Ivatherm

Cele mai comune cauze ale erupțiilor cutanate și cum să le recunoști

Cele mai comune cauze ale eruptiilor cutanate si cum sa le recunosti

Erupția cutanată reprezintă o problemă comună, caracterizată printr-o schimbare vizibilă a aspectului și texturii pielii.

Orice porțiune de piele iritată sau umflată poate fi o erupție cutanată. Apariția unor pete, plăci, pustule, precum și pruritul (mâncărimea), durerea și modificările de culoare intră sub umbrela erupțiilor cutanate.

Erupțiile cutanate pot apărea pe orice parte a corpului și pot fi localizate sau răspândite. Acestea pot fi cauzate de numeroși factori, printre care se numără infecțiile, alergiile, reacțiile autoimune și anumite medicamente.

Unele erupții cutanate se vindecă de la sine, altele răspund bine la remediile aplicate local, însă există și leziuni care reprezintă simptome ale unei probleme mai grave ce necesită îngrijiri medicale.

Ce sunt erupțiile cutanate?

O erupție cutanată apare atunci când pielea devine roșie, inflamată și apar modificări în structura și textura sa.

Aproape toată lumea dezvoltă cel puțin o erupție cutanată pe parcursul vieții. Bebelușii sunt predispuși la erupții cutanate pe pielea din zona scutecului. Copiii sunt predispuși la dermatită atopică și alte afecțiuni virale, care provoacă erupții cutanate, cum ar fi eritemul infecțios (boala a cincea). Copiii mai mari și adulții pot dezvolta dermatită de contact, pe măsură ce pielea devine sensibilă la alergeni sau iritanți.

Pruritul și roșeața sunt probleme comune ale pielii, de care se lovesc majoritatea oamenilor, cel puțin o dată în viață.

Ce este important de reținut este că termenul erupție cutanată poate însemna o mulțime de lucruri. Erupția cutanată este un termen extrem de larg, semnificația acestuia variind de la boală a țesutului conjunctiv (lupus) la infecții și reacții alergice (după folosirea unui nou detergent apar semne ca roșeața și iritația, care dispar odată cu înlocuirea produsului).

Tipuri de erupții pe piele

Simptomele erupțiilor cutanate variază în funcție de cauză. Erupțiile cutanate se pot dezvolta într-o zonă a corpului sau peste tot. Există, așadar mai multe tipuri de erupții cutanate:

Cauzele erupțiilor cutanate

Erupțiile cutanate pot avea diverse cauze și, cel mai frecvent, apar ca urmare a reacției pielii la iritanți, alergeni, infecții sau afecțiuni. Câteva cauze comune ale erupțiilor cutanate sunt:

Aspectul și severitatea erupțiilor cutanate pot varia foarte mult în funcție de cauza lor și de factorii individuali.

Cele mai comune afecțiuni care cauzează erupții cutanate

Unele dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii, care se manifestă prin erupții cutanate sunt comune atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Erupțiile cutanate: diagnostic, prevenție și tratament

Alergenii, căldura și anumite afecțiuni medicale pot provoca reacții ale pielii, respectiv erupții cutanate. Unele dintre acestea apar imediat, în timp ce altele au nevoie de ceva timp pentru a se dezvolta. Locul apariției (față, brațe, picioare, piept), aspectul și culoarea unei erupții cutanate sunt factori în determinarea diagnosticului corect și a tratamentului potrivit.

Erupții cutanate: diagnostic

Deoarece o erupție cutanată poate avea numeroase cauze, diagnosticul poate fi dificil de stabilit. Un medic dermatolog va examina erupția cutanată, va evalua simptomele și va face un istoric medical, înainte de a pune un diagnostic. Printre cele mai comune teste pentru identificarea factorului declanșator se numără:

Erupții cutanate: tratament

În cazul în care erupțiile cutanate nu creează disconfort și nu interferează cu calitatea vieții, tratamentele la domiciliu pot fi eficiente. Însă, dacă iritația persistă, oricât de inofensivă ar părea, e nevoie de un control medical. Specialiștii recomandă tratament de specialitate, dacă o erupție cutanată nu s-a ameliorat în două săptămâni de la începerea îngrijirii la domiciliu.

Tratamentul erupțiilor cutanate este stabilit în funcție de cauză acestora. Poate dura câteva săptămâni pentru ca erupția cutanată să dispară. Printre tratamentele pentru erupții cutanate se numără:

Încearcă:

Autodiagnosticarea și automedicația pentru erupțiile cutanate pot, în unele situații, să agraveze starea de sănătate. Drept urmare, în cazul erupției cutanate severe, răspândită pe tot corpul și care provoacă alte simptome, este esențială asistența medicală.

Erupții cutanate: prevenție

Riscul de a dezvolta o erupție cutanată poate fi redus prin câteva măsuri simple:

Cât de mult o erupție cutanată poate afecta viața unei persoane depinde în mare măsură de ceea ce o cauzează. Dacă virusurile și bacteriile sunt mai greu de evitat, nu același lucru se poate spune despre alergenii și iritanții cunoscuți. Însă, oricare ar fi cauza, majoritatea erupțiilor cutanate pot fi tratate.

Exit mobile version