Ivatherm

Acneea la adulți: cauze, tratament și îngrijire adecvată

Acneea la adulti cauze tratament si ingrijire adecvata

Acneea este o afecțiune a pielii cu care se confruntă din ce în ce mai mulți adulți. Problema cutanată relativ comună poate avea, chiar și în formele cele mai ușoare, consecințe nu numai asupra pielii, ci și a vieții de zi cu zi, mai precis asupra încrederii în sine. În acest articol, vom explora cauzele și simptomele distincte ale acneei la adulți, precum și diferitele metode de tratament și îngrijire a pielii afectate.

Cauzele acneei la adulți

Fluctuațiile hormonale sunt o cauză majoră a acneei la adolescenți. În cazul adulților, cauzele acneei nu se limitează doar la contextul hormonal, iar o bună înțelegere a factorilor care pot contribui la apariția acestei afecțiuni este importantă pentru stabilirea unui tratament eficient. Principalele cauze ale acneei la adulți sunt:

În plus, acneea la adulți poate fi favorizată de anumiți factori precum:

●     moștenirea genetică – predispoziția genetică la acnee poate persista și în viața adultă. Dacă părinții au avut probleme cu acnea, există o probabilitate crescută ca, în absența unei rutine potrivite de îngrijire a corpului și a pielii, urmașii lor adulți să se confrunte cu această afecțiune.

●     îngrijirea nepotrivită sau lipsa îngrijirii pielii – anumite produse de îngrijire a pielii, de exemplu, cele pentru curățare ce conțin substanțe agresive sau cremele prea dense, pot bloca porii și declanșa acneea.

●     alimentația – anumite alimente, precum cele bogate în carbohidrați și lactatele, pot declanșa erupții cutanate la unii adulți, agravând acneea prin întreținerea inflamației

●     substanțele poluante – expunerea zilnică la poluanți ambientali poate, de asemenea, juca un rol în apariția sau agravarea acneei la adulți.

Acneea la adulți prezintă anumite diferențe în funcție de sex. Astfel, în cazul femeilor, aceasta se dezvoltă mai ales în zona inferioară a feței și pe gât, iar leziunile sunt de cele mai multe ori inflamatorii (coșuri), în timp ce, la bărbații, acneea se dezvoltă mai ales pe spate și pe frunte.

Simptomele acneei la adulți

La vârsta adultă, simptomele acneei pot varia în funcție de tipul acesteia și de cât de gravă este afecțiunea. Pielea afectată este grasă și cu leziuni noninflamatorii (acnee retențională) sau inflamatorii (acnee inflamatorie), după cum urmează:

●     Puncte negre și puncte albe – numite comedoane, acestea sunt leziuni noninflamatorii, care apar din cauza glandelor sebacee obstruate. Punctele negre se formează în porii deschiși, expuși aerului, în timp ce punctele albe sunt închise și se dezvoltă sub suprafața pielii

●     Chisturi și noduli – acestea sunt simptomele formelor mai grave ale acneei la adulți. Sunt leziuni mai adânci (coșuri sub piele), dureroase și pot cauza cicatrici permanente dacă nu sunt tratate corespunzător.

Un aspect de reținut este faptul că anumite afecțiuni inflamatorii, de exemplu, rozaceea sau eritro-cuperoza, pot fi confundate cu acneea, pentru că au printre simptome erupțiile cutanate. Medicul dermatolog este singurul în măsură să pună un diagnostic corect, pentru un tratament personalizat.

Care sunt metodele de gestionare a acneei la adulți

Gestionarea acneei la adulți implică o abordare pe mai multe planuri, de la modificări ale stilului de viață la o îngrijire corectă a pielii și, de la caz la caz, tratament medicamentos sau diverse terapii recomandate de medicul dermatolog.

Tratamentele antiacneice

Tratamentele pentru acneea la adulți sunt similare celor recomandate în cazul adolescenților, cu unele mici particularități. Însă acneea la adulți poate fi mai complicat de tratat decât cea de care suferă adolescenții. Medicamentele topice, de exemplu cele cu retinoizi sau peroxid de benzoil, pot fi prescrise de medicul dermatolog pentru a reduce inflamația, a elimina bacteriile și a stimula regenerarea celulară a pielii afectate de acnee.

Pe de altă parte, antibioticele administrate oral par a fi mai puțin eficiente, iar medicii prescriu frecvent un tratament hormonal care include contracepție adaptată și medicație antiandrogenică. De asemenea, proceduri dermatologice precum terapiile cu laser și peelingul chimic pot fi utilizate pentru a trata formele mai grave ale acneei și pentru a reduce aspectul cicatricilor.

O alternativă la tratamentul medicamentos poate fi utilizarea suplimentelor alimentare special formulate pentru hrănirea pielii la nivel celular și reducerea inflamației de la nivelul acesteia. Ingredientele acestora au, de obicei, rol regulator antiinflamator, prevenind semnificativ semnele și simptomele acneei.

Îngrijirea pielii cu acnee

Alegerea produselor de îngrijire a pielii adaptate tipului acesteia este foarte importantă. Acestea trebuie să nu conțină substanțe agresive cu pielea, să fie hidratante, non-comedogenice (să nu blocheze porii) și să ajute la reglarea nivelului de sebum, pentru a nu agrava acneea. Rutina de îngrijire a pielii trebuie să favorizeze recuperarea rapidă și să reducă riscul de cicatrici. Iată ce pași trebuie să urmezi:

⏩ Folosește Ivapur K Cremă pentru tenul gras cu tendință acneică, seboregulatoare și keratoregulatoare. Crema poate fi folosită zilnic pentru echilibrarea fiziologică a pielii grase, acționând și asupra germenilor implicați în acnee.

⏩ Încearcă Ivapur Fluid anti-strălucire cu SPF 50+, un produs de protecție solară special conceput pentru pielea grasă cu tendințe acneice. Are un efect mat și nu încarcă pielea, diminuează petele și ameliorează aspectul cicatricilor.

Nu în ultimul rând, este important să acorzi o atenție deosebită alegerii produselor de machiaj, pentru că acestea pot agrava leziunile acneice. Alege produse de machiaj noncomedogenice, pentru a nu bloca porii.

Modificări ale stilului de viață

Anumite obiceiuri sănătoase legate de stilul de viață, cum ar fi reducerea stresului, o dietă echilibrată, lipsită de alimente cu acțiune inflamatoare, și un somn de calitate, pot contribui la îmbunătățirea sănătății generale a pielii.

Alimentația echilibrată

O dietă echilibrată, variată, bogată în fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine, poate să susțină sănătatea pielii din interior. De asemenea, anumite suplimente alimentare, precum cele care conțin zinc, vitamina A și vitamina E, pot avea efecte benefice în cazul pielii afectate de acnee. Însă este recomandat să consulți un specialist înainte de a lua suplimente alimentare, pentru a evita efectele nedorite.

Evitarea comportamentelor distructive pentru piele

Fumatul și consumul excesiv de alcool pot afecta negativ sănătatea pielii. Fumatul reduce circulația sângelui, care duce nutrienți și oxigen către piele, în timp ce alcoolul o poate deshidrata, contribuind la agravarea acneei. Este, de asemenea, important să eviți să-ți atingi, să storci sau să apeși coșurile, deoarece acest lucru poate agrava inflamația și duce la formarea cicatricilor.

Terapiile de gestionare a stresului

Având în vedere că stresul poate juca un rol major în declanșarea sau agravarea acneei la adulți, gestionarea acestuia este foarte importantă. Tehnicile de relaxare, de exemplu, meditația și yoga, pot ajuta la reducerea stresului și îmbunătățirea sănătății pielii. Introducerea activităților fizice în rutina zilnică poate să contribuie semnificativ la reducerea stresului, prin stimularea producției endogene de endorfine, ca dopamina sau serotonina.

Consultațiile dermatologice periodice

Acestea sunt importante pentru a adapta planul de tratament în funcție de evoluția stării pielii. Medicul dermatolog poate recomanda suplimentar anumite medicamente sau proceduri, în funcție gravitatea afecțiunii.

Acneea la adulți poate fi gestionată doar printr-o abordare complexă, de la un plan de tratament adecvat recomandat de un specialist la o îngrijire corespunzătoare a pielii. Nu uita că fiecare persoană este unică și că este important să găsești o abordare care să se potrivească cel mai bine pielii tale și stilului tău de viață.

Exit mobile version