din paie, care lasă lumina soarelui să treacă, nu sunt recomandate.

De asemenea, ochelarii de soare protejează ochii de razele ultraviolete și reduc riscul de a dezvolta probleme oculare. Ochelarii de soare care blochează atât razele UVA, cât și razele UVB oferă cea mai bună protecție.

Adăpostirea la umbră

Riscul de a dezvolta cancer de piele și alte probleme asociate expunerii la soare este mai mic dacă razele ultraviolete sunt blocate. Adăpostirea la umbră, sub o umbrelă sau un copac, este una dintre cele mai eficiente soluții. Însă, folosirea produselor cu factor de protecție solară, a obiectelor vestimentare care protejează pielea (cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi, eșarfe, pălării cu boruri largi) și a ochelarilor de soare este necesară chiar și la umbră.

Atât în sezonul cald, cât și în anotimpurile reci, protejarea pielii de razele ultraviolete reprezintă o necesitate. Pentru a-și putea îndeplini rolul, acela de a proteja organismul de factorii de mediu dăunători, pielea trebuie să rămână sănătoasă. Drept urmare, evitarea expunerii la soare – unul dintre principalii factori de risc pentru apariția unor boli cutanate – reprezintă o măsură esențială pentru protejarea pielii.

Exit mobile version