Ivatherm

Cei mai eficienți acizi pentru îngrijirea pielii: beneficii și mod de utilizare

Cei mai eficienti acizi pentru ingrijirea pielii

Acizii sunt ingrediente folosite în produsele de îngrijire a pielii cel mai frecvent pentru exfoliere. Există două grupe principale de acizi: alfa-hidroxi acizii (AHA) și beta-hidroxi acizii (BHA). Atât AHA, cât și BHA ajută la îndepărtarea celulelor moarte din stratul superior al pielii.

Toți acizii folosiți în produsele de îngrijire funcționează ca exfolianți chimici, slăbind legăturile dintre celulele moarte ale pielii. Cu toate acestea, există câteva diferențe semnificative între ei. Cea mai relevantă diferență este structura lor chimică, deoarece aceasta afectează modul în care acizii interacționează cu pielea.

Pe lângă acizii din aceste două mari categorii (AHA și BHA), mai sunt și alți acizi folosiți în produsele de îngrijire a pielii, pe care i-am inclus în acest articol.

Ce sunt acizii AHA și BHA?

Există două clase de acizi folosiți în produsele cosmetice, precum și în tratamentele dermatologice pentru îngrijirea pielii:

AHA și BHA sunt două tipuri de hidroxi acizi, a căror principală întrebuințare este exfolierea pielii. Aceștia se găsesc în multe produse cosmetice, de la demachiante și creme hidratante până la măști și scrub-uri. Sunt folosiți pentru a trata anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, dar și pentru a îmbunătăți aspectul pielii.

În vreme ce alfa-hidroxi acizii sunt solubili în apă, beta-hidroxi acizii sunt solubili în ulei. Spre deosebire de AHA, acizii BHA pot pătrunde mai adânc în pori pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și excesul de sebum.

Atât AHA, cât și BHA pot reduce inflamația (un marker cheie al acneei, rozaceei și al altor probleme ale pielii), diminua aspectul porilor și ridurilor, uniformiza nuanța pielii, elimina celulele moarte și debloca porii, pentru a preveni erupțiile acneice.

Acizii AHA: ce sunt, beneficii și mod de folosire

Alfa-hidroxi acizii sunt compuși chimici care se găsesc, în mod natural, în trestia de zahăr, fructe și lapte. Acești acizi sunt alcătuiți din molecule solubile în apă, ceea ce înseamnă că pot contribui la menținerea unui nivel optim al umidității din piele și pot descompune celulele pielii de la suprafață (sunt, așadar, exfolianți).

Deși concentrațiile mai mari de AHA au ca rezultat o exfoliere mai intensă, moleculele nu pătrund decât rareori mai departe de straturile exterioare ale pielii. Acesta este motivul pentru care AHA sunt acizi utilizați, în special, pentru a îmbunătăți aspectul pielii. Alfa-hidroxi acizii sunt folosiți, cu precădere, pentru:

AHA acționează prin reducerea concentrației ionilor de calciu din piele. Acest lucru favorizează eliminarea celulelor pielii la suprafață.

Cu toate că AHA sunt eficienți și sigur de utilizat pentru toate tipurile de piele, persoanele cu pielea sensibilă și extrem de uscată pot avea nevoie de o perioadă de timp pentru a se acomoda cu acești acizi, care pot fi iritanți pentru piele.

Acizii BHA: ce sunt, beneficii și mod de folosire

Beta-hidroxi acizii sunt, de obicei, derivați din scoarța de salcie și mesteacăn. Scoarța de salcie conține salicină, un compus folosit pentru a crea acid salicilic. Acizii BHA sunt formați din molecule solubile în ulei, drept urmare pătrund mult mai adânc decât acizii AHA pentru a elimina eficient murdăria și excesul de ulei care înfundă porii. Beta-hidroxi acizii sunt folosiți în produsele de îngrijire a pielii și pentru proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatoare.

BHA sunt utilizați, mai ales, pentru a reduce aspectul ridurilor și al liniilor fine și pentru a îmbunătăți textura generală a pielii.

Beta-hidroxi acizii pot fi utilizați zilnic, dar, la început, este indicată aplicarea lor de câteva ori pe săptămână, până când pielea se obișnuiește. Deși acizii BHA nu fac pielea sensibilă la soare, comparativ cu acizii AHA, este recomandată folosirea produselor cu factor de protecție solară în fiecare zi. Acest lucru contribuie la prevenirea daunelor cauzate de soare.

AHA și BHA: diferențe și asemănări

Acizii, atât AHA, cât și BHA, au efect exfoliant, astfel că folosirea ambelor tipuri poate provoca uscarea pielii și iritații. Recomandarea specialiștilor este de a utiliza alternativ acizii AHA și BHA.

AHA și BHA au beneficii similare. De la fiecare ingredient, în funcție de concentrația acestuia, poate fi obținut un anumit nivel de exfoliere. Cu toate acestea, fiecare acid poate fi folosit pentru a trata sau preveni diferite probleme ale pielii. În vreme ce AHA au, mai degrabă, proprietăți antiîmbătrânire, BHA sunt utilizați, mai ales, pentru calmarea inflamației și tratarea acneei.

În comparație cu acidul glicolic (care este un alfa-hidroxi acid), acidul salicilic (BHA) e mai puțin iritanat.

O altă diferență între AHA și BHA este că beta-hidroxi acizii cresc rezistența pielii la daunele provocate de razele ultraviolete și au, de asemenea, efecte antibacteriene.

Efectele antibacteriene ale beta-hidroxi acizilor îi fac ingrediente adecvate pentru produsele folosite pentru tratarea acneei.

AHA oferă o exfoliere mai agresivă, care poate fi mai potrivită pentru repararea leziunilor cauzate de soare și pentru diminuarea semnelor îmbătrânirii. De asemenea, alfa-hidroxi acizii sprijină producția de colagen.

AHA sunt mai agresivi, drept urmare utilizarea lor necesită prudență, întrucât pot cauza sensibilitate la soare.

Tipuri de alfa-hidroxi acizi (AHA) și beta-hidroxi acizi (BHA)

Dintre acizii AHA și BHA, cei mai cunoscuți și folosiți în produsele cosmetice sunt acidul glicolic și acidul salicilic. Pe lângă aceștia, în tratamentele dermatologice sunt utilizate și alte tipuri de acizi, care au o eficiență mai mică.

Acidul glicolic

Acidul glicolic este cel mai cunoscut acid AHA. Este prezent, în mod natural, în anumite plante, cum ar fi sfecla și trestia de zahăr. Este un exfoliant puternic, fiind folosit în tratarea numeroaselor probleme ale pielii. Datorită proprietăților sale antimicrobiene, acidul glicolic poate ajuta la prevenirea erupțiilor acneice.

Are cea mai mică moleculă dintre toți acizii, așa că pătrunde cel mai profund în piele, ceea ce îl face unul dintre cei mai eficienți acizi disponibili.

Acidul glicolic este printre ingredientele folosite în produsele Ivatherm:

Acidul lactic

Acidul lactic este un alt alfa-hidroxi acid frecvent folosit în produsele de îngrijire a tenului. Printre proprietățile acidului lactic se numără cele antiîmbătrânire.

Acidul lactic are a doua cea mai mică moleculă dintre toți acizii. Este mai blând decât acidul glicolic și atrage umiditatea în piele, fiind astfel și un agent de hidratare.

Acidul lactic este derivat din lactoza din lapte, deși poate proveni și din zahărul din fructe. Datorită structurii sale moleculare, acidul lactic este capabil să îndepărteze eficient celulele moarte ale pielii, oferind în același timp umiditate straturilor exterioare. Acest alfa-hidroxi acid este suficient de blând pentru persoanele cu piele sensibilă.

Acidul lactic se numără printre ingredientele folosite în produsele Ivatherm destinate tratării acneei:

Acidul tartric

Deși nu este la fel de cunoscut, acidul tartric se numără printre alfa-hidroxi acizii utilizați în produsele de îngrijire a pielii. Este extras din fructe, în special din struguri, banane și citrice. Acidul tartric are multe dintre proprietățile acidului glicolic și acidului lactic, ceea ce înseamnă că îndepărtează eficient celulele moarte ale pielii, pentru a îmbunătăți textura și a reduce semnele îmbătrânirii.

De fapt, acidul tartric se folosește în formulări cu acid glicolic și/ sau acid lactic, întrucât le sporește eficacitatea.

Acidul malic

Acidul malic se găsește, în mod natural, în fructe și legume, cel mai frecvent fiind extras din mere. În comparație cu alți AHA, acidul malic nu este la fel de eficient, drept urmare este utilizat, de regulă, în combinație cu alți acizi AHA și BHA, dar și alte ingrediente hidratante, precum acidul hialuronic. Acidul malic exfoliază ușor stratul exterior al pielii, ceea ce face ca tenul să fie mai luminos.

Acidul mandelic

Acidul mandelic este format din molecule mai mari, derivate din extractele de migdale. Poate fi combinat cu alți alfa-hidroxi acizi, pentru a crește gradul de exfoliere. Folosit singur, acidul mandelic poate îmbunătăți textura și dimensiunea porilor.

Acidul mandelic promovează refacerea celulară, ceea ce poate duce la uniformizarea texturii pielii. Datorită proprietăților antiinflamatoare, acidul mandelic și-a dovedit eficiența în tratarea melasmei. Totodată, acidul mandelic are proprietăți antioxidante.

Fiind un ingredient blând, poate fi folosit pe toate tipurile de piele, inclusiv pe cea sensibilă.

Acidul citric

După cum sugerează și numele, acidul citric este extras de citrice, de regulă din lămâie și grepfrut. Scopul său principal este de a neutraliza nivelul pH-ului pielii și de a uniformiza zonele aspre ale pielii. Acest tip de acid este încadrat în categoria AHA.

Însă, deși este clasificat ca alfa-hidroxi acid, unele formulări de acid citric sunt și beta-hidroxi. În loc să uniformizeze nivelul pH-ului pielii, acest tip de acid citric este folosit în principal pentru a dizolva excesul de sebum și pentru a curăța celulele moarte ale pielii din pori.

Acidul salicilic

Acidul salicilic este cel mai cunoscut beta-hidroxi acid. Concentrațiile în care acest acid poate fi folosit variază între 0,5 și 5%, în funcție de produsul ales. Este cel mai bine cunoscut ca tratament pentru acnee, dar poate ajuta, de asemenea, la calmarea inflamației și a roșeții. Acest lucru se datorează faptului că acidul salicilic pătrunde profund în piele și dizolvă sebumul care înfundă porii, exfoliând și celulele moarte ale pielii. De asemenea, acidul salicilic nu irită pielea deja inflamată, deoarece are proprietăți antiinflamatoare.

Printre produsele Ivatherm care conțin acid salicilic se numără:

Alte tipuri de BHA mai puțin cunoscuți sunt acidul beta-hidroxibutiric, acidul tropic și acidul tretocanic.

Alți acizi folosiți în produsele de îngrijire a pielii

Există câteva ingrediente frecvent folosite în produsele pentru îngrijirea pielii, care nu se încadrează în niciuna dintre familiile de hidroxi acizi. Printre acestea se numără antioxidanții, cum ar fi vitaminele A, C și E. Acești nutrienți luptă împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, pe care organismul le produce ca reacție la presiunile mediului (stres, poluare, radiații, fum).

Există și alți acizi care nu sunt incluși în cele două categorii prezentate (AHA și BHA), printre care acidul azelaic, acidul ferulic și acidul hialuronic.

Alegerea ingredientelor potrivite pentru nevoile tenului, mai ales când vine vorba despre acizi, nu este una ușoară, cu atât mai mult cu cât există atât de multe opțiuni. Însă, cunoașterea modului în care ingredientele acționează asupra pielii poate fi de folos în identificarea celor mai eficiente produse cosmetice care pot fi introduse în rutina de îngrijire a tenului.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/aha-vs-bha#how-to-combine-ahas-and-bhas

https://www.medicalnewstoday.com/articles/aha-vs-bha#definition

https://www.webmd.com/beauty/aha-bha-skin-exfoliate

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/face-acids-types-anti-aging#mandelic-acid

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/a-comprehensive-guide-to-using-acids-in-your-skin-care-routine/

https://www.allure.com/story/guide-to-acid-skin-care-ingredients#

https://www.vitacost.com/blog/types-of-acids-in-skincare/

Exit mobile version