Ivatherm

Beneficiile untului de Shea pentru piele și păr

Beneficiile untului de Shea pentru piele si par

Untul de Shea, cunoscut și sub denumirea unt de Karitè, este o grăsime vegetală naturală, extrasă din nucile arborelui de Shea. Pe lângă faptul că este utilizat în gastronomie, untul de Shea are numeroase beneficii pentru piele și păr.

Acesta se găsește în numeroase produse cosmetice, printre care cele pentru îngrijirea pielii, tratamentele antiîmbatranire, cremele hidratante pentru corp și față, precum și produsele aftersun. Principalele proprietățile ale untului de Shea, pentru care este folosit în îngrijirea pielii și a părului, sunt cele hidratante, nutritive și antiinflamatoare.

Ce este untul de Shea?

Untul de Shea este o grăsime cremoasă ce se găsește în nucile arborilor de Shea, care cresc în țările africane.

Untul de Shea este extras prin zdrobirea și fierberea nucilor, fiind o substanță solidă la temperatura camerei, dar care se topește la contactul cu pielea, similar uleiului de cocos.

Deși este comestibil și este utilizat în multe rețete africane, untul de Shea se folosește, cu precădere, în produsele de îngrijire a pielii și a părului.

Untul de Shea poate fi aplicat, în siguranță, pe față, buze și corp. Unele exfoliante de corp și balsamuri de păr conțin, printre alte ingrediente, și unt de Shea, datorită efectelor sale hidratante.

Untul de Shea nerafinat este bogat în vitamine și nutrienți, care sunt eficienți pentru menținerea sănătății cutanate. Pe de altă parte, untul de Shea rafinat își pierde o parte din nutrienții esențiali în timpul procesării.

De exemplu, în untul de Shea procesat există puțin sau deloc acid cinamic, o substanță cu proprietăți antiinflamatoare. Untul de Shea nerafinat este, de obicei, de culoare galbenă sau bej, în timp ce untul de Shea rafinat este alb.

Ca ingredient pentru îngrijirea pielii, în special în forma sa naturală, untul de Shea are multiple beneficii: de la reducerea liniilor fine și a ridurilor până la tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema (cunoscută sub numele medical dermatită).

Unt de Shea versus unt de cacao

Atât untul de Shea, cât și untul de cacao sunt emolienți care împiedică evaporarea apei din piele. Dar untul de Shea are mai mulți acizi grași, o cantitatea mai mare de vitamina E și, spre deosebire de untul de cacao, conține vitamina A.

O altă diferență este în privința parfumului. Untul de cacao provine din aceeași sursă ca și ciocolata – arborele de cacao – așa că miroase a ciocolată. Untul de Shea are un ușor parfum de nucă.

Unt de Shea versus ulei de cocos

Cea mai notabilă diferență între aceste două ingrediente hidratante este că untul de Shea este potrivit pentru toate tipurile de piele, în vreme ce uleiul de cocos nu este adecvat pentru tenul gras și predispus la acnee, deoarece folosirea lui poate duce la obturarea porilor și la apariția erupțiilor acneice.

Principalele componente și proprietățile untului de Shea

Untul de Shea acționează ca un emolient, contribuind la catifelarea sau netezirea pielii uscate. Untul de Shea contine și substanțe care pot reduce inflamația pielii. Acest lucru ar putea ajuta la tratarea anumitor afecțiuni, cum ar fi eczema.

Untul de Shea conține, printre altele, acizi grași, ingrediente care echilibrează uleiurile pielii, acid cinamic, ce oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, și vitaminele A și E, care au proprietăți antioxidante și susțin dezvoltarea celulelor pielii.

Acidul cinamic

Untul de Shea are capacitatea de a proteja pielea de radiațiile solare, datorită cantității mari de acid cinamic.

Acidul cinamic este un acid natural din untul de Shea care poate preveni razele UV dăunătoare să intre în contact cu pielea. Prin urmare, untul de Shea poate fi folosit împreună cu produsele cu SPF pentru o protecție suplimentară.

Vitamina A

Vitamina A este importantă pentru menținerea sănătății pielii. Ajută la estomparea ridurilor și a petelor pigmentare, precum și la tratarea dermatitei.

De asemenea, vitamina A contribuie la întărirea funcției de barieră a pielii, împiedică degradarea fibrelor de colagen și elastină.

Vitamina E

Vitamina E se găsește în numeroase produse de îngrijire a pielii. Această vitamină are proprietăți antioxidante, fiind esențială pentru lupta împotriva radicalilor liberi, responsabili cu deteriorarea celulelor pielii și îmbătrânirea prematură.

Vitamina E poate, de asemenea, stimula foliculii, ceea ce duce la creșterea părului. Vitamina E are, în același timp, proprietăți hidratante.

Agenți de hidratare

Untul de Shea conține agenți de hidratare similari cu cei produși de glandele sebacee din piele. Acest lucru face din untul de Shea un hidratant ideal pentru toate tipurile de piele.

Acizi grași

Acizii grași oferă mai multă energie decât carbohidrații. Untul de Shea conține numeroși acizi grași importanți. Printre aceștia se numără acizii palmitic, stearic, oleic, linoleic și arahidonic. Acești acizi grași sunt absorbiți ușor de piele și pot ajuta la prevenirea vergeturilor prin creșterea elasticității pielii.

Unt de Shea: beneficii pentru piele

Untul de Shea este benefic pentru toate tipurile de piele. Pentru că are un conținut foarte scăzut de proteine, riscul de a provoca alergii este mic.

Totodată, untul de Shea nu conține agenți iritanți, fiind foarte utilizat în produsele pentru pielea sensibilă. Mai mult decât atât, untul de Shea nu obturează porii, astfel că posibilitatea de a provoca erupții acneice este redusă.

De-a lungul timpului, au fost studiate beneficiile untului de Shea pentru piele, motiv pentru care se numără printre ingredientele folosite frecvent în produsele de îngrijire a pielii.

Untul de Shea hidratează pielea

Untul de Shea este folosit, de obicei, în produse cosmetice pentru efectele sale hidratante. Aceste beneficii sunt asociate conținutului ridicat de acizi grași din Shea.

Când este aplicat local, untul de Shea este rapid absorbit în piele. Acizii grași din componența sa restabilesc bariera lipidică și încetinesc evaporarea apei prin piele, sporindu-i umiditatea.

Motivul principal pentru care untul de Shea este inclus în multe creme hidratante pentru față și loțiuni de corp este că acționează ca un emolient care catifelează și hidratează pielea. Deoarece conține mai multe tipuri de acizi grași, care îmbunătățesc bariera naturală a pielii, untul de Shea protejează pielea de factorii de mediu, cum ar fi poluanții.

Untul de Shea funcționează ca agent de hidratare a pielii. Este recomandat, cu precădere, persoanelor care au pielea uscată și ternă. Untul de Shea are capacitatea de a forma un strat protector pe piele și de a reține apa, ceea ce asigură hidratarea pielii.

Untul de Shea are proprietăți antiinflamatoare

Esterii vegetali ai untului de Shea au proprietăți antiinflamatoare. Când este aplicat pe piele, Shea încetinește activitatea celulelor inflamatoare.

Acest lucru poate ajuta la minimizarea roșeții și iritației cauzate de factorii de mediu, cum ar fi vremea uscată, precum și de afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema sau dermatita atopică.

Untul de Shea are proprietăți antioxidante

Untul de Shea conține cantități mari de vitamine A și E, ceea ce înseamnă că are o activitate antioxidantă puternică.

Antioxidanții sunt agenți antiîmbătrânire importanți. Aceștia protejează celulele pielii de radicalii liberi ce pot cauza îmbătrânirea prematură și un aspect tern al pielii.

Untul de Shea poate contribui la prevenirea acneei

Untul de shea este bogat în mai multe tipuri de acizi grași. Această compoziție unică ajută la curățarea pielii de excesul de sebum (ulei).

În același timp, untul de Shea restabilește umiditatea pielii și o „fixează“ în epidermă, astfel încât pielea să nu devină uscată. Rezultatul este restabilirea echilibrului natural al uleiurilor din piele, ceea ce poate contribui la prevenirea erupțiilor acneice.

Untul de Shea ajută la creșterea producției de colagen

Untul de Shea conține componente care au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, cum ar fi triterpenele. Se crede că acești compuși previn distrugerea fibrelor de colagen și susțin proliferarea celulară (procesul prin care celulele cresc și se divid).

Acest lucru poate reduce la minimum aspectul liniilor fine și al ridurilor, iar pielea devine mai tânără, mai luminoasă.

Untul de Shea previne deteriorarea celulelor și sprijină regenerarea celulară

Multe produse pentru îngrijirea pielii conțin antioxidanți, care protejează celulele și încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii. Untul de Shea conține doi antioxidanți: vitamina A și vitamina E.

Datorită proprietăților hidratante și antioxidante ale untului de Shea, pielea generează noi celule sănătoase.

Organismul produce constant noi celule ale pielii și le elimină pe cele moarte. De fapt, în fiecare zi, sunt înlocuite între 30.000 și 40.000 de celule.

Celule noi se formează în straturile inferioare ale epidermei și apar la suprafață în aproximativ patru săptămâni.

Regenerarea celulară este un proces natural, care încetinește odată cu înaintarea în vârstă. Când celulele moarte ale pielii se acumulează în partea exterioară e epidermei (stratul cornos), pielea își pierde luminozitatea și are aspect tern și obosit.

Dacă este stabilit un echilibru de umiditate la suprafața pielii, celulele moarte vor fi mai repede eliminate, făcându-le loc celor sănătoase.

Untul de Shea contribuie la estomparea liniilor fine și a ridurilor

Prin stimularea producției de colagen, untul de Shea poate ajuta la încetinirea procesului de fotoîmbătrânire, iar pielea devine mai fermă, elastică și densă.

Untul de Shea oferă protecție solară suplimentară

Untul de Shea are un factor de protecție solară (SPF) de 3 sau 4. Este, așadar, prea mic pentru a preveni daunele solare. Drept urmare, untul de Shea nu poate fi folosit individual pentru o protecție solară eficientă, însă el intră, adesea, în compoziția produselor cu factor de protecție solară alături de filtrele solare.

Untul de Shea ameliorează simptomele eczemei (dermatitei atopice)

Eczema sau dermatita atopica este o afecțiune comună a pielii care provoacă erupții cutanate roșii și pruriginoase. De asemenea, cei care suferă de eczemă sunt predispuși la infecții ale pielii. O parte a problemei este lipsa acizilor grași în piele. Bariera cutanată a persoanelor care suferă de dermatită nu este la fel de eficientă pentru a îndepărta iritanții și germenii, întrucât nu au suficienți acizi grași.

Studiile au arătat că untul de Shea poate reduce simptomele eczemei, datorită faptului că are în componența sa acid linoleic, un acid gras care se află în structurile pielii.

Cercetările indică faptul că acidul linoleic joacă un rol esențial în protejarea pielii și poate reduce semnificativ simptomele eczemei.

Untul de Shea poate ajuta la calmarea pielii iritate și sensibile

Proprietățile antiinflamatoare ale untului de Shea ajută la calmarea pielii, reducerea roșeții și ameliorarea pruritului (mâncărimii). Astfel, este util în special pentru afecțiunile inflamatorii ale pielii, precum eczema, rozaceea și psoriazisul.

Deoarece are în componența sa vitaminele A și E, untul de Shea este benefic pentru tratarea pielii sensibile și iritate.

Untul de Shea poate ajuta la calmarea arsurilor solare

Substanțele antiinflamatoare din componența untului de Shea pot reduce roșeața și edemul (umflarea) pielii. Acizii grași pot, de asemenea, calma pielea, prin reținerea umidității în timpul procesului de vindecare.

Unt de Shea: beneficii pentru păr

Datorită proprietăților sale hidratante și antiinflamatoare, untul de Shea poate ajuta la reducerea simptomelor asociate scalpului uscat și iritat. Unele studii au arătat că untul de Shea poate avea efecte pozitive în tratamentul dermatitei seboreice (mătreața), întrucât restabilește umiditatea scalpului uscat și iritat.

Când este utilizat în combinație cu alte creme hidratante, untul de Shea poate contribui la diminuarea scuamelor mărunte și albe, care apar pe scalp, sprâncene, barbă și mustață,

Untul de Shea neprocesat poate fi aplicat direct pe păr. Persoanele care au, în mod natural, părul ondulat sau poros, pot utiliza untului de Shea ca balsam.

Dacă părul este, în mod natural, drept, subțire sau fin, este recomandată aplicarea untului de Shea pe vârfuri.

Folosit zilnic, untul de Shea ajută pielea să rețină umiditatea, ceea ce o face moale și netedă. Deoarece are în componența sa antioxidanți și agenți antiinflamatori, untul de Shea protejează pielea și o poate menține sănătoasă.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/what-is-shea-butter

https://health.clevelandclinic.org/shea-butter-benefits/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/shea-butter-benefits#skin-benefits

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1512/shea-butter

https://medium.com/@ferderickofficial/shea-butter-vs-coconut-oil-science-backed-reasons-shea-is-better-9cc80e2ef9ad

https://www.byrdie.com/shea-butter-skin-care-benefits-and-beauty-recipes-2442773

Exit mobile version