Ivatherm

Ce este apa termală, cum se folosește și ce beneficii are pentru ten

ce este apa termala cum se foloseste si ce beneficii are pentru ten

Când te duci cu gândul la apa termală, senzațiile de împrospătare și revigorare sunt primele care îți vin în minte. Indiferent dacă ai un stil de viață foarte activ și îți împarți timpul între familie, locul de muncă și prieteni sau dacă ești adepta unui mod de a trăi mai domol și pui accent pe spiritualitate și dezvoltare personală, pielea ta are aceleași nevoi de hidratare și îngrijire. Atunci când îi oferi tenului tău ceea ce îi face bine, te simți mai frumoasă, mai puternică și mai motivată să reușești.

Tocmai de aceea, în cele ce urmează, îți vom povesti despre proprietățile și beneficiile apei termale, despre compoziția acesteia și despre măsura în care îți poate completa rutina de îngrijire a tenului.

Ce este apa termală și de unde provine

Atunci când apa de ploaie străbate pânza freatică la mare adâncime – sute sau chiar mii de kilometri – și „colectează“, în acest traseu, minerale din depozitele în care pătrunde, reapariția ei la suprafață sub forma izvoarelor capătă o nouă formă, mineralizată, bogată în oligoelemente cu proprietăți benefice pentru ten și nu numai.

Un izvor termal apare atunci când apa subterană iese la suprafața pământului datorită încălzirii geotermice. Încălzirea se poate datora fie magmei și activității vulcanice, fie energiei termice a faliilor terestre.

Apa termală conține adesea cantități mari  de minerale dizolvate și poate avea o aciditate foarte scăzută (pH 0.8) sau poate fi alcalină și bogată în dioxid de carbon, minerale carbonice și de siliciu. Unele ape termale pot conține și cantități mari de fier.

Oamenii au folosit apa termală în ultimele două milenii pentru baie și relaxare, iar în ultimii 30-40 de ani, cercetările și utilizarea au urmat direcția terapiilor și a înfrumusețării.

Proprietățile apei termale

În ceea ce privește caracteristicile apei termale, sunt câteva lucruri importante despre care ar trebui să știi:

Proprietățile apei termale se întind de la calmarea pielii iritate la hidratarea în profunzime a acesteia și de la efectele benefice asupra unor afecțiuni precum cele reumatice sau cardiovasculare până la beneficii privind starea de bine și relaxarea.

Compoziția apei termale

Apa termală poate conține o serie de minerale și oligoelemente, care au diferite efecte benefice asupra pielii. Iată care sunt cel mai des întâlnite dintre acestea și cum influențează sănătatea și frumusețea pielii:

Apa termală Herculane care intră în componența produselor cosmetice Ivatherm izvorăște de la Băile Herculane și străbate o distanță de 2000 m până la suprafața pământului. Are efect antiinflamator, cicatrizant și calmant, conține minerale cu efect anti-aging precum manganul, dar are și un rol antiiritant, datorită zincului din compoziția sa.

Apa termală din compoziția produselor Ivatherm calmează pielea sensibilă, iritată, alergică sau intolerantă. Pentru că vine de la mare adâncime, din inima muntelui, caldă la 45 grade, este foarte pură, fără poluanți urbani și industriali.

Beneficiile apei termale asupra pielii

Datorită componentelor sale minerale, apa termală are o serie de beneficii asupra pielii și este utilizată în rutina de îngrijire zilnică în diferite etape, de la împrospătarea de dimineață până la fixarea machiajului. Iată care sunt beneficiile apei termale și de ce aceasta îți poate desăvârși rutina de îngrijire a tenului:

Hidratare

Apa termală și factorul natural de hidratare al pielii (NMH) au în comun o serie de minerale, precum: calciu, sodiu, potasiu sau magneziu. Aceste minerale contribuie la hidratarea pielii, iar acesta este motivul pentru care apa termală este hidratantă atât folosită ca atare, sub forma sprayurilor cu pulverizator, cât și inclusă în alte produse cosmetice precum crema hidratantă, serumul de față, loțiunile sau balsamurile.

Calmare

Datorită sărurilor minerale pe care le conține, apa termală este un remediu eficient pentru pielea iritată, alergică sau care prezintă leziuni superficiale cauzate de factori externi precum poluarea sau impuritățile din mediu. Apa termală poate fi folosită după exfoliere sau după epilare, pentru calmarea pielii.

Diminuarea efectelor arsurilor solare

Datorită mineralelor pe care le conține, apa termală calmează arsurile solare provocate de expunerea prelungită la ultraviolete. Are acțiune cicatrizantă, hidratantă și de calmare, atunci când este utilizată pe pielea care a suferit din cauza acțiunii nocive a radiațiilor ultraviolete UVA și UVB.

Uniformizarea aspectului pielii

Datorită efectului calmant, apa termală uniformizează textura și nuanța pielii. Totodată, aceasta conferă strălucire tenului și îi asigură un aspect sănătos și luminos.

Revigorarea tenului și redarea elasticității

Apa termală împrospătează tenul și îi redă elasticitatea într-un timp scurt. Folosește-o în diminețile când aspectul „cutelor“ pielii, cauzate de poziția de somn, este mai pregnant și vei observa cum, în doar câteva minute, tenul devine mai neted și își recapătă forma.

Acțiune antioxidantă

Datorită conținutului bogat de seleniu, apa termală poate avea un efect benefic în ceea ce privește formarea radicalilor liberi, generând schimbări la nivelul activității enzimelor pielii. Acțiunea antioxidantă rezultă, deci, din proprietățile ingredientelor pe care apa termală le conține.

Utilizările apei termale

Există ape termale destinate uzului extern – cum sunt cele deja cunoscute pentru turismul balnear, dar și ape termale care pot fi consumate (băute) în cure, datorită proprietăților pe care le au. Bineînțeles, caracteristicile și compoziția sunt foarte importante când vine vorba despre utilizarea apei termale.

Administrarea internă a apelor termale

Apa termală poate fi băută, la recomandarea și sub îndrumarea și supravegherea medicului, ca remediu complementar în tratarea mai multor afecțiuni. Administrarea internă a apei termale poate fi o soluție pentru:

Apa termală mai poate fi recomandată ca remediu pentru manifestările afecțiunilor osteoarticulare degenerative, pentru ale celor neurologice, dar și pentru sechele posttraumatice, având efecte benefice asupra articulațiilor și sistemului muscular.

Utilizarea externă a apei termale

Apa termală se folosește extern fie ca băi termale, fie ca produs cosmetic de sine stătător sau ingredient din componența cremelor sau a loțiunilor.

Băile termale

Băile termale sunt recomandate pentru tratarea manifestărilor unor afecțiuni reumatice, precum coxartroza și gonartroza, sau ca remedii pentru durerile postoperatorii și posttraumatice. Acestea pot fi eficiente și în reducerea simptomelor asociate poliartritei, spondilozei și artritei. Durerile locale ce însoțesc diagnostice precum cel de torticolis pot fi, de asemenea, ameliorate cu ajutorul apelor termale. Datorită plajei mari de afecțiuni pentru care sunt indicate băile termale, turismul balnear câștigă tot mai multă popularitate în întreaga lume.

Apa termală și afecțiunile pielii

Apa termală este indicată și în tratarea afecțiunilor pielii. Acneea, psoriazisul și eczema sunt câteva dintre ele. Mineralele și oligoelementele prezente în apa termală au efecte benefice pentru pielea atopică, dar și în cazul dermatitei și a alergiilor cutanate. Afecțiunile inflamatorii ale pielii și cele care se manifestă prin prurit, leziuni cutanate, roșeață sau îngroșarea straturilor superficiale ale pielii se pot remedia, în timp, cu ajutorul curelor cu apă termală.

Apa termală poate fi folosită în siguranță la orice vârstă. Aceasta este adesea indicată în tratarea acneei juvenile, dar și pentru calmarea pielii copiilor, indiferent dacă vorbim despre iritații punctuale sau despre eczeme și reacții alergice la nivelul pielii, precum eritemul de scutec.

Cum alegi cea mai bună apă termală pentru ten

Indiferent dacă ești în căutarea celui mai bun spray cu apă termală pentru ten sau a altor produse cosmetice care conțin acest ingredient, este important să ții cont de câteva criterii de selecție:

Contraindicațiile apei termale

În ceea ce privește utilizarea apei termale pentru ten sau a produselor cosmetice care conțin acest ingredient, nu există contraindicații sau efecte adverse cunoscute.

Băile termale, în schimb, nu sunt recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, angina pectorală, tulburările de ritm cardiac sau insuficiența cardiacă, afecțiuni infecțioase, tumori maligne, epilepsie. Perioada de recuperare în urma unei tromboze, a accidentelor vasculare cerebrale sau a unui infarct miocardic este, de asemenea, sensibilă, iar vindecarea ar putea fi periclitată de băile termale.

Băile termale sunt, de asemenea, contraindicate femeilor aflate în perioada sarcinii sau care au un diagnostic de chist ovarian.

În cazul tulburărilor emoționale sau al diferitelor dependențe, precum alcoolismul, băile termale ar trebui privite cu precauție și evitate.

Poți introduce apa termală în rutina zilnică de îngrijire a tenului și pielii corpului cu ușurință. Folosește-o înaintea aplicării cremei hidratante de zi sau de noapte, pulverizeaz-o pentru fixarea machiajului sau răcorește-te și împrospătează-ți tenul cu ajutorul ei, în zilele toride de vară. Simte pe pielea ta beneficiile apei pure și bucură-te de efectele sale imediate și pe termen lung!

Exit mobile version